"Bir Hadisin Etkisiyle Müslüman Olan Filozof"

"Bir Hadisin Etkisiyle Müslüman Olan Filozof"
“Sözlerimi bitirdiğimde dinleyiciler arasından bir filozof, felsefî metinlerde özgürlükle ibadeti birleştiren böylesi hekimane bir sözle karşılaşmadığını ifade etti. Bu filozof, Hz. Ali’nin etkisinde kalarak İslam’ı seçti ve Şiî oldu.”

Latin Amerika ülkelerinde İslamî tebliği farklı örneklerle anlatan Arjantinli müderris ve tebliğci Süheyl Esed, “İspanyolca konuşan filozoflar buluşmasında naklettiğim Hz. Ali'nin (a.s) bir hadisi içlerinden birinin Müslüman olmasına vesile oldu” diye konuştu.


Süheyl Esed, Lübnan asıllı Arjantin vatandaşı bir müderris. Hâlihazırda Arjantin'deki medresede dersler veren Esed ortaöğretimini Arjantin'de tamamladıktan sonra üniversite ve medrese eğitimi için Lübnan'a ve İran'a gitti. On yıldan beri yılın yarısını İran'da geçiren Esed, altı ay Kum'daki eğitime devam ediyor ve yılın kalan altı ayında yirmi beş ülkede kültürel faaliyetlerde bulunuyor.
 

İslam felsefesi ve irfanı üzerine ihtisas yapan Esed, İslam'da siyasal düzen, İmam Humeyni'nin düşünce dünyası ve İslam İnkılâbı konularında çalışıyor. Farsça, Arapça, İngilizce ve İspanyolca bilen Esed, Kum'da yabancı talebelere ders veriyor ve yeni kurulan Hispan TV'de Hüccetülislam Abdulkerim Paz'la birlikte program yapıyor.



19. Uluslararası Matbuat ve Gazete Fuarı'na katılan Süheyl Esed, gazetecilerin tebliğ anılarına dair sorularını yanıtladı. Esed, bir gazetecinin en ilginç anısını sorması üzerine şöyle konuştu: “Bir Latin Amerika ülkesinde düzenlenen İslam felsefesi konulu bir konferansta Hz. Ali'nin (a.s) bir hadisini ele aldım. Bu hadis orada bulunan filozoflardan birinin Müslüman olmasına vesile oldu.”


Esed şunları kaydetti: “Konferansta, Hz. Ali'nin ‘Ben Allah'a ibadete layık olduğu için ibadet ediyorum' hadisini ele almıştım. Hz. Ali ibadeti birkaç kısma ayırır. Biri, Allah'a cennete kavuşmak için ibadet eden tacirlerin ibadetidir. İkincisi, cehennem korkusuyla Allah'a ibadet eden korkakların ibadetidir. Hz. Ali'ye göre bir de özgür insanların ibadeti vardır. Özgür insanlar Allah'a ibadete layık olduğu için ibadet ederler.”


Arjantinli tebliğci Esed, “Sözlerimi bitirdiğimde dinleyiciler arasından bir filozof, felsefî metinlerde özgürlükle ibadeti birleştiren böylesi hekimane bir sözle karşılaşmadığını ifade etti. Bu filozof, Hz. Ali'nin etkisinde kalarak İslam'ı seçti ve Şiî oldu” diye konuştu.


medyasafak.com