Rıdvan Rızk: İsrail Hava Saldırısı Suriye’nin Silahlarını Keşif Amaçlıydı

Rıdvan Rızk: İsrail Hava Saldırısı Suriye’nin Silahlarını Keşif Amaçlıydı
"İstihbaratımız bize Suriye ordusuna karşı silahlılara rehberlik etmek ve onları organize etmek üzere yaklaşık 40 İsrailli subay oradadır ve bunların bazıları Suriye’de öldürüldüler, diyor; bu çok gizli bir bilgidir. Suriyeliler bunu basına açıklamadılar."

Bir analist İsrail rejimi tarafından yakın zaman evvel Suriye'de gerçekleştirilen hava saldırısının Şam'ı misillemede bulunmaya provoke etmeyi deneme ve böylece gizli askeri malumatı ortaya çıkarma amacında başarısız olduğunu söyledi.


Bu yorum Lübnanlı direniş hareketi Hizbullah'ın Suriye'nin başkenti yakınlarındaki bir araştırma merkezine yönelik İsrail saldırısını kınaması üzerine yapıldı.
 

Perşembe günü yapılan bir açıklamada Hizbullah saldırıyı “barbarca” olarak tanımladı.  Direniş hareketi İsrail'in Lübnan'ın komşusuna yönelik gerçek niyetini ortaya koyan “bu yeni Siyonist saldırıyı şiddetle kınadığını” söyledi.


Çarşamba günü, Suriye ordusu Şam yakınlarındaki Cemreya'daki bir araştırma merkezine yönelik bir İsrail hava saldırısında iki kişinin öldürüldüğünü ve beş kişinin de yaralandığını söyledi. İsrail mesele hakkında yorum yapmayı reddetti.
 

Press TV Beyrut'tan bir politik analist olan Rıdvan Rızk ile meseleyi derinlemesine tartışmak için bir röportaj gerçekleştirdi.

 

Aşağıdaki metin bu röportajın yaklaşık bir çözümüdür.
 

Press TV: Bay Rızk, İsrail'in araştırma merkezine saldırmakla neyi amaçladığını düşünüyorsunuz?


Rızk: Bu bizim askeri terminolojide ateş yoluyla keşif olarak andığımız şeydir. Bence İsrail Suriye'nin Rusya ve Çin'den almış olduğu silahlar hakkında çok endişelidir.

Suriye'nin en son ne tür hava savunma füzeleri veya yeni stratejik füzeler aldığını öğrenmek istediler. Bu sebeple saldırının herhangi bir önemli askeri manası olduğunu düşünmüyorum. İsrail Suriye'nin çok gelişmiş ve çok güçlü hava savunma füzeleri alıp almadığını anlamaya çalışıyor.

 

Böylece onlar Suriyelileri üzerlerine hücum eden uçaklara ateş açmak suretiyle misillemede bulunmaya sürüklemeyi deniyorlardı ama bence Suriyeliler bu İsrail tuzağına düşmediler. Bütün bu operasyonun bunun dışında askeri bir anlamı olmadığı görülüyor. Öyleyse yapmak istediklerini başaramadılar. Bu doğrudan bir müdahale değildir.


Press TV: Doğrusu, elbette Suriye televizyonundan duyduğumuza göre İsrail Suriye sınırına kuvvetler yerleştiriyor. Bu bilgi ışığında sizce Suriye bütün bu saldırganlığa karşılık verecek mi?

 

Rızk: Suriyeliler misillemede bulunmayacaklar. Söylediğim gibi, İsraillilerle doğrudan bir çatışmaya girmeyecekler. Hazırlar, güçlüler ve ellerinde birçok gizli kart var. İsraillilerle herhangi bir savaşa gitmek istemediklerinden ne tür silahlara sahip olduklarını keşfetmeleri için İsraillilere izin vermeyecekler.

Hepimiz biliyoruz ki, İsrailliler Suriye meselesine derinden müdahale ettiler ve Suriye'deki silahlı çeteleri destekliyorlar ve sahadaki çatışmaya doğrudan müdahale ediyorlar.

 

İstihbaratımız bize Suriye ordusuna karşı silahlılara rehberlik etmek ve onları organize etmek üzere yaklaşık 40 İsrailli subay oradadır ve bunların bazıları Suriye'de öldürüldüler, diyor; bu çok gizli bir bilgidir. Suriyeliler bunu basına açıklamadılar, bu durumda bu hava saldırısını bilmeye ihtiyacımız yok veya İsraillilerin bunda derin müdahalesinin olduğunu fark etmeye.


Bence Suriyelilerin Şam çevresinde ne tür koruma sistemleri olduğunu anlamak istiyorlar. Bunda başarısız oldular ve tamamıyla hiçbir şey başaramadılar.

 

medyasafak.com