Suriyeli İsyancılar için Suudiler Üzerinden ABD Füzeleri Gönderiliyor

Suriyeli İsyancılar için Suudiler Üzerinden ABD Füzeleri Gönderiliyor
ABD, Suudi Arabistan’a binlerce tanksavar füzesi satacağını açıkladı. Anlaşma, toplam 1 milyar dolar değerinde 14 bin kablo güdümlü füze ile 1700 başka füzenin tedariğini kapsıyor.

 

Crescent-online

 

ABD, Suudi Arabistan'a binlerce tanksavar füzesi satacağını açıkladı. Anlaşma, toplam 1 milyar dolar değerinde 14 bin kablo güdümlü füze ile 1700 başka füzenin tedariğini kapsıyor.

Anlaşma, Pentagon'a bağlı Savunma Güvenliği İşbirliği Teşkilatı'nın (DSCA) 5 Aralık günü Kongre'ye, çöl krallığına TOW füzelerinin tedarik edilmesini onayladığını bildirmesiyle ortaya çıktı. Anlaşmanın açıklanmasının hemen arkasından Savunma Bakanı Chuck Hagel'ın Ortadoğu ziyareti başladı ve Hagel bu kapsamda dün Bahreyn'de Manama Diyalog Zirvesi'ne katıldı.  

DSCA açıklamasında, "Teklif edilen satış, Ortadoğu'da siyasal istikrar için dün olduğu gibi bugün de önemli bir güç olan kritik bir partnerin güvenliğinin arttırılmasına yardımcı olarak, Amerika Birleşik Devletleri'nin dış politikasına ve ulusal güvenliğine katkıda bulunacaktır” denildi.

Bölge hakkında bilgi sahibi olan gözlemciler, Suudilerin bu füzelere ihtiyaç duymadığına ve onları kullanabilecek durumda olmadığına ikna olmuş durumdalar. Füzeler, Suudilerin desteklediği, Suriye'deki yabancı paralı askerlere yönelik.

Yıllardır Suudiler yüz milyarlarca dolar değerinde silahlar satın aldı, ancak hâlâ daimi bir korku içinde yaşıyorlar. Onların ayırt edici özelliği, mezhepçiliğin kışkırtılmasıdır. Onlar Suriye'yi, her ne kadar çok başarılı olmasa da, çirkin tasarımlarını uygulamak için verimli bir saha olarak gördüler.

Suudiler, Suriye'ye akın eden ve vahşice kafa kesme ve yamyamlık eylemlerine imza atarak kargaşa yaratan binlerce paralı askeri finanse ediyor, eğitiyor ve silahlandırıyor. Yaklaşık iki yıldır Suudilerin Hırvatistan'dan satın aldığı silahlar CIA'in yardımıyla Ürdün'e gönderildi ve oradan da Suriye'ye sızdırıldı.

Paralı askerler ve hatta Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) üyeleri tanksavar ve uçaksavar füzeleri istediler. Onların çaresizliği içinde Suudiler, şimdi dileklerini yerine getirmeye hazırlanıyorlar.

Suudi rejimi ayrıca Suriye'de müzakereye dayalı bir çözüme karşı. BM, Cenevre-2 konferansının 22 Ocak'ta toplanacağını duyurdu, fakat Suudiler konferansın altını oymaya çalışıyorlar. Suudi destekli gruplar, konferansı sabote edecek bir koşul olarak Beşar Esad'ın istifa etmesini istediler. BM-Arap Birliği temsilcisi Lahdar Brahimi, konferans için ön koşul olmayacağını söyledi.

Suudilerin tanksavar füzeleri tedarik etme yönündeki son adımı, Suriye'deki çatışmayı sürdürme ve hatta yoğunlaştırma niyeti taşıyor.

 

medyasafak.com