"Netanyahu Sorunları Örtmek İçin Savaş Başlattı / Petraus 'un İstifası Gazze Saldırısıyla İlişkili"

"Netanyahu Sorunları Örtmek İçin Savaş Başlattı / Petraus 'un İstifası Gazze Saldırısıyla İlişkili"
"Mursi Refah sınır kapısını açmalıdır, konuşmayı kesip bir yana koyalım ve kurban edilen, ağır ağır işleyen bir soykırımla yüzleşen insanları kurtaralım. Demek istediğim eğer o ciddiyse bunu şimdi yapmalı! Refah sınır kapısını şimdi aç..."

Analist: Netanyahu sorunları örtmek için savaş başlattı


Bir analist Press TV'ye İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu kendi başarısızlıklarını örtbas etmek için Gazze Şeridi'ne yeni bir saldırı dalgası başlattı, dedi.

Kuşatılmış Gazze Şeridi'ne İsrail ordusu tarafından başlatılan yeni ölümcül hava saldırısı dalgasında 14 Kasım'dan bu yana 40'ın üzerinde Filistinli öldürüldü ve pek çoğu yaralandı.

Press TV Washington DC'den Onur ve İnsan Hakları ve Barış Organizasyonu'ndan Randy Short ile eldeki meseleyi daha çok aydınlatmak için bir röportaj gerçekleştirdi. Short Press TV'nin Haber Analiz (News Analysis) programındaki diğer dört misafire eşlik ediyor: Newyork City'den Uluslararası Eylem Merkezi'nden Caleb Maupin, Boston'dan yazar ve politik bilimci Kaveh Afrasiabi, Gazze Şeridi'nden insan hakları aktivisti Adie Mormech ve Washington'dan eski Amerika Birleşik Devletleri Dış Politika Senatörü James Jatras.

 Aşağıdaki metin bu röportajın yaklaşık bir çözümüdür.

Press TV: Gazze Şeridi'ne yönelik, sivil zararlara sebep olan İsrail saldırılarının ikinci gününü görüyoruz ve tabii ki çok yakın zamanda misilleme olarak Gazze Şeridin'den gelen roket atışıyla Tel Aviv vuruluyor.

Üst düzey Hamas askeri yetkilisi Ahmed el Caberi'ye suikast düzenleyip öldürerek gerginliği açıkça arttırmasıyla Siyonist Başbakan Benjamin Netanyahu neyi başarmayı umuyordu?

Short: Peki, elbette İsrail'de bir seçim dönemi var, Netanyahu çok rağbet görmüyor ve bence insanların kendisinden hoşlanmasını bir yolla sağlayabilir; masum Filistinlileri öldürmek. Zira İsrail'de Filistinlilere karşı çok büyük bir nefret var.

Bu, oy almak için bir araç olarak Beyazların büyük kısmına ırkçı görünen politikacıların bulunduğu Amerika Birleşik Devletlerindeki seçimlerle kıyaslanabilir ama Netanyahu İsrail'de “başarısız” bir başbakandır, ancak zorda kalan bir politikacı olduğunda onun ve diğer kişilerin yapabilecekleri tek bir şey vardır; savaş başlatmak.

Press TV: Muhalefetten gelen bazılarına bakalım, özellikle, İsrail'deki sol kanat politikacıların bazılarına ve bu epey şey açıklıyor; özellikle Zehava Gal-on isimli politikacı dedi ki, Başbakan Benjamin Netanyahu ve Ehud Barak kundakçıdırlar –sizin de dediğiniz gibi- yeniden seçilmek amacıyla operasyona girişirler ve onlar buna ilaveten birçok İsraillinin sahip olduğu bir düşünce olarak suikastlar çözüm değildir, dediler.

Demek istediğim, durum bu boyutta mıdır ki, başbakan İsrail'i, şu an gördüğümüz, Tel Aviv'e ulaşması bakımından, roket atışlarının İsrail'in kalbine ulaştığı hale götürmek isteyecektir?

Short: Peki, biliyorsunuz, bu ağlanacak bir şeydir, biz ancak roketler Tel Aviv'i vurduğunda endişeleniyoruz. Filistinliler çok eskiden beri bombalandılar, Lübnan bombalandı, insanlar huysuz İsrailli askeri endüstri kompleksleri tarafından her tarafta bombalanıyorlar ki, bu endüstri barış istemez bilakis komşularıyla barış pahasına büyük İsrail ister.

Öyleyse kaç Filistinli veya Lübnanlı yahut diğerleri, insanların şiddete şiddetle cevap verecekleri bir