Kaynaklar: Irak’ta IŞİD içinde bölünmeler ortaya çıkıyor

Kaynaklar: Irak’ta IŞİD içinde bölünmeler ortaya çıkıyor
Savraci, Şarkül-Avsat’a şöyle konuştu: “Musul’daki IŞİD savaşçıları arasında zaman zaman şiddet olayları meydana geliyor ve grup içerisindeki iç çatışmaların sonucunda pek çok kişi ölüyor. Bunun çeşitli nedenleri var ve bu nedenlerin arasında ganimet [cariyeler dahil] kavgaları ve savaş ve rehineler konusundaki fikir farklılıkları da var.”

 

 

 

Dilşad Abdullah

 

 

Şarkü'l-Avsat

 

 

Erbil  - Irak'ın Ninova, Selahaddin ve Anbar eyaletlerinden gelen ve yabancı savaşçılarla yerel aşiret üyeleri arasındaki bölünme ve çatışma yaşandığını bildiren haberlerin arasında, Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) içinde çatırdamalar kendini gösteriyor.

 

Bölünmeler, IŞİD'in Tel Afer valisini infaz etmesiyle ortaya çıkarken, bunun arkasından Musul'daki IŞİD savaşçıları ile Tel Afer'dekiler arasında çatışmalar meydana geldi.

 

Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) Ninova sözcüsü Hevker Caff, Şarkü'l-Avsat'a “Tel Afer savaşçıları ile Araplar ve Iraklı savaşçılar arasında çatışmalar yaşandığı, her iki tarafında diğer tarafa karşı havan topu kullandığını gördük” şeklinde konuştu.

 

Caff, “Tel Afer savaşçıları şimdi IŞİD'den ayrıldı” diye ekledi.

 

Caff,  Tel Afer savaşçılarının ağırlıklı olarak yerel Iraklılardan ve yanısıra, Tunus'tan gelen ve Vali Abdülrahman el-Afgani'ye bağlı kalan bir grup yabancı savaşçıdan meydana geldiğini belirtti.

 

Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) yetkilisi Said Memuzini ise Şarkü'l-Avsat'a “Musul'un güneyindeki Hamam el-Alil bölgesindeki bir toplanma sırasında, Tel Afer'li IŞİD savaşçıları ile Musullu IŞİD savaşçıları arasında finansmanın dağıtımı konusundaki anlaşmazlık üzerine çatışmalar yaşandı” diye anlattı.

 

KDP'nin Ninova eyaletindeki medya bürosunun başkanı olan Memuzini, ilk çatışmalarda 15 IŞİD savaşçısının öldüğünü söyledi ve çatışmaların devam ettiğini ekledi.

 

Bir diğer KDP yetkilisi olan Ghayas Savraci, IŞİD savaşçıları arasındaki bölünmeler ve şiddetin münferit olmadığını belirtti.

 

Savraci, Şarkül-Avsat'a şöyle konuştu: “Musul'daki IŞİD savaşçıları arasında zaman zaman şiddet olayları meydana geliyor ve grup içerisindeki iç çatışmaların sonucunda pek çok kişi ölüyor. Bunun çeşitli nedenleri var ve bu nedenlerin arasında ganimet [cariyeler dahil] kavgaları ve savaş ve rehineler konusundaki fikir farklılıkları da var.”

 

Savraci, “Ayrıca farklı IŞİD liderleri ve onların destekçileri arasında ve yabancı savaşçılar ile yerel Arap ve Iraklı savaşçılar arasında da çatışmalar yaşanıyor” diye ekledi.

 

Yerel kaynaklar da Şarkü'l-Avsat'a, canlı canlı yakılan Ürdünlü pilot Muaz el-Kasasbe'nin vahşi infazının, IŞİD'in öngördüğü propaganda zaferinden çok uzak bir sonuç verdiğini söyledi.

 

Anbarlı aşiretlerden birinden olan Şeyh Fahdan el-Sadid, “pek çok kişinin Ürdünlü pilotun infaz edilmesine ve grubun rehinelere ve savaş esirlerine muamele biçimine karşı çıkmasından sonra IŞİD'in ana komutanlığı arasında bölünmeler yaşandı” dedi.

 

Güçlü Şammar aşiretinin üyesi Sadid, ABD liderliğindeki IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon ile, sahadaki yerel Sünni güçler arasında daha fazla işbirliği ve koordinasyon çağrısı yaptı. “Bu, IŞİD'in en büyük korkusu” dedi.

 

Sadid IŞİD'in, El-Kaide ile bağlantılı El Tevhid vel Cihad ve ötekiler gibi daha küçük aşırıcı terörist grupları kendi içine dahil etmeyi başarmış olmasına karşın, bu grupların şimdi IŞİD yönetiminden uzaklaştığını vurguladı.

 

Sadid, “Bu tür grupların yüzde 60'tan fazlası artık IŞİD tarafından ikna edilemiyor ve şimdi aktif bir şekilde grubu terk ediyorlar. Özellikle Irak'ta belli bir toprak kaybı yaşamalarından ve IŞİD'i ülkeden dışarı atmayı amaçlayan büyük bir askeri saldırı için hazırlıklara başlanmasından beri bu böyle” diye ekledi.

 

www.medyasafak.net