Üst düzey İsrailli güvenlik uzmanı: İran’dan güçlü değiliz / İran korkusundan uykusuz pek çok gece geçirdim

Üst düzey İsrailli güvenlik uzmanı: İran’dan güçlü değiliz / İran korkusundan uykusuz pek çok gece geçirdim
"Konuşamayacağım şeyler var fakat karım burada olsaydı kaç geceyi uykusuz geçirdiğimi size söylerdi. Ofiste çalıştığım için değildi bu, kısaca söylemek gerekirse duyduğum büyük kaygı yüzündendi.”

 

 

İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi'nin sabık başkan yardımcısı Eran Etzion Tel Aviv'e “İran'a doğrudan bulaşmaması” uyarısında bulunarak iki tarafın Suriye'deki sürtüşmesinin doğuracağı sonuçlar hakkında alarm verdi.

 

Haaretz gazetesinin bildirdiğine göre Etzion “Suriye'de dramatik şeyler oluyor. İsrail ile İran arasında ilk kez doğrudan askeri bir sürtüşme mevcut. Kötü vaziyetin her türlü farklı formu içerebilecek doğrudan bir savaşa dönüşme ihtimali şimdilerde her zamankinden daha yüksek” dedi.

 

Suriye'nin Humus eyaletindeki T-4 hava üssüne 9 Nisan'da düzenlenen İsrail hava saldırısı sonucunda 7'si İranlı askeri danışman olmak üzere bir düzineden fazla insan hayatını kaybetmişti. İran ise bu hava saldırısına karşılık olarak İsrail'i cezalandıracağına ahdetmişti.

 

Etzion “Başbakan Netanyahu sürekli olarak hedefimizin İranlıları Suriye'den uzaklaştırmak olduğu teranesini okuyor ve ilgili herkes de onu tekrar ediyor. En kısa ifadeyle, bu hedefe ulaşma gücümüz yok ve bunda ısrar etmek son derece istikrarsız bir çevrede İranlıların, İran yanlısı milislerin, Hizbullah'ın ve Türklerin de müdahil olduğu bir savaşı tutuşturma ihtimali doğuruyor” şeklinde konuştu.

 

İsrailli askeri uzman “İsrail ve Hizbullah arasında yeni bir savaşı henüz tecrübe etmemişken, İsrail ve İran arasında doğrudan bir savaşı hayal etmek bile istemem” dedi.

 

Etzion kendisine sorulan İran mı İsrail mi daha güçlü sorusunu ise şöyle yanıtladı:

 

“Soru gücü nasıl ölçtüğünüzdür. Stratejik derinlik diye çok kilit bir kavram var ve İranlılar bunu çok uzun olmayan bir geçmişte, özellikle de bu sürtüşme bağlamında kullanmıştı.”

 

“Üst düzey bir İranlı figür İsrail'in dikkatli olması gerektiğini zira stratejik bir derinliğinin olmadığı söylemişti. Siz işin temeline gitmeli coğrafya, demografi ve tarihe bakmak zorundasınız. İsrail'in askeri gücü var fakat İran'ın muazzam bir coğrafyası, 80 milyonluk bir nüfusu ve binlerce yıl geriye giden bir tarihi var. Bu bir uygarlıktır.”

 

Etzion İsrail'in İran nükleer tesislerine saldırması fikrinin tartışıldığı 2009-2013 dönemine işaretle o günlerde çok endişeli olduğunu belirtti ve “Hem Ulusal Güvenlik Şurası hem de Dışişlerindeyken konuyla çok ilgiliydim. Konuşamayacağım şeyler var fakat karım burada olsaydı kaç geceyi uykusuz geçirdiğimi size söylerdi. Ofiste çalıştığım için değildi bu, kısaca söylemek gerekirse duyduğum büyük kaygı yüzündendi" dedi.

 

 

www.medyasafak.net