Hizbullah’ın Celile’yi yer altı tünellerinden ele geçirme planı

Hizbullah’ın Celile’yi yer altı tünellerinden ele geçirme planı
Bu dersleri bütünselleştirme işine Hizbullah komutanı İmad Muğniye öncülük etti. Hizbullah, Kuzey İsrail’deki Celile bölgesini işgal edecek ve fethedecekti. Hizbullah gözünü İsrail’in elverişsiz topografik koşullara sahip sınıra yakın kısımları yerine bu açıdan üstünlük arz eden bölgelerine dikti.

 

 

 

Emekli Tuğ. Gen. Dr. Shimon Shapira

 

 

jcpa.org

 

 

Hizbullah'ın 2006'daki 2. Lübnan Savaşı'ndan çıkardığı en önemli derslerden biri, İsrail'le yapacağı bir sonraki savaştaki hedeflerini değiştirmenin önemidir. Yeni hedefleri savunma becerilerini geliştirmeyi ve saldırı yöntemlerini İsrail sınırları içerisinde savaşabilecekleri mertebeye yükseltmeyi içeriyor. Bu dersleri bütünselleştirme işine Hizbullah komutanı İmad Muğniye öncülük etti. Hizbullah, Kuzey İsrail'deki Celile bölgesini işgal edecek ve fethedecekti. Hizbullah gözünü İsrail'in elverişsiz topografik koşullara sahip sınıra yakın kısımları yerine bu açıdan üstünlük arz eden bölgelerine dikti.

 

Muğniye, bu hedeflere ulaşmak için, Şubat 2008'de ölene kadar yürüttüğü bir operasyonel plan hazırladı. Ölümünden sonra “Rıdvan Gücü” olarak bilinen özel kuvvetler operasyonlarını 2011'de Suriye isyanı patlak verene kadar Mustafa Bedreddin komutası altında yürüttü.

 

 

Söz konusu operasyonel plan şunları içeriyor:

 

1- Kuzey sınırı boyunca tecrit edilmiş İsrail yerleşimlerinin kontrolünü ele geçirmek amacıyla Hizbullah özel kuvvetler operasyonları. Hizbullah'ın terminolojisinde buna “Celile'nin fethi” deniliyor.

 

2- İsrail sınırına kadar uzanan ve İsrail yerleşimlerinin yakınlarında son bulan tüneller inşa etmek… Bu tüneller birkaç yüz savaşçının içinde rahatça hareket edebilmeleri amacıyla inşa edilecek; herhangi bir sivili ya da askeri kaçırmak için değil. Muğniye'nin İranlı rehberlerinin üzerinde yoğun biçimde çalıştıkları ve onun da uyguladığı bu model Kuzey Kore'den Güney Kore'ye uzanan işgal tünellerine benziyor.

 

Hizbullah'ın operasyonel planı ayrıca yoğun yerleşim alanlarını, kuzeyde Hayfa, merkezde Tel-Aviv ve güneyde Dimona olmak üzere birçok stratejik şehri vurabilecek çok miktarda füze için gerekli yapıları inşa etmeyi de içeriyor. Hizbullah'ın füze ve roket stokunun yaklaşık 100.000 ile 120.000 arasında olduğu tahmin ediliyor.  

 

Hizbullah'ın bakış açısına göre, bu hava saldırıları İsrail ordusunun tüm dikkatini çekecek ve bu hemen ardından Hizbullah'a özel kuvvetlerini kullanarak “Celile'nin fethini” sağlamak olan planlarını devreye sokma imkânı sağlayacak.

 

 

Çeviri: Medya Şafak