Netanyahu’nun seçime yönelik bombalama kampanyası savaşa yol açabilir: Suriye ve Hizbullah’ın parmağı tetikte

Netanyahu’nun seçime yönelik bombalama kampanyası savaşa yol açabilir: Suriye ve Hizbullah’ın parmağı tetikte
Ruslar, İslam Devrimi Muhafızlarına (IRGC), İsrail tarafından saldırıya uğramalarından bir saatten daha kısa bir süre öncesinde komuta ve kontrol üslerini tahliye etmeleri yönünde ipucu verdi. Rus askeri komutası, IRGC’ye yeni komuta ve kontrol merkezlerini sordu ve kendisine “Bugünden sonra üslerinin Suriye coğrafyasının her yanına yayılacağı ve her bir barakada Suriye ordusuyla yan yana olacakları” cevabı verildi.

 

 

 

Elijah J. Magnier

 

 

ejmagnier.com

 

 

Suriye'ye dayatılmış savaşın son yedi yılı boyunca İsrail Suriye'ye defalarca kez saldırı gerçekleştirdi. Direniş Eksenini Suriye içinde provoke etmek suretiyle kırmızıçizgileri aşarak tabuları yıktı ama Hizbullah'ı Lübnan'da kızdırmaktan kaçındı. Mamafih en son İsrail saldırıları Suriye ve müttefiklerini tolerans sınırlarının ötesine itti. Bundan dolayı Başkan Esad kendini -böyle bir çatışmanın haftalar sürebileceğini bilerek- mevcut savaşların içinde İsrail'e karşı bir çatışmaya hazırlıyor. Ancak Suriye Devlet Başkanı yalnız olmayacak: Esad ve Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah, İsrail'e karşı gelecekteki herhangi bir İsrail saldırısına karşı muharebe kararı alındığında birlikte hareket edecekler.

 

Çok yakın zamanda İsrail, Suriye Ordusunu, Suriye'deki Devrim Muhafızlarına ait ofis ve üsleri herhangi bir insani kayba sebep olmaksızın bombaladı. Aynı zamanda Başbakan Netanyahu, kendini Devrim Muhafızları Kudüs Güçleri Komutanı General Kasım Süleymani'yle aynı seviyede görmek suretiyle sosyal medya üzerinden tehdit etti. Aslında Netanyahu, tam olarak İranlı General'in Donald Trump'a kurduğu tuzağa düştü.

 

Süleymani, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'den “seviyesinin altında olan bu hayduda (Trump) cevap vermekten kaçınmasını” ve “Trump'ın İran'a yönelik propagandalara karşılık vermesi için kendisine (Süleymani) izin vermesini” istemişti. Bu veçhile İran güvenlik güçlerinin alelade bir subayı olarak Süleymani, ordusunun Ortadoğu'nun en güçlüsü ve dünyanın da en kudretlilerinden birisi olduğunu düşünen küstah bir başbakanının muhatabı pozisyonundadır. Ancak Süleymani'nin stili Netanyahu'nunkinden farklı. Bir twitter hesabı yok, vaktini muharebe meydanlarında ve grup liderleri, subaylar, hata kimi zaman başkanlar, başbakanlarla buluşmalarda geçiriyor. Süleymani sabırlıdır ama provokasyonlara er ya da geç karşılık vermesi beklenebilir.

 

İyi bilgi alan kaynaklar, İran'ın İsrail'in Suriye ve IRGC pozisyonlarına yönelik rutinleşen saldırılarına karşı oturup durma arzusunda olmadığını söylüyor. Direniş Ekseni, ABD birliklerinin Kuzeydoğu Suriye'den başka yere aktarıldığı ve Trump tarafından İran aleyhinde Varşova buluşması organize edildiği şartlar altında Netanyahu'nun kendisini bir karşılaşmaya çekmeye çalıştığının farkında. İran'ın reaksiyon vermesi için zor bir an ancak bu müttefiklerinin karşılık veremeyeceği anlamına gelmiyor.

 

Şam merkezi hükümetinin devam eden İsrail saldırılarına karşı yeni angajman kuralları belirleme kararıyla ilgili önceki makalede kaydedildiği üzere Suriye, İsrail'in bundan sonraki herhangi bir saldırısına misliyle mukabele etmeyi planlıyor. Suriye'nin bu kararı, Trump'ın Suriye‘den çekilme niyetini duyurmasının hemen ardından geldi. Bu demeç Suriye ve müttefiklerine, verecekleri karşılığın en iyi yöntemi hususunda durup düşünme fırsatı sundu.

 

Tel Aviv, İran'ın söz konusu kritik zamanla kısıtlı olduğunun farkında ve Direniş Ekseninin İsrail'in devam eden saldırılarına karşılık vermektense ABD'nin geri çekilmesini görmeyi tercih ettiğini anlıyor. Gel gör ki son İsrail saldırıları, Suriye ve müttefiklerini tolerans sınırlarının ötesine itti. Netanyahu -daha önce görülmemiş biçimde İsrail'in sessizlik protokolünü ihlal ederek- Suriye'ye yönelik çoklu bombardımanın sorumluluğunu üstlendi. Ordusunu, önündeki seçimi için bir reklam aracı olarak kullandı.

