"Üstün Taraf Suriye Ordusu"

"Üstün Taraf Suriye Ordusu"
Bir analist Orta Doğu bölgesinin en büyük ordularından birisi olan “güçlü, iyi eğitilmiş ve iyi techiz edilmiş” Suriye ordusu inkâr edilemeyecek bir şekilde yabancı destekli militanlarla savaşta üstün haldedir, dedi.

Ala'a İbrahim: Suriye'nin iyi eğitimli ordusu çok yakında Amerika öncülüğündeki militanları yenecek

Bir analist Orta Doğu bölgesinin en büyük ordularından birisi olan “güçlü, iyi eğitilmiş ve iyi techiz edilmiş” Suriye ordusu inkâr edilemeyecek bir şekilde yabancı destekli militanlarla savaşta üstün haldedir, dedi.



Bu yorum Suriye Cumhurbaşkanı Beşar el Esad ordu kuvvetleri yabancı destekli militanlarla savaşta üstündür dedikten sonra yapıldı.


Lübnan gazetesi El Ahbar ile yaptığı, Pazartesi günü yayımlanan bir röportajda Esad, “Ordu sahada çok geniş bir alana hâkim ve kesin kazanımlar elde etti”, dedi.
 

Esad, Eğer Türkiye militanlara desteğini durdursaydı Suriye ordusu onlara karşı olan savaşı çoktan kazanmıştı, yorumunu yaptı.


Esad sözlerine, “Eğer Türk sınırı silahların ve militanların sızdırılmasına sıkıca kapalı tutulursa bu mesele sadece iki haftada çözülecektir”, diyerek devam etti.


Press TV Şam merkezli gazeteci Ala'a İbrahim ile meseleyi derinlemesine tartışmak için bir röportaj gerçekleştirdi. 


Aşağıdaki metin bu röportajın yaklaşık bir çözümüdür.
 

Press TV: Bay İbrahim aslında Cenevre Anlaşmasını engelleyen nedir? Bu, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya gibi uluslararası toplumun üyeleri arasında ulaşılan bir anlaşmaydı ancak bu anlaşmanın işlemesini ne durdurdu? Sizce bunu engelleyen temel şey nedir?


İbrahim: Peki, şimdi Suriye krizinde birçok oyuncu var. Türkiye'nin isyancıları silahlandırdığını ve son iki yıldır böyle olduğunu biliyoruz. Katar ve Suudi Arabistan'ın isyancılara büyük miktarda finans, medya ve lojistik destek sağladığını biliyoruz.


Öyleyse, şimdiye kadar büyük paralar ödeyen, kendilerine göre Suriye devrimi olarak andıkları şeye çok para yatıran bu ülkeler gelecekte olabilecek her hangi bir çözüm ile muhtemel kazanımlarını kaybetmek istemeyecekler.


Çünkü açıkçası muhalefet sahada önemli bir başarı elde etme kabiliyetinde değildir, onlar bazı üsleri alabildiler ama sahayı kontrol etme anlamında kesin kazanımda bulunma yetenekleri yoktur.


Bir bakıma bazı bölgelerde tam kontrole sahipler ve orada sadece serbestçe operasyon yapmıyorlar bilakis Suriye ordusunu da bu bölgenin dışında tutabiliyorlar, sonuç olarak politik bir çözüme dönüştürülecek saha başarıları olmadığından politik bir çözümde hiçbir şey dayatamazlar. Muhalefet buna muktedir değildir.


Sonuç olarak Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan, bu ülkeler düşündüler ki, eğer biraz daha baskı uygularlarsa, eğer biraz daha para verirlerse onların isyancıları sahada bazı gelişmeler sağlayabilecekler, savaş alanında bazı gelişmeler, çatışmada ve bu yaklaşan herhangi bir politik çözümde onlara bazı kazanımlar sağlayabilecek.


Press TV: Bay İbrahim, sizden ayrılmadan evvel hızlı bir şekilde sahadaki durum hakkında bir şey söylemek ister misiniz ki, ordu üstün halde ve aslında isyancılarla savaşta hükümet üstün halde olduğundan bazı haberler veya medya Beşar Esad düşecek gibi görünüyor diyorlar. Sizin değerlendirmeniz nedir?


İbrahim: Açıkçası ordu üstün durumda. Bu bağlamda, Suriye hükümeti güçlü, iyi eğitilmiş bir orduya sahip demek zorundayız, Orta Doğu'daki en büyük orduların birisine ve bu ordu aynı zamanda çok iyi techiz edilmiş. Öyleyse ordunun galip geleceği açık demektir. Ben Suriye ordusunun sahada bazı bölgeleri kaybettiğine dair haberleri fazlaca dikkate almayacağım.


Söylemek istiyorum ki, ordu bir şeyi kafasına soktuğunda (yapmak istediğinde), bazı bölgeleri almak yahut geri almak istediğinde bunu yapabilme kapasitesindedir. Örneklerini Hums'ta, Bab Amr'da, Halep'in bölgelerinde ve birçok yerde gördük ama bu, Suriye ordusu namağluptur anlamına gelmez, zaman geçtikçe Suriye ordusu bu savaşta şehitler veriyor ve politik bir çözüm üstün olsalar bile hükümet için de bir ihtiyaçtır, zira askeri kayıpları azaltmak bir zorunluluktur.


medyasafak.com