Trump’ın neo-conları Başkan’ın Suriye’den geri çekilme planını bozuyor

Trump’ın neo-conları Başkan’ın Suriye’den geri çekilme planını bozuyor
"Başkan Trump henüz birkaç hafta önce ABD’nin birliklerini Suriye’den çekeceğini ve muhtemelen Afganistan’dakileri de azaltacağını duyurduğunda medya, askeri-endüstriyel kompleks ve 'Trump asla' diyen sol kanat morarmıştı."

 

 

 

9 Ocak 2019

 

 

Ron Paul

 

 

Global Research / Informationclearinghouse

 

 

Başkan Trump'ın ABD dış politikası üzerinde zerre kadar gücü olup olmadığını merak etmeye başlıyorum. Pek çok kişi ABD başkanının sadece bir kukla olduğuna ve gerçek dış politikanın kati bir biçimde derin devletin ellerinde olduğuna inanıyor. Trump'ın birlikleri Suriye'den çekme konusundaki son U-dönüşü bu tür teorileri besliyor.  

 

Başkan Trump henüz birkaç hafta önce ABD'nin birliklerini Suriye'den çekeceğini ve muhtemelen Afganistan'dakileri de azaltacağını duyurduğunda medya, askeri-endüstriyel kompleks ve “Trump asla” diyen sol kanat morarmıştı.

 

Obama, Esad'ı Suriye'den tasfiye etme ve bu iş için cihadistlerle silahları gönderme yönündeki korkunç kararı aldığında sessiz kaldılar. Bu ahlaksız ve tehlikeli “rejim değiştirme” politikasına milyarlarca dolar hasredilmesine tek kelime dahi etmediler. Obama kongreyi tahkir ederek birlikleri Suriye'ye yolladığında hukukun üstünlüğünü dert etmiyorlardı.

 

Ama Başkan Trump,  IŞİD'in bilfiil mağlup edildiğini ve atık orada işimizin kalmadığını açıkça bildirdiğinde yukarıda bahsettiğimiz bu gruplar hep bir ağızdan, ABD birliklerini eve geri getirmenin aslında “Rusya'ya bir armağan” olduğu yönünde açıklamalarda bulundular. ABD birliklerini eve döndürmenin terk ettikleri bölgelerde istikrarsızlığa yol açacağını söylediler. Pekâlâ, ABD birlikleri tarafından gerçekleştirilen işgalin gerçekte istikrar getireceğinin her hangi bir kanıtı var mı?

 

Trump'ın eve dönüşümüzü duyuran kelimeleri ağzından çıkar çıkmaz neo-con danışmanları harekete geçtiler. Graham, senatörlüğüyle mütenasip bir biçimde kendisini paylarken Trump, geri dönüş için belirli bir takvim olmadığı yönünde karar aldı.

 

Ardından Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo dünyaya, Trump'ın geri çekilmeye dair ifadelerinin sadece boş sözler olduğunu ve bunların ABD politikası olmadığını anlatmaya başladı.

 

ABD destekli aşırılıkçıların hakimiyetinden henüz kurtulmuş Suriyeli Hıristiyanlar Noel'i yıllardır ilk kez kutlamaktayken John Bolton, Esad'a yönelik, halkını “tekrar” kimyasal saldırıya maruz bırakırsa ABD'nin saldıracağı şeklindeki beylik uyarılarını yeniden kullanıma soktu. Suriye Devlet Başkanı bazı Noel kutlamalarına iştirak ederken herhangi biri onun, ofisine gidip kimyasal saldırı tertip edeceğine inanabilir mi? 

 

Sonra Bolton, IŞİD'le mücadeleye devam etmek için ABD birliklerini Suriye'den Irak'a geçireceğini ve ABD'nin, İsrail'in Suriye topraklarına yönelik hava saldırılarına tam destek vereceğini iddia etti. Acaba bunlardan herhangi birine Başkan Trump mı karar vermiştir?

 

Daha kötüsü Dışişleri Bakanı Pompeo, muhtemelen liderlere Trump'ın bir yalancı olduğunu anlatmak için bir Ortadoğu turuna koyuluyor. Bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin Pazar günü atıfta bulunduğu bir rapora göre Pompeo'nun mesajı “Suriye kararı etrafındaki zıt ve yanlış hikâyelere rağmen hiçbir yere gitmiyoruz. Bakanlık bölgeye ve partnerlerine olan taahhüdünü kuvvetlendirecek” şeklinde olacak.

 

ABD başkanının gerçek sözlerini “sahte anlatılar” olarak adlandırmak… Bu nasıl itaatsizlik olmuyor?

 

Başkan Trump dinlemede kalıp burnunun dibinde gerçekleşen bu darbeyi izleyecek mi? ABD'nin çekileceğini cesurca duyurduktan birkaç gün sonra sergilediği U-dönüşünün güvenilirliğine ne derece zarar verdiğinin farkında mı? Amerikan halkının büyük çoğunluğunun kendisiyle aynı fikirde olduğunu gösteren son kamuoyu araştırmalarını dikkate almakta mıdır? Neden neo-conlar tarafından bu kadar sindirilmiş durumda? 

 

 

Çeviri: Medya Şafak