 

İsrail Başbakanı, Süleymani'nin Suriye'deki provokasyonuna -İran hedeflerinin İran içerisinde bombalanmamış olmasından dolayı- yanıt vermeyeceğini anlamıyor. Yakın ve stratejik Suriyeli müttefik Şam, daha yüksek bir ölçekten kaçınarak -bunu kontrol dışı onlarca bombardımanla yapan- İsrail'e füze fırlatmak suretiyle karşılık verdi. Yine de Suriye BM elçisi Beşar el-Caferi, İsrail Suriye'ye saldırıyı tekrarlarsa Tel Aviv havalimanının bombalanabileceği uyarısında bulundu. Caferi'nin açıklamadığı şey, Başkan Esad'ın kendini İsrail'e karşı mevcut savaşlar arasında -bunun haftalar sürebileceğini bilmek suretiyle- bir çatışmaya hazırladığı gerçeğiydi. 

 

Aslında, uzun bir çatışma Netanyahu'nun yeniden seçilme şansını ortadan kaldıracaktır. Bugüne kadar ülkesini savaşa maruz bırakan ve vatandaşlarının ölümünü tetikleyen hiçbir İsrail başbakanı seçilmiş değildir. 

 

Fakat eğer İsrail'in iddia ettiği gibi tüm İran ve Suriye cephanelikleri bombalanıp yok edilmişse Suriye'nin misillemesi nasıl olacak? Eğer İsrail iddia ettiği gibi Suriye'den Lübnan'a geçen tüm konvoyları engellemişse Hizbullah Suriye'yi nasıl destekleyebilir? Eğer ABD, Suriye ve Irak arasındaki geçidi Tahran'dan Beyrut'a yapılan silah akışını güya kesmek için işgal etmişse Lübnan'ı lojistik olarak desteklemek nasıl mümkün olacak?

 

2006'da İsrail, Hizbullah cephaneliğini zayıflattığına inanmasının, Hizbullah füzelerinin ve Suriye desteğinin zayıf olduğuna dair istihbaratının, ABD ve İsrail istihbaratının başarısızlığa uğramasının bedelini, Vadi el-Huceyr'de Merkavaları'nın katliama uğratılması ve Saar 5 gemisinin bombalanmasıyla ödedi. Tel Aviv, ABD'nin Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice tarafından duyurulan “yeni Ortadoğu” hayalini kolayca gerçekleştirebileceğine dair yanlış bir inanca kapıldı. İsrail'deki hiç kimse Hizbullah'ın güdümlü Kornet tank-savar füzeleri ve Çin malı gemi-savar füzelerine dayanabileceğini beklemiyordu.

 

Bugün Direniş Ekseni yani Suriye ve Levant'taki Hizbullah, sadece büyük bir savaş tecrübesi kazanmış değildir, aynı zamanda modern gemi-savar füzelerine (Yakhont) ve İsrail üzerindeki herhangi bir yeri vurma yeteneğine sahip hassas füzeler dâhil diğer birçok ölümcül sürprizlere de sahiptir.

 

Dahası, Hizbullah'ın Lübnan-Suriye sınırında -içinde stratejik füzelerinin bulunduğu- üsleri var. Eğer İsrail müttefikleri olan Suriye'ye saldırırsa bunları kendisine karşı cömertçe kullanmakta tereddüt etmeyecekler.  Ancak Hizbullah'ın desteğini silahla sınırlı tutması beklenmiyor. Seyyid Hasan Nasrallah sadece usta bir hatip değil, yetenekli bir savaş psikoloğu, aynı zamanda titiz bir planlamacı ve komutandır. Bilhassa adamlarının 2006'da İsrail'e karşı icra ettiği savaşta ve sonrasında olmak üzere İsrail'e karşı yürütülen her bir savaşta operasyon odasındaydı. Bugün Hizbullah ve Suriye arasında, lojistik-teknik-askeri planlama ve komuta birleşik durumdadır. Nasrallah İsrail'le nasıl savaşılacağını, ne zaman ve hangi miktarda ateş gücü kullanılacağını biliyor. Esad ve Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah, İsrail'e karşı gelecekteki herhangi bir İsrail saldırısına karşı muharebe kararı alındığında birlikte hareket edecekler.

 

Rusya Direniş Ekseninin karşılık verme karalılığının ve bunun Levant'ta herkes için arz ettiği tehlikenin bilincinde.  Ruslar, İslam Devrimi Muhafızlarına (IRGC), İsrail tarafından saldırıya uğramalarından bir saatten daha kısa bir süre öncesinde komuta ve kontrol üslerini tahliye etmeleri yönünde ipucu verdi. Rus askeri komutası, IRGC'ye yeni komuta ve kontrol merkezlerini sordu ve kendisine “Bugünden sonra üslerinin Suriye coğrafyasının her yanına yayılacağı ve her bir barakada Suriye ordusuyla yan yana olacakları” cevabı verildi.

 

Bu cevap Rusya'yı İsrail'den doğrudan ve açıkça Suriye'yi bombalamayı kesmesini istemeye sevk etti. Rusya Levant'ta kafasının üzerinde uçuşarak Suriye ve İsrail arasında gidip gelen füzelerden hoşnut olmayacaktı.

 

Netanyahu'nun kibri kendisini İsrail'in saldırılarının sorumluluğunu üstlenmeyi -askeri komuta şaşırtmacasıyla- reddetmeye yönelik politikasını yıkmaya sevk etti.  Başbakan seçim dedikodularını askeri teşkilata aktardı: Seleflerinin ihtiyatlı örnekliğini takip etmek yerine bir sosyal medya fenomeni olmayı tercih ediyor.

 

Eğer Netanyahu tekrar seçilmeyi istiyorsa kimin sağ çıkacağı belli olmayan Suriye muharebesinden uzak durmaya ihtiyacı var. Anketlere kadar sessizliğini koruması belirleyebileceği en iyi strateji olacaktır.

 

 

Çeviri: Medya Şafak