Tel Aviv Hizbullah hedefine saldırdıktan sonra hangi korkutucu mesajı aldı?

Tel Aviv Hizbullah hedefine saldırdıktan sonra hangi korkutucu mesajı aldı?
Esad arzulu bir şekilde bir tehdit durumunda kendisinin de parçası olduğu Direniş Ekseni’nin yanında yer almayı bekliyor. Esad’ın 2006’da silah depolarını Hizbullah’a açması bugün sadece geçmişe ait küçük bir jest olarak görülebilir: İsrail ile yapılacak sonraki çatışmada Esad tüm Suriye ordusunu Hizbullah ve genel sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah’ın yanında savaşa sokacak.

 

 

Elijah J. Magnier

 

 

elijahjm.wordpress.com

 

 

İyi bilgi alan bir kaynağa göre birkaç gün önce İsrail jetleri Lübnan hava sahasını bir Hizbullah konvoyunu –adet olduğu üzere silah yüklü kamyonlar- bombalamak amacıyla ihlal etti. İsrail resmi sözcüsünün iddia ettiği üzere bu “rutin bir gözlem uçuşu” değildi. Suriye Ordusu hareketli hedefin üzerindeki dikkati dağıtmak için İsrail jetleri Lübnan göklerindeyken eski model bir karadan havaya SA-5 (S-200) füzesi ateşleyerek cevap verdi. Suriye'nin bu hamlesi füzeyi vurmayı başaran İsrail jetleri için doğrudan bir tehdit anlamına geliyordu ve bu durum İsrail komutası tarafından iyi anlaşıldı. İsrail Hava Kuvvetleri yeni bir durum değerlendirmesi yapmak amacıyla jetlere üslerine dönme emri verdi. Bir saat sonra ise Tel Aviv İsrail jetlerine Golan Tepeleri'ne doğru giderek misilleme amacıyla stratejik Suriye askeri mevzisinin vurulması ve Hizbullah konvoyunu göz ardı etmeleri emrini verdi.

 

Suriye Komutası Lübnan sahasındaki İsrail jetlerini hedefleyerek varlık gösterme kararını o gün içindeki birkaç dakikada almış değildi. Bu karar Suriye, Hizbullah ve İran liderliğinin bir toplantısında İsrail'in gerekli mesajı alması için aktif yollara başvurma üzerinde anlaştıklarında belirlenmişti. Yaklaşık 10 gün önce de Suriye uçaksavar bataryaları Suriye hava sahasına giren İsrail jetlerine ateş açmıştı. Birkaç gün sonra da Suriye bir İsrail insansız uçağını düşürdü. Sonuncu ve en önemli bu hamlesinde de bir SA-5 füzesini (Ruslar tarafından onlarca yıl önce kullanımdan kaldırılmıştır) İsrail jetlerine fırlattı.

 

Hizbullah bu metodu (kartopu oyunu olarak adlandırılabilir) İsrail ile köprüleri atmak istemediği ve düşmanın tepkisini ölçmeyi hedeflediği her çatışma ya da savaşta kullanmıştır. Dolayısıyla aynı tarz bugün, Hizbullah'ın tecrübesinin artmakla kalmayıp aynı zamanda Suriye Yüksek Komutası ile entegre olduğu Suriye'de de kullanılmakta. İsrail ile savaş için Lübnan ve Suriye arasındaki ön bariyerler muhtemelen daimi olarak kaldırılmış durumda.

 

Kaynağın dediğine göre ilk mesaj çok açık: Hizbullah ve İsrail arasındaki ilk yüzleşme ya da savaşta Lübnan gökleri ve İsrail ve Suriye ile sınırlar tek bir cephe oluşturacak. İkinci ve en önemli mesaj ise İsrail'e Suriye ordusunun zaferi konusunda çok mutlu ve emin olduğunu iletmek: Rusya çatışmasızlık ve çatışmanın azaltılacağı bölgeleri güvene aldı, El Kaide hâlihazırda etkisiz tutuluyor ve IŞİD'e çok küçük bir alan bırakılarak kuzeydoğudaki Suriye-Irak sınırları boyunca kuşatıldı.

 

Bu aralar Suriye ordusunun gücü 200.000'den fazla savaşçısı ile (ordu, ulusal kuvvetler ve müttefikleri dahil) -çoğu iyi eğitilmiş ve deneyimli- neredeyse sınırsız gözüküyor. Bunlar belli ki 6 yıllık tüketici savaşın ardından Şam'a ileride gerekli olduğunda sonuçlarını göze almadan İsrail karşısında savaşa girme imkânı sağlayacak. Suriye, Golan Tepeleri'ni özgürleştirmede kararlıdır ve gelecek bir savaşta Hizbullah'ın yanında yer alacak. Ve aynı şekilde Hizbullah da yeni bir savaş çıkması halinde Suriye safında olacak.

