OPEC Plus Anlaşması küresel petrol krizini çözecek mi?

OPEC Plus Anlaşması küresel petrol krizini çözecek mi?
Kısa zaman öncesine kadar kimse petrolün varil fiyatının 20 dolara kadar düşeceğini tahmin bile etmiyordu. Küresel petrol talebi son haftalarda Korona virüsünün patlak vermesi ve dünya çapında milyarlarca insanın karantinada olması sebebiyle günlük yaklaşık 35 milyon varile geriledi.

 

 

Al-Waght

 

 

Kısa zaman öncesine kadar kimse petrolün varil fiyatının 20 dolara kadar düşeceğini tahmin bile etmiyordu.

 

Küresel petrol talebi son haftalarda Korona virüsünün patlak vermesi ve dünya çapında milyarlarca insanın karantinada olması sebebiyle günlük yaklaşık 35 milyon varile geriledi.

 

Bu düşük talep göz önüne alındığında, OPEC anlaşmasının petrol fiyatlarının daha fazla düşmesini engellese de, petrol üreten ülkeler tarafından imzalanacak bir üretimi düşürme anlaşması piyasanın istikrar kazanmasını sağlamayacaktır.

 

Bununla birlikte, çok sayıda enerji analisti hala Korona salgınının sonucunda küresel petrol fiyatının artış ihtimalinin düşük olduğunu ve talepte kayda değer bir değişikliğe şahit olmayacağımızı öngörüyor.

 

 

Amerika ve Trump petrol fiyatlarının düşüşü konusunda niçin endişe duyuyor?

 

İlk bakışta, petrol fiyatlarındaki düşüş sadece dünyadaki büyük petrol ihracatçılarını, yani Suudi Arabistan ve Rusya'yı tehdit etmiş gibi görünüyor. Ancak bu iki oyuncu üzerindeki olumsuz etkilerini ele aldığımızda, Amerika'nın bu durumdan diğer ülkelerden çok daha fazla endişe duyduğunu görmekteyiz.

 

Petrol piyasası, petrol fiyatlarının keskin düşüşü ve petrol ülkelerinin ekonomik istikrarı Amerika'daki kaya petrolü üreten şirketlerin faaliyetlerini tehdit eden unsurlardır. Bundan dolayı bu konu Washington'da derin bir endişe uyandırmıştır.

 

Gerçek şu ki, ABD Başkanı Donald Trump bir yandan petrol fiyatlarının düşmesini destekliyor. Çünkü bu Amerikalı yatırımcıların istediği bir şeydir. Bunun sonucunda 2020 sonlarındaki seçimde Trump'ın lehine oy kullanacaklardır. Diğer yandan ise Trump petrol fiyatlarının devamlı düşüşünün, Amerikan kaya petrolü şirketleri için iflasa götürebilecek derece büyük maliyeti olacağını biliyor.

 

 

Rusya Amerika'dan intikam almaya çalışıyor

 

Öte yandan, petrol fiyatlarının düşüşü konusunda Moskova'nın talepleri ve çıkarları göz önüne alınmalıdır. Bu bağlamda enerji gözlemcileri Rusya'nın petrol fiyatlarının böyle çılgın bir şekilde düşmesini niçin umursamadığını sorguluyor.

 

Aslına bakarsanız, zaman geçtikçe Moskova küresel petrol fiyatlarının düşüşü sebebiyle en büyük zarar gören taraflardan biri olacaktır. Ancak burada hikâyenin arkasında gizli hedefler vardır ki bu da Amerika ve Trump'tan intikam almaktır.

 

Buna göre Rusya enerji sektörüne çok sayıda yaptırımlar dayatan Amerika'dan intikam almanın yollarını arıyordu. Bundan dolayı Moskova petrol üretimini düşürmeyi reddetti.

 

 

Petrol üretimini günlük 10 milyon varile indirmek için büyük anlaşma

 

Farklı aktörlerin çıkar çatışmaları ve her türlü anlaşmazlıklarına rağmen, OPEC ve OPEC Plus üyeleri, Rusya'nın liderliğinde 9 Nisan 2020 tarihinde video konferans şeklinde düzenlenen olağanüstü toplantıda, üretimi düşürmek ve arzı günde 10 milyon varil azaltmak üzere anlaştılar. Böylelikle petrol piyasasında hissesi olan herkese yansıyan petrol savaşı sona erdi. 2020 yılının Mayıs ve Haziran aylarında bu üretim azaltılması uygulanacaktır.

 

Bu anlaşmaya göre bu gruptaki en büyük petrol üreticileri vasfıyla Suudi Arabistan ve Rusya'nın günlük üretimi 5,8 milyon varile düşürmesi gerekecek. Dolayıyla bu iki büyük petrol ihracatçısının üretimi yüzde 23 civarında azalacaktır.

 

Bununla birlikte Suudi Arabistan'ın son haftalarda petrol üretimini 5,3 milyon varil artırması göz önüne alınırsa, piyasa aslında petrol sektöründe 5,6 milyon varil düşüş görecektir.

 

Buna rağmen, petrol üretimi ve ihracatındaki bu düşüş, petrol fiyatları krizini sonlandıracak nihai bir garantör olarak kabul edilemez. Çünkü Covid-19 salgınının yayıldığı şartların gölgesinde, küresel ekonominin yaşadığı büyük durgunluk sebebiyle talepteki düşüş kademeli olarak devam edebilir. Mevcut durumda, üretim ve ihracattaki düşüş tek başına çözüm değildir.

 

 

Medya Şafak