"Batı Suriye’de Libya Senaryosunu Tercih Ediyor"

"Batı Suriye’de Libya Senaryosunu Tercih Ediyor"
Bir politik yorumcu Batı’nın ve Orta Doğu’daki müttefiklerinin Suriye’de Libya senaryosunu tekrarlamayı amaçladıklarını söylüyor.

Batı Suriye'de Libya senaryosunu tercih ediyor


Bir politik yorumcu Batı'nın ve Orta Doğu'daki müttefiklerinin Suriye'de Libya senaryosunu tekrarlamayı amaçladıklarını söylüyor.

Suriye Mart 2011'den bu yana karışıklığa sahne oldu ve çok sayıda ordu ve güvenlik mensubu dahil olmak üzere birçok insan bu kargaşada öldürüldü.

Press TV Orlando'dan eski Amerikan İstihbarat Dilbilimci Scott Rickard ile bir röportaj gerçekleştirdi.

Video diğer iki misafirin de görüşlerine yer veriyor: Londra'dan bir politik yorumcu Sukant Chandan ve New York'tan Dünya Politika Enstitüsü'nün Orta Doğu Projesi Yöneticisi Alon Ben- Meir.

Aşağıdaki metin bu röportajın yaklaşık bir çözümüdür.

Press TV: Scott Rickard, New York'tan misafirimiz Alon Ben-Meir Türkiye, Katar, Suudi Arabistan ve Amerika Birleşik Devletlerinin 18 aydır uluslararası kanunlara aykırı bir şekilde verdikleri desteğin Amerika'nın son tavrıyla parçalara ayrıldığını gördük,  Bu durumda, Amerika Birleşik Devletlerinin değişen tutumuna dair sizin tepkiniz nedir ve tabii şimdi Doha'daki bu dört günlük toplantı beraberinde bir çözüm getirdi mi?

Rickard: Bence bu tutum kamuoyu önünde değişiyor ama özelde ve kapalı kapılar ardında bunun çok değiştiğinden şüphe duyduğumu söylemek isterim.  Bana göre, İngiltere bunda öncü rol alacağından kamuoyu önündeki değişim bu sebebin bir parçasıdır. 

Açıkçası David Cameron yakın zaman evvel Ürdün'deydi. Şimdi Ürdün'de birçok İngiliz ve Amerikan askeri var ve bu Türkiye'de de aynı.

Şükürler olsun ki Esad hava kuvvetlerini sürdürdü ve şükürler olsun ki, Çin ve Rusya Birleşmiş Milletler'de kökünden veto ettiler. Bence Birleşmiş Milletler bunun için kesinlikle yanlış yerdir.

Amerikalılar, İngilizler, Suudiler, Katar ve Türkiye tarafından uluslararası savaş suçları işlendi ve NATO başka bir rol alıyor. Uçuşa yasak bölgeye sahip oldukları bir diğer Libya yaratılacak ki, bunu istiyorlardı ve bugün NATO'nun aşırı bombalamasından dolayı bir başka yarım milyon, bir milyon Suriyelinin ölümünü görecektiniz ama Rusya ve Çin vetosu için Allah'a şükürler olsun.

Bu durumda, New York'un sözcüsü kesinlikle aklını yitirmiştir. O ne konuştuğunu bilmiyor. Bu Batı emperyalizmidir. Bu sürdürülen Batı sömürgeciliğidir.

Hala bir diğer Libya yaratmayı ve tamamen iyi bir halkı yok etmeyi deniyorlar. Allah'a şükür, Çin ve Rusya bu adamları esaslı biçimde zapt etti.

Press TV: Scott Rickard, Bay Ben-Meir'in açıklamalarına tepkiniz nedir?

Rickard: New York'tan gelen açıklamalar kesinlikle hatalıdır. Tunus'taki ayaklanma ile Suriye'deki ayaklanmayı kıyaslamak çok cahilcedir. Bu beyefendi olanların tarihi ve ülkenin Tunus ile birlikte bir sıraya nasıl konulduğu hakkında bir şey bilmiyor.

Yekpare bir ülkeye sahiptiniz. Bütün hukukçular greve gittiler. Bütün öğretmenler greve gittiler. Herkes greve gitti. Tunus ayaklanmasının arkasında bütün bir ülke vardı.

Ancak Suriye'deki ayaklanmanın arkasında kimse yoktur. Öyle ise bu ikisini kıyaslamak aşırı cahilliktir. Suriye'de meydana gelenlere dair hiçbir şey bilmiyorsunuz ve kesinlikle farklı olduğundan, Tunus'ta ne meydana geldiği konusunda hiçbir şey bilmiyorsunuz.

Bu, bir halkı bir diğeriyle böylesine cahilce kıyaslamaktır ve kontrol dışıdır. Size şimdi Suriye'deki ayaklanmayı anlatmak istiyorum -21 milyon insan hakkında konuşuyoruz. Bunların ancak 300 bini mültecidir, sadece 30 bini öldürüldü ve öldürülenlerin ve sürülenlerin büyük kısmı ve çok daha fazlası Batı kışkırtmasıyla öldürüldü ve sürüldü ve gerçekte bu olaylar başladığında, devam eden birçok şey Amerikalıların Orta ve Güney Amerika'da yaratıp kışkırttığı faaliyetlere benzer şekilde başlatılıyordu ki, insanları evlerinden sürmek ve bu faaliyetlere başlatmak ve Türkiye'den dolayı çılgınca silahlandırılmak böyle kabul edilebilir.

Bu durumda Tunus ve Mısır'da olanlarla Suriye'de olanları kıyaslayamazsınız. Bu Libya'da olanlara daha çok benziyor ve Libya kesinlikle bir savaş suçuydu.

Press TV: Son yorumlarınız, Scott Rickard.

Rickard: Sadece Esad'ı bitirmek için, inanılmaz ama özgürlük ve bu çeşit şeylerden bahsediyor. Batı kontrolünde bir toplumumuz olduğundan ki, yüzyıllardır banka kurumları tarafından kontrol ediliyor ve şimdi, oy hakkımız olduğunda özgürlük çağrısı yapıyorlar ama hiçbir oy hakkımız yoksa bu ülkede bir şey yok anlamına geliyor.

Ömrüm boyunca ülkemiz bütün gezegende savaşlar başlatmaya, 25 milyon insanı öldürmeye devam etti. Ve size söylemek zorundayım ki, bu adam (New York'tan misafir olan Alon Ben-Meir'i kast ediyor), kesinlikle ne konuştuğunu bilmiyor. 

Açıkça görülüyor ki, o Esad karşıtıdır ve Esad dünyadaki diktatörlerden sadece birisidir. Gezegeni dolaşırsak Amerikalılar ve İngilizler tarafından desteklenen birkaç yüz tane bulabiliriz.  Öyleyse, bu adamın kesinlikle seçilmiş bir tarafı var.

Ben Suriye halkının tarafındayım ve evet, 30 bin ölüm korkunç bir şeydir ama Batılılar ve silahlı adamlardan gelen savaş kışkırtması olmasaydı onlar ölmeyeceklerdi.

Tıpkı Libya'da olduğu gibi, Kaddafi tarafından aylar içinde savaş sonlandırılacak ve Libya'daki her şey normale dönecekti. Bu adam dünyadaki en inanılmaz uluslardan birini inşa etti, Brezilya'dan daha iyi bir hayat standardı, Rusya'dan daha iyi bir hayat standardı ve size söylemek zorundayım, Amerika Birleşik Devletlerinin birçok yerinden daha iyi bir hayat standardı varken şimdi ekonomi batmış durumda.

ABD'de ise yoksulluk içinde yaşayan 50 milyon insanımız var. Daha evvelki Libya'dakilerden çok daha açız ve hatta daha evvelki Suriye'dekilerden de çok daha açız.

medyaşafak