DEBKA: 15 bin Iraklı Şii milis Suriye üzerinden İsrail sınırına gelecek

DEBKA: 15 bin Iraklı Şii milis Suriye üzerinden İsrail sınırına gelecek
"Kaynaklarımız, Şam’daki bu karargahın yakın zamanda, İsrail’e karşı ortak bir kampanya için Pakistan ve Afganistan’dan getirilenler de dahil olmak üzere, Suriye’de bulunan Şii milisleri koordine etmek için kurulduğunu bildiriyor."

 

Kasım Süleymani, uzun yola çıkmış yakın adamını Irak'tan Lübnan-İsrail sınırına gönderdi

 

 

DEBKA file

 

 

Iraklı Şii milis lideri Kays el-Hazali, 2 Aralık tarihinde Lübnan-İsrail sınırına ulaşarak, İran'ın Akdeniz'e kara köprüsü açma sürecinin tamamlanmasını ete kemiğe büründürdü.

 

İran Devrim Muhafızları şefi General Kasım Süleymani'nin Hazali'ye ve onun milis grubu Asaib ehl el-Hak'a verdiği görev, İran'ın Irak'tan geçip Akdeniz sahiline uzanan, kendi kontrolündeki ülkeler üstü kara koridorunu kurma yönündeki büyük tutkusunu başarılı bir şekilde hayata geçirmesini somut hale getiriyor. Bu misyonla paralel olarak milis şefine 2 Aralık günü, batıda Admit'ten doğuda Metullah'a kadar İsrail sınır kasabalarını yakından görmesi için kılavuzluk yapıldı. Bu bilgiye, Tahran adına Hazali'nin ağına tevdi edilecek olan askeri mevzileri belirlemesi için ihtiyacı vardı.


Bu olay her şeyden çok, İran'ın Lübnan'dan ve Suriye Golanı'ndan İsrail'e karşı yeni cepheler açma yönündeki temel stratejik amacını yerine getirme karşısında ABD'nin ve İsrail'in içinde bulunduğu ataletin altını çizdi. Bu cephelerin içinde yalnızca Hizbullah değil, aynı zamanda Hazali'nin uzun yolculuğunun da gösterdiği gibi, savaşta pişmiş binlerce Iraklı milis de bulunacaktır.

 

DEBKAfile'ın askeri ve istihbari kaynakları, Hazali'nin 30 Kasım'da Irak'tan Suriye'ye girmesinden itibaren izlediği güzergâhın izini sürdü. Hazali'nin ilk durağı, Süleymani'nin Elbu Kemal'in doğusundaki karargâhı oldu. Orada Kudüs Gücü şefiyle, operasyonel personeliyle ve Suriye'de savaşmakta olan, kendi milis gücünden subaylarla görüştü. Bu isimler, Güney Lübnan'da İsrail sınırı üzerinde konuşlanma için 15 bin milisin Suriye üzerinden Irak'tan Lübnan'a nakledilmesinin yollarını ve araçlarını tartıştı.  


1 Aralık günü bu meseleler halledildiği zaman Hazali Şam'a doğru yola koyuldu ve ağır zırhlı bir konvoyda bulunan Hizbullah üyeleri de kendisine eşlik etti. Şam'da, kendi milis grubu tarafından ve Irak Halk Seferberlik Güçleri'nin belkemiğini oluşturan Irak Ketaib Hizbullah grubuyla ortaklık içinde kurulan yeni karargâha rapor sundu. Bu ikinci grubun komutanlığını Süleymani'nin yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis yapıyor. Kaynaklarımız, Şam'daki bu karargahın yakın zamanda, İsrail'e karşı ortak bir kampanya için Pakistan ve Afganistan'dan getirilenler de dahil olmak üzere, Suriye'de bulunan Şii milisleri koordine etmek için kurulduğunu bildiriyor.

 

Ardından Hazali'nin konvoyu batıya yöneldi ve Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'la bir görüşme için Beyrut'a doğru yola koyuldu. İki lider Güney Lübnan'da, Kuzey İsrail'deki Celile yakınlarına Asaib ehl el-Hak milislerinin yerleştirilmesiyle ilgili bütün ayrıntıları çözüme kavuşturdu. Askeri kaynaklarımız, bundan sonra milis şefinin Hizbullah tarafından, Lübnan'a vardıkları zaman kuvvetlerinin konuşlandırılmasını sağlayacak şekilde sınırın diğer tarafındaki İsrail askeri oluşumlarını gözlemlemek üzere tura çıkarıldığını bildiriyor.


Hizbullah'ın İsrail'in Admit kasabasının karşısında yer alan mevzisinde başlayan tur, Hula'ya doğru devam etti; Hizbullah buranın batısında, İsral'in Manara tepesinin karşısına bir mevzi kurdu ve İsrail ordusu karakolu da orada bulunuyor. Bir sonraki durağı, İsrail'in en kuzeyindeki Metula kasabasına yalnızca bir buçuk kilometre mesafede olan Kefr Kela oldu. Yakınlardaki bir Hizbullah mevzisinden, Golan ve Hermon yamaçlarını görebildi. Irak'ta yayınlanan, milis şefinin turuna ilişkin bir videoda, bir Hizbullah subayının “Burası Golan. Buraya yalnızca 10 kilometre mesafede” dediği duyulabiliyor. Hazali bundan sonra kendisine eşlik edenlerle birlikte yürüyerek, Lübnan-İsrail sınırı üzerine, Metula'nın dışında bulunan Fatıma Kapısı'na gitti.


Süleymani'nin yakın adamı ve ağır silahlı konvoyunun Irak'tan Beyrut'a 300 kilometrelik yol kat etmesi iki gün aldı. İran ve Hizbullah güçlerinin Irak'tan Akdeniz'e varmak için kat edeceği mesafe tam olarak bu. Hazali'nin yolculuğu, Güney Lübnan'da, İsrail'in kuzey sınırına paralel olan yol zerinde gerçekleşti. Bu yol yalnızca 65 km uzunluğunda. Irak'tan başlayan güzergâhı üzerinde birkaç noktada görülmüş olmalıdır. Neden Suriye'deki hiçbir Amerikan gücünün veya İsrail-Lübnan sınırı üzerindeki hiçbir gözün onun zırhlı konvoyunu görmüş olmasına rağmen onu ortadan kaldırmadığını, bu şekilde de Tahran'ın binlerce yırtıcı Iraklı Şii milisi İsrail'in üzerine salma yönündeki ölümcül ve epey yol kat etmiş girişimini yarıda kesmediğini anlamak zor.

 

 

Çeviri: İlyas Halitoğlu

 

www.medyasafak.net