Ralph Schoenman: İsrail ve ABD, Suriye’ye Karşı Savaşı Provoke Etmeye Çalışıyor

Ralph Schoenman: İsrail ve ABD, Suriye’ye Karşı Savaşı Provoke Etmeye Çalışıyor
Bir analist, İsrail’in Suriye saldırısının gelecek olan çok sayıda saldırıdan bir tanesi ve ABD ile koordinasyon içindeki bir savaş için hazırlık olduğunu söylüyor.

Press TV
 

Bunun arka planında, Suriye muhalefeti hiçbir taşra kasabasının bile denetimini ele geçiremedi ve Suriye ordusunun savunması karşısında büyük kayıplar verdi. Kaos ülkeye yayılırken, analistler koşulların değişmemesi halinde Suriye'nin galip geleceği noktasında mutabakat halindeler. Silahlı muhalefet hızla zayıflıyor ve müzakere talebinde bulundu. İsrail'in ABD'nin onayıyla Suriye toprağına gerçekleştirdiği yasadışı hava saldırısı Suriye'den İsrail'e karşı gelecek bir yanıtı provoke ediyor ve analistler bundan sonra bir uçuşa yasak bölge ve NATO müdahalesinin zorlanabileceğini, bunun da Batılı saldırganların tek umudu olduğunu söylüyor. Suriye tarafından şu ana kadar bir karşılık gelmedi. 

Press TV, Berkeley'den, “Siyonizm'in Gizli Tarihi” kitabının yazarı Ralph Schoenman ile bu konu hakkında bir röportaj yaptı. Aşağıda röportajın yaklaşık bir çözümlemesi sunulmaktadır.  

Press TV: İsrail'in Suriye'ye yönelik bu saldırısı MOSSAD'a göre ABD Başkanı Barak Obama ile koordinasyon halinde gerçekleştirildi. Genel anlamıyla, ABD ve İsrail Ortadoğu bölgesindeki bir operasyonu nasıl koordine ediyor? 

Schoenman: Haaretz çok özel olarak, Suriye'ye yönelik saldırının yalnızca ABD ile koordinasyon içinde olmadığını, Obama'nın da önceden yeşil ışık yaktığını aktardı. 

İsrail istihbarat şefinin tüm bu süre zarfında Washington'da olduğu da akılda tutulmalıdır.

Dahası Haaretz, yeşil ışığın sadece bu saldırı için değil, bir dizi ardışık saldırı için verildiğini doğruladı. 



NBC haberleri bunu ayrıntılarıyla açıkladı. Yapmaya çalıştıkları şey Lübnan üzerindeki İsrail bombardıman uçaklarını, helikopterlerini ve insansız uçaklarını vurabilecek Rus yapımı SA17 uçaksavar füzelerini vurmaktı. 

Çarşamba günü Lübnan ordusu İsrail uçaklarının sorti yaparak saatler boyunca Lübnan hava sahasında dolaştıklarını aktardı. 

Bu bir savaş hazırlığıdır.


Suriye'ye yönelik hava saldırısının arefesinde, İsrail hava kuvvetleri şefi Tümgeneral Amir Eshel, İsrail'in “savaşlar arasında bir savaşa angaje olduğunu” ve gerçekleşmesi halinde savaşı kazanabilecekleri koşullar yarattıklarını söylüyordu. Bunun sadece Suriye'ye yönelik değil, aynı zamanda Lübnan'a da yönelik önceden planlanmış bir saldırı olduğu tartışmasızdır. 

Press TV: Suriye'nin nasıl yanıt vereceğini düşünüyorsunuz?

Schoenman: Bence olması gereken şey sadece Suriye'nin yanıt vermesi değildir ve bu hem Suriye hem de İran için bir savunma meselesidir. 

İsrail istihbarat servisiyle yakın bağları olan İsrail askeri istihbarat internet sitesi DEBKA, Suriye'ye yönelik saldırının, “Doğu Akdeniz'deki 18 savaş gemisinden oluşan Rus filosundan Lübnan ve Ürdün ordularına ve Türkiye'deki İncirlik hava üssünde bulunan ABD kuvvetlerinden Ürdün'e yerleştirilmiş Özel Harekât birliklerine kadar bölge çapında yüksek alarma neden olduğunu” yazdı. 

Ben göstergelerin açık olduğu kanaatindeyim: Bu ABD destekli İsrail saldırısı, İran'a karşı savaşı da içeren, bütün bölgeyi bir kan gölüne çevirebilecek ve milyonlarca insanın hayatını tehlikeye atacak daha büyük bir savaş olma tehlikesi bulunan şeyin başlangıcıdır.


Pervasız bir saldırı, savaş için saldırgan bir hazırlık – Suriye'ye yönelik saldırılar bunu hazırlıyor. 

medyasafak.com