 

Rusya daha önce Suriye hava savunma sistemini geliştirdiğini ilan etmişti. Bu mesaj İsrail tarafından bu sistemin Suriye'nin takdir ettiği herhangi bir zamanda kullanılacağı şeklinde okundu. Rusya aynı zamanda bir Suriye-İsrail savaşına müdahil olmayacağını ve dolayısıyla (biraz daha ince ve örtük mesaj!) Şam'ın kendisini savunmak için Rusya füzelerini kullanmasında sorun görmeyeceğini de söylemek istedi.

 

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a gelince, Rusya'nın varlığının Suriye'nin birliğini korumadaki etkisinden emin durumda ve savaş boyunca yanında duran Hizbullah ve İran Devrim Muhafızlarının tüm Suriye topraklarını geri kazanmada kendisine yardım edeceğine güveniyor. Esad arzulu bir şekilde bir tehdit durumunda kendisinin de parçası olduğu Direniş Ekseni'nin yanında yer almayı bekliyor. Esad'ın 2006'da silah depolarını Hizbullah'a açması bugün sadece geçmişe ait küçük bir jest olarak görülebilir: İsrail ile yapılacak sonraki çatışmada Esad tüm Suriye ordusunu Hizbullah ve genel sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah'ın yanında savaşa sokacak.  

 

İsrail'e gelince “açık gökler” kaidesini sürdürmeye ve ayrı bir Lübnan hava sahasının varlığını ortadan kaldırmaya çalışacak. Suriye ise İsrail jetlerini kendi hava savunma menziline girdiğinde vurma kararını uygulama hazırlığını koruyacak ve bunları düşürme ihtimali düşük olduğunda bile jetlere angaje olacak.

 

Karar alındı: Eğer iş savaşa gelirse Suriye ve Lübnan İsrail'e topyekûn ve tam kapsamlı bir savaş açacak. Bu Suriye önderliği ve müttefiklerince alınmış politik ve askeri bir karar. Bu karar Şam'ın İsrail'in Suriye güvenliğine zarar verdiği ve kara ve hava sahasını zedelenebilir kıldığı durumda -bu alana artık dengenin bir parçası olan Lübnan hava sahası da dahil- İsrail'e sol yanağını uzatmaya isteksiz olduğunu (bunu daha önce yapmıştı) gösteriyor. İsrail'e gelince o da Hizbullah karşısındaki sonraki savaşın tüm Lübnan ve Suriye'yi ve Doğu Akdeniz'deki faal tüm müttefik güçlerini içereceğini düşünüyor. Fakat Suriye altı yıldan daha fazla süredir gözükmediği kadar iyi durumda ve bu nedenle Lübnan'a yapılacak herhangi bir tehdidi gerçekçi ve açık bir şekilde Şam'a yapılmış sayabilir.

 

İsrail yeni angajman kurallarını iyi anladı ve roketlerini Suriye ya da Lübnan göklerinden değil de işgal edilmiş Golan Tepeleri'nden fırlattı. Bu İsrail'in yeniden denemeyeceği anlamına gelmiyor fakat liderleri artık “gezinti” döneminin bittiğini biliyor. Bunun içindir ki İsrail Suriye'nin füze fırlatmasından hemen sonra “çatışmayı yükseltme” niyetlerinin olmadığını deklare etti.

 

Bu aynı zamanda İsrail'in de hazır olmadığını gösteriyor. Bu sadece iç cephesinin hazır olmayışından, Hizbullah'ın Suriye'de biriktirdiği savaş tecrübesinden ve İran Devrim Muhafızlarının (modern silahlı insansız hava uçakları ve kara güçlerinin operasyonel varlığı bilinen) Suriye'deki açık mevcudiyetinden kaynaklanmıyor. Donald Trump'ın Ortadoğu'da yeni bir savaşa -ne Kürtlerin bağımsızlığı ne de İran'ın ve Hizbullah'ın yenildiğini görmeyi hırsla isteyen Araplar ve İsrail için- katılmak istemeyişi de bunun sebeplerinden.

 

Suriye'deki eski savaş, uzun altı senenin sonunda yeni bir denklemle ve İsrail için zor günlerle sonuna yaklaşıyor. Tel Aviv, İran ve Hizbullah karşısında yüksek sesle çığlık atmayı sürdürecek fakat eylemleri güvenlik operasyonları ve tek tük saldırılarla sınırlı kalacak. Zira misilleme yapmaya hazır ve giderek daha fazla güçlenen, parmakları tetikte güçler mevcut. Belli ki Nasrallah “Savaş çıktığında İsrail ile dövüşmek için bekleyen yüzbinlerce insan var” derken Suriye ve tek vücut olarak savaşmak isteyen müttefiklerinden oluşan birleşik bir cepheye varıldığını biliyordu. Esad ve Nasrallah'ın İsrail işgali altındaki Suriye ve Lübnan topraklarını kurtarmayı hedefleyecekleri açıktır ve bugün giderek artan bir şekilde de bunun araçlarına sahipler.

 

 

Çeviri: Ozan K. Sarıalioğlu

 

www.medyasafak.net