"Kuseyr’in Özgürleştirilmesi ABD ve İsrail’i Şok Etti"

"Kuseyr’in Özgürleştirilmesi ABD ve İsrail’i Şok Etti"
Press TV, Suriye ordusunun Kuseyr şehrini özgürleştirmesinin ABD tarafından kınanmasına dair, siyasi analist Kamel Wazne ile bir röportaj yaptı. Aşağıda bu röportajın yaklaşık bir çözümlemesi sunulmaktadır.

Press TV

 

Press TV, Suriye ordusunun Kuseyr şehrini özgürleştirmesinin ABD tarafından kınanmasına dair, siyasi analist Kamel Wazne ile bir röportaj yaptı. Aşağıda bu röportajın yaklaşık bir çözümlemesi sunulmaktadır.  


Press TV: Konuya girelim. ABD'nin Kuseyr'in düşmesine verdiği cevabı nasıl algılıyorsunuz? 

Wazne: Beklenen buydu. Onlar Özgür Suriye Ordusu'nu, El Kaide'yi ve bütün terörist grupları destekledi. 

Beşar Esad rejimini yenilgiye uğratacakları umuduyla onlara yoğun bir şekilde yatırım yaptılar ve elde ettikleri sonuç, Beşar Esad rejiminin büyük bir operasyonu ve stratejik bir zaferiyle darbe yemek oldu. Suriye halkı rahatlayabilir, çünkü onlar, Fars Körfezi ülkelerinin ve ABD tarafından desteklenen rejimlerin Suriye'yi istikrarsızlaştırmaya çalışan yoğun çabalarından sonra ülkelerini geri aldılar.

Şimdi Suriye Ordusu'nun Suriye çapındaki şehir ve kasabalara düzen ve istikrar getirme kararı aldığını görüyoruz. Eğer bu Amerikalıların kulağına hoş gelmiyorsa, kör talih, ne diyelim?

Sonuç olarak Suriye halkı iyi bir hayatı hak ediyor, dünyadaki diğer ülkeler gibi, barış ve istikrarın olduğu bir ülkeye sahip olmayı hak ediyor. Bana göre Suriye Ordusu düzeni yeniden inşa etmeye çalışıyor ve bütün sivillere Kuseyr'e dönme çağrısı yapmaları, Suriye Ordusu'nun Suriye'nin istikrarlı olmasını istediğinin iyi bir işareti.


Ben Beyaz Saray'da ve İsrail tarafında bir şok olduğunu düşünüyorum, çünkü onlar direnişi ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı bitirmek istediler, zira o, direnişte temel bir unsurdu. Fakat sahada yaşananlar onlar için sürpriz ve büyük bir yenilgi, Suriye için ise yeni bir başlangıç oldu.

Press TV: Peki bu Suriye'nin diğer kısımlarında sahadaki çatışma dinamiklerini nasıl değiştirecektir?

Wazne: Önümüzdeki günlerde ve haftalarda Suriye Ordusu'nun kasaba ve şehirlere düzen ve istikrar getirmeye devam etmesi muhtemeldir ve ben bunun bir vaat olduğunu düşünüyorum. Suriye Devlet Başkanı istikrar getirmek istedi, ülkeyi yeniden inşa etmek istedi ve söz verdiği reformu da getirmek istedi; fakat bu savaşı finanse eden Fars Körfezi ülkelerinin ve özellikle Katarlılar ve Suudilerin ve de Suriye'ye karşı savaşın parçası olarak Suriye halkına karşı devasa bir suç işleyen Arap Birliği'nin yoğun müdahaleleriyle bunu yapması engellendi.
 

Bence Suriye Ordusu'nun terör örgütlerine karşı kademeli olarak ilerlediğini ve kademeli olarak onları tasfiye ettiğini göreceğiz. Bazı iyileşmeler olacağını göreceğiz, fakat dikkatli olmalıyız.


Özellikle Batı ülkelerinden, Fransa, İngiltere ve Amerika'dan, Fars Körfezi ülkelerinden gelen çaba, paralar ve desteğin bir süre devam edecek olması nedeniyle bu, zaman alacaktır. Fakat sonunda Suriye, barışın ve istikrarın geldiği ve Suriye Devlet Başkanı'nın vaat ettiği düzeni getireceği günleri yaşayacaktır.  

medyasafak.com