"Prens Harry Hava Saldırılarında Korkakça Afgan Sivilleri Hedef Aldı"

"Prens Harry Hava Saldırılarında Korkakça Afgan Sivilleri Hedef Aldı"
"Prens Harry bir çakaldır. Afganları havadan avlamayı planlıyor ama neredeyse kendisi Helmand’daki askeri üstte avlanıyordu; Mücahitler üsse saldırdığında saklanmak için bir delik arıyordu. Yani bu, bir prensin hareket edebileceği bir yol değildir."

Davud Abedi: Prens Harry korkakça hava saldırılarında Afgan sivilleri hedef aldı


Politik analist Muhammed Davud Abedi, İngiliz Prens Harry'nin Helmand'ın güney bölgesindeki Afgan misyonu süresince yaptığı “havadan Afgan avı” kraliyet ailesinin bir üyesinin yapması gereken davranışa hiç benzemiyor, diyor.


Bu yorum Birleşik Krallık'ın üçüncü sıradaki veliahdı Prens Harry'nin çok yakın zaman evvel sevk edildiği, savaştan zarar görmüş ülkedeki Afgan halkını öldürüşünü kabul edip bunu savunması üzerine geldi.


28 yaşındaki prens Afganistan'daki beş aylık ikinci görev süresini kısa zaman evvel bitirdi. Prens bir Apache saldırı helikopterinden Afganlara ateş ettiğini söyledi.


Harry bu açıklamayı Pazartesi günü Afganistan'dan ayrılmadan evvel bir röportajda yaptı. (Bu röportajda) Prens, Helmand'ın güneyindeki görevi sırasında Afganlara yönelik düşmanlığını savunmayı amaçlıyordu.


Prens beş aylık Afganistan görevinden sonra ülkesine bir Apache pilot nişancısı olarak döndü.


Press TV Londra'daki Afgan Ulusu Barış Konseyi'nin başkanı Muhammed Davud Abedi ile meseleyi derinlemesine tartışmak için bir röportaj gerçekleştirdi.


Aşağıdaki metin bu röportajın yaklaşık bir çözümüdür.


Press TV: Burada bize katıldığınız için çok teşekkür ediyoruz Bay Abedi. Şimdi, bir İngiliz prens Afganları öldürmek sanki bir hünermiş gibi kameraya gülerek böbürleniyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
 



Abedi: Bismillahirrahmanirrahim. Beni programınızda yeniden ağırladığınız için teşekkür ederim. Peki, Prens Harry bir çakaldır. Afganları havadan avlamayı planlıyor ama neredeyse kendisi Helmand'taki askeri üstte avlanıyordu; Mücahitler üsse saldırdığında saklanmak için bir delik arıyordu. Yani bu, bir prensin hareket edebileceği bir yol değildir. Bir prens gerçekten farklı olmalıdır.


O bir prens gibi davranıyor ama maalesef bir prens değil. Zira zavallı Afganları uçaktan avlamak bir adamın davranacağı tarz değildir. Prens Harry hoşlandığı şeyleri söylemek için Afganları havadan avlayabilir. Eğer o gerçekten bir prens ise yüzünü Afganlara dönmelidir ve onlarla yüz yüze savaşmalıdır. Dedelerinin Afganistan'da üç kez yenildikleri gibi yenilmelidir. Onları üç kez yendik. Son kez yenildiklerinde Afganistan'da en az 16 bin kişi (kaybettiler).


Afganistan'da yaralanan bu adamların yaralarının üzerinde İngiliz bayrağı vardı. Belki Prens Harry de yaralarının üzerine İngiliz bayrağı sarılan bu adamlardan birisi olacaktı…



Press TV: Bay Abedi bu noktada kesmeme izin verin, peki bu davranış, medya Prens Harry'nin Afganistan'daki maceralarına özellikle karşılık verdi ve bu minvalde, o birçok İngiliz ve dünyadaki pek çok insan için bir halk figürü. Meşhur bir kişi olarak görülüyor ve bazı çocuklar onun yaptıklarını taklit etmeye bile çalışıyorlar. Savaşla ve Afganistan'da işleniyor olan zulümlerle övünmenin medyanın olduğu kadar kraliyet ailesinin de bir tarzı olduğunu düşünüyor musunuz?


Abedi: Doğrusu Harry'nin Afganistan'a sevkinde üç şey var. Bir, özgeçmişinin gelecekte iyi görünmesini istiyorlar, o öyle bir adam ki, en zor savaşlarda çarpıştı (denilsin istiyorlar) ve doğrusu bu dördüncü Afgan – İngiliz savaşı. Bu durumda onlar bunun özgeçmişinde bulunmasını istiyorlar.


İkinci şey, İngilizlerin 2001'den şu ana kadar Afgan savaşında güçlü bir yöneticiye sahip olmamalarıdır. Amerika Birleşik Devletlerinin savaş çığırtkanlarını sadece takip eden kuklalar gibi oldular. Tony Blair Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığında çalışan birisi gibiydi ki, onlar içinde bir rolleri olmayan bir savaş için uğraşıyorlar ve sonunda da hiçbir şey kazanmadılar.


Birinci sebep, onu oraya bir özgeçmiş için gönderdiler; ikinci sebep, Afganistan'da yenilen askerlere daha çok moral vermek, savaşı kazanacaksınız, daha sert savaşmalısınız, demektir. Bunlar oradaki sebeplerden birisidir. Bunların dışında İngiltere'deki pilotların yüzlercesi oradadır, niçin onu oraya göndermediler?


medyasafak.com