Suud hanedanı kargaşa içinde, uçurum kenarında sendeliyor

Suud hanedanı kargaşa içinde, uçurum kenarında sendeliyor
Bin Selman için Miteb’den kurtulmak Muhammed bin Nayif’den kurtulmak kadar kolay olmayacak. Bu durum Bin Selman’ın babası ölmeden önce kral olmak için niye bu kadar acele ettiğini de açıklıyor. Öte yandan Bin Selman krallık tahtına otursa bile bunun onun için piknik gezintisi gibi olacağının garantisi de yok.

 

 

 

Cidde, 13 Eylül Çarşamba, 2017

 

 

Crescent International

 

 

Suudi rejimi açık bir öfke göstergesi olarak pek çok ünlü din âlimi ve entelektüeli tutukladı. Londra merkezli Suudi muhalefet grubu ALQST'a ve diğer sosyal medya aktivistlerine göre yaklaşık 20 kişi son birkaç gün içerisinde tutuklandı.

 

Devlet ajansı SPA 12 Eylül'de yetkililerin “yabancı güçler yararına istihbarat faaliyetlerinde bulunan” bir grup insanı yakaladıklarını bildirdi fakat isim vermedi.

 

Tutuklananlar arasında Selman el Awde, Awad el-Karni, Ferhan el-Malki, Mustafa Hassan ve Ali el-Ömeri gibi âlimler de yer alıyor. Güvenlik güçlerinin söz konusu şahısları 9 Eylül gecesi evlerinden topladığı belirtildi.

 

ALQST başkanı Yahya el-Assiri de bu tutuklamaları doğruladı.

 

Başka bir şaşırtıcı haber de -belki de çok şaşırtıcı değil- sabık Kral Fahd'ın oğlu Abdülaziz bin Fahd'ın tutuklanmasıydı. Fahd kral iken Abdülaziz en gözde oğluydu. Beni Suud krallığında pek çok gözde oğul varmış gibi gözüküyor ama bu durum gerçekte hanedan içindeki ihtilafların göstergesi.

 

Hâlihazırda en az 40.000 siyasi mahkûmun olduğu krallıktaki bu son tutuklamalar ne anlama geliyor peki?

 

Yaşlı ve biraz da kaçık kral Selman'ın, oğlu Muhammed bin Selman lehine tahttan feragat etmek üzere olduğu yönünde söylentiler mevcut (gerçekteyse iktidarı oğluna devrettiğini bilmeden bir kâğıt parçasını imzalaması istenecek kendisinden). Bin Selman'ın bu sene başında, daha tecrübeli kuzeni Muhammed bin Nayif yerine veliahtlık makamına paraşütle konmasından bu yana bu yönde pek çok spekülasyon mevcut. Bin Nayif ise şu sıralar ev hapsinde tutuluyor.

 

Krallığın ekonomik, diplomatik, askeri ve dahili işleri uhdesinde olan Muhammed bin Selman ortalığı darmaduman etmiş durumda.

 

Suudiler Suriye'de kaybettiler; yoksul Yemen'i neredeyse taş devrine döndürecek kadar bombalamalarına rağmen savaş hala devam ediyor ve Yemenlilerin de teslim olmak gibi niyetleri hiç yok.

 

Bin Selman ayrıca eski müttefikleri Katar karşısında hemen galip geleceğini ve Katarlıların bağışlanmak için yalvaracaklarını hesaplıyordu. Katarlılar aksine çok nadir görülen bir direniş gösterdiler ve Bin Selman'ın kabadayılığına boyun eğmediler.

 

Bu tutuklamaların ABD Başkanı Donald Trump'ın Suudi ve Katarlıları barışmaya zorladığı şeklindeki haberlerin çıkışından sonraya gelmesi de dikkat çekiyor.

 

Katar emiri Şeyh Tamim bin Hamad ile Bin Selman arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşmesine rağmen büyük oranda Bin Selman'ın kibri yüzünden işler hızlıca tekrar bozuldu.

 

Şeyh Awde ise Katar ve Suudi Arabistan arasındaki ihtilafın sonuçlanmasını umduğunu söylediği bir twit atmasından sonra tutuklandı. Şeyh Awde'nin Twitterda 14 milyon takipçisi bulunuyor. Çılgın ve öfkeli Bin Selman gibi biri tarafından yönetilen -Kral Selman çok uzun süre uyanık kalmasına engel olan bunamadan muzdarip olduğu için fiili kral o- bu çöl krallığında barış ve kardeşlik çağrısı yapmak bile kişinin hapse atıImasıyla sonuçlanabiliyor.

 

Ayrıca Bin Selman'ın 6 Eylül'de İsrailli yetkililer ile görüşmek amacıyla Tel Aviv'e gittiği haberleri giderek daha fazla kişi tarafından bilinir olduğundan krallıktaki hoşnutsuzluğun yayılacağından da endişe ediliyor.

 

İsrailli medya kaynakları “çok önemli bir Suudi prensin” işgal devletini ziyaret ettiğini yazdılar. Suudiler ise bu konudaki ölüm sessizliklerini koruyorlar.

 

Bin Selman için asıl meydan okuma güçlü Ulusal Muhafızlar kurumunun başındaki Miteb bin Abdullah yönünden geliyor. Abdullah ölmeden önce Miteb'i veliaht prens yapma amaçlı bir komplo uygulandı fakat Selman ve hırslı oğlu Muhammed bin Selman bunu savuşturmayı başardılar.

 

Bin Selman için Miteb'den kurtulmak Muhammed bin Nayif'den kurtulmak kadar kolay olmayacak. Bu durum Bin Selman'ın babası ölmeden önce kral olmak için niye bu kadar acele ettiğini de açıklıyor. Öte yandan Bin Selman krallık tahtına otursa bile bunun onun için piknik gezintisi gibi olacağının garantisi de yok. Devasa başarısızlıklarından kaynaklı hayal kırıklığı ve ayrıca kibri de kraliyet ailesindeki pek çok üst düzey prensi öfkelendirmiş durumda.

 

Hanedanlığın çöküşüne her şeyden çok Suud ailesi içerisindeki bu çatışmalar yol açacak.

 

 

www.medyasafak.net