ÖZEL ANALİZ: Rusya'nın Suriye'den kısmi geri çekilmesi ne anlama geliyor? Rusya'nın B planı

ÖZEL ANALİZ: Rusya'nın Suriye'den kısmi geri çekilmesi ne anlama geliyor? Rusya'nın B planı
Rus uçakları Himeymim üssünden her gün iki farklı amaçla kalkmaya devam edecek. Birincisi eve dönen Rus askerlerini taşımak. İkincisi de Suriye'deki IŞİD noktalarını vurmaya devam etmek. Rusya, 6 ay önce Suriye'deki en geniş kapsamlı operasyonu başlattı ve birkaç gün denebilecek kısa bir süre içinde savaşın seyrini değiştirmeyi başardı. Eğer ki ateşkes bozulursa 100'ü aşkın savaş uçağının bir "B planı" için geri dönmesi birkaç günü geçmeyecek.

Rusya'nın Suriye'de saklı tuttuğu daimi B planı seçeneği

 

Elijah J. Magnier

 

https://elijahjm.wordpress.com/

 

 

Himeymim, Lazkiye

 

 

Rus hava kuvvetlerinin kullandığı Himeymim askeri üssünde hummalı bir hareketlilik süreci vardı. Suriye'de ateşkesin başlamasından bu yana yapacak görevi kalmayan ve iki haftadır beklemede olan Rus hava kuvvetleri personelinin ve jetlerinin bölgeden ayrılması için süreç işletiliyor.

 

Rus kuvvetleri ateşkesin başladığı dönem olan Şubat ayı sonuna kadar seçili hedeflere günde ortalama 200 ila 350 civarında hava saldırısı düzenliyordu. Ateşkes süreci itibariyle gelinen bugünlerde ise operasyon odası, günlük bazda daha çok Palmira ve Tedmur'daki IŞİD karargahları ve sınırlı sayıda da Nusra Cephesi hedefleri olmak üzere 30'dan daha az nokta belirleyebiliyor saldırı için. Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye'deki komuta merkezine bir hafta önce gönderdiği emirde ateşkesten ötürü bölgede çatışmaların azalmasından kaynaklanan durumdan dolayı Suriye için gereklilikler listesinin güncellenmesi ve hazır savaş timinde bulunmasına gerek olmayan fazla personelin belirlenmesi talimatını verdi.

 

Bu talimat, özel kuvvet mensuplarını, pilotları ve askeri mühendisleri de kapsayacak şekildeydi. Himeymim'deki hava üssünün ve Tartus'taki donanma üssünün, bütünüyle Rus hakimiyetinde olması, Rusya'nın bölgedeki varlığını kalıcılaştırma ve uzun süre için sağlamlaştırma niyeti taşıdığının bariz bir göstergesi. Suriye'ye kurulan bütün hava savunma sistemleri yerli yerinde ve çok sayıda da savaş uçağı; dolayısıyla neyin geri döndüğü ya da neyin kaldığı konusunda net bir fikir edinilemiyor. Rusya, Suriye'ye resmi olarak ilan edip açıkladığı 70 tane savaş uçağı ve helikopterden daha fazlasını gönderdi. Geri dönen pilotlar, Rusya'nın uzun yıllardır tecrübe edemediği gerçek savaş şartlarını tecrübe ederek deyim yerindeyse zorlu bir tatbikat sürecinden geçmiş oldular. Lazkiye'nin tamamının ele geçirilmesinde ve Halep'teki bazı operasyonlarda faaliyet gösteren Rus özel kuvvetleri ve topçu birlikleri de yeterli tecrübeyi edindiler. Rus askeri uzmanlarından oluşan Rusya gibi bir devletin düzenli ordu yetkinliğine sahip bir ekip, derin savaş tecrübelerini, gerilla taktikleriyle donatılmış devlet dışı güçlere aktarılması konusunda yoğun bir çaba harcadılar.

 

Öte yandan, Suriye'deki Cihatçılar ve müttefiklerinin Lazkiye'nin birçok bölgesine ulaşabilen bombaları, Rus askeri personeli için ciddi bir tehdit oluşturuyordu. Dolayısıyla yetkin bir güvenlik parametresi oluşturmak ve aynı zamanda da Türkiye'nin sınırda güvenli bölge kurma planlarını bozmak için bir hamle gerekliydi. Rusya, Suriye'de aktif olduğu 6 aylık süre boyunca güç dengelerini değiştirmeyi başardı. Şam yönetiminin eline geçen stratejik toprakların büyüklüğü bir yana, Kremlin Suriye'de bütün tarafları, Cenevre'de son dört yıldır hiçbir şekilde kabul etmedikleri Esad yönetimi temsilcileriyle tek bir masa etrafında oturtmayı başardı. Rusya, hem rejimin hem de muhalefetin kontrolü altında olan topraklarda BM gözetiminde serbest bir seçimin yapılması için bastırıyor.

 

Kremlin, Beşar Esad'a Cumhurbaşkanlığı için aday olup olmayacağı konusunda bir yoklama çekti. Başkan Esad ise aday olma noktasındaki kararlılığının yanı sıra seçimi kazanacağına dönük büyük bir özgüvenle karşılık verdi. Moskova'nın bundan sonraki üstleneceği rol, Esad da dahil olmak üzere hiç kimsenin dışlanmadığı bir seçimin düzenlenmesi için çabalamak.

 

Üst düzey kaynakların aktardığı bilgiye göre Rusya, Suriye'deki askeri varlığında azaltmaya gitmeden önce Washington, Şam ve Tahran'ı ayrı ayrı bilgilendirmiş. Kremlin'in bu noktada ABD'den beklediği şey ise -Suud, Katar ve Türkiye gibi - müttefiklerinin Suriye'deki istisnasız tüm silahlı gruplara verdikleri -askeri teçhizat ve maddi- tüm desteği kesmeleri için onlara baskı yapacağı sözünü yerine getirmesi. ABD, ya Orta Doğu'daki müttefiklerinin bu şartları yerine getirmesini sağlayacak ya da ya da Suriye'de hali hazırdaki açık uçlu ateşkesi bozma niyeti taşıyan ve savaşı sürdüren tarafları Rusya ile birlikte bombalamaya başlayacak. Suudi Arabistan ve Türkiye, teorik olarak da Suriye'yi eski planlarının uygulanabileceği bir saha olarak görmüyor artık. Rusya ilerleyen günlerde bu özel durumun da gözlemcisi olacak.

 

"Amerikalılarla Suriye'deki savaşı ne olursa olsun durdurma konusunda anlaştık. Anlaşma IŞİD'İ yenmek ve Rakka'yı özgürleştirmek için tüm çabaların birleştirilmesini de kapsıyor. Nusra Cephesi (Suriye'deki el-Kaide) ise ayrı bir mevzu. Ateşkesi ihlal ettiği doğru olsa da rolü sınırlı. Ama yine de Nusra, güçlü bir çıkarma ile kayda değer bir saldırıya girişirse Rus kuvvetleri için bariz bir hedef olacaktır. Amerika'nın sözlerine ne denli ciddi olduğunu da o zaman göreceğiz" diyor kaynak. Ateşkesin başlamasından bu yana Nusra Cephesi, rejim için çok daha küçük bir tehdit olarak göründü. Kendi içindeki anlaşmazlıklar ve muhalefet içi mücadelelerdeki pozisyonu, Suriye'deki etkisini kendi kendine yitirmede yeterli oldu. İnsanlar savaştan bıktı; artık el-Kaide'nin sonu görünmeyen ve Suriye sınırlarını bile aşan savaş stratejisiyle birlikte yürümek istemiyor.

 

Kaynağa göre Rusya, "tüm dünyaya istediği bir bir üssü son model silahlarla anında donatabileceğini gösterdi. Rusya, yerel güçleri destekleyerek sınırlı sayıdaki fiili kara operasyonu ve en az zaiyatla askeri olayların seyrinin nasıl değiştirildiğini gösterdi. Rusya uluslararası arenaya Orta Doğu'daki esas aktörlerden biri olarak geri döndü. Suriye'nin bölünmesi meselesi artık gündemden kalktı. Şam üzerinde Bir "Halifelik" ya da "Radikal İslam Devleti" kurulması rüyası artık bitti. Şam yönetiminin eli son 5 yıllık süreçte hiç bu kadar güçlü olmamıştı. Libya'daki gibi, sebep olanların (“Obama doktrini”ndeki ifadeyle: “Fransa ve İngiltere'nin Kaddafi sonrası Libya'ya dönük sorumluluklarını yerine getirememiş olması” bahsine atıfla) sonradan vicdan azabına gömüldüğü çökmüş bir devlet olma senaryosundan çok uzakta. Ama savaş bitmedi. ABD'nin adımlarını ve Suriye'de barışa giden yoldaki planlara sadık kalıp kalmayacağını izleyeceğiz."

 

Rus uçakları Himeymim üssünden her gün iki farklı amaçla kalkmaya devam edecek. Birincisi eve dönen Rus askerlerini taşımak. İkincisi de Suriye'deki IŞİD noktalarını vurmaya devam etmek. Rusya, 6 ay önce Suriye'deki en geniş kapsamlı operasyonu başlattı ve birkaç gün denebilecek kısa bir süre içinde savaşın seyrini değiştirmeyi başardı. Eğer ki ateşkes bozulursa 100'ü aşkın savaş uçağının bir "B planı" için geri dönmesi birkaç günü geçmeyecek.

 

 

www.medyasafak.net