"Pakistan’daki Terörist Bombacılar Asla Yakalanacak Gibi Görünmüyor"

"Pakistan’daki Terörist Bombacılar Asla Yakalanacak Gibi Görünmüyor"
Press TV Washington’daki Orta Doğu Enstitüsü’nden Martin Weinbaum ile Pakistan’daki Şii toplumunu hedefleyen ve 53 kişinin ölümüyle neticelenen bombalı saldırılar konusunda bir röportaj gerçekleştirdi.

Aşağıdaki metin bu röportajın yaklaşık bir çözümüdür. 

 

Press TV: Pakistan'daki en son şiddet sağanağını nasıl açıklıyorsunuz?


Weinbaum: Bu şiddetin bütün ülke boyunda olacak gerçek yönüdür. Ancak burada, Pakistan'daki Şii toplumuna karşı bir dizi saldırı var. Panshina bölgesi geniş bir Pakistanlı Sünni nüfus tarafından çevrilmiştir ama burası özellikle Şia'nın toplandığı bir bölgedir. Yine, buradaki mezhepçi şiddet neredeyse Pakistan'a has bir hastalık haline geldi.


Press TV: Mezhepçi şiddet hakkında konuştuğumuzda, nihayetinde bu şiddet için kim suçlanıyor?

 

Weinbaum: Genellikle Leşker-i Cengevi isimli bir gruba rastlıyoruz Bu grup tek değil ama mezhepçi aşırılık yanlısı grupların en çok militana sahip olanıdır. Özellikle Şii nüfusu hedefler. Sadece Panshina'da değil, Quetta ve birçok ölümün gerçekleştiği Karaçi'nin bazı bölgelerinde de aktiftir.

 

Press TV: Sizce bu gibi bir şiddetten menfaati olan kim?

 

Weinbaum: Şurası kesin ki, hiç kimsenin yakalanmamış olması gerçeği dışında Pakistan hükümetine fayda sağlamaz. Böyle vakalar olur ve nadiren birileri yakalanır.


Leşker-i Cengevi'nun durumunu belirlemek zordur. Bazı kişiler grubun resmi müsaadeye sahip olduğunu ileri sürüyor. Diğer bir gerçek de şudur, grup defalarca devlet kurumlarına da saldırdı.

 

Oldukça karanlık bir grup, ama özellikle azınlıklar için tehlike arzediyor.

 

medyasafak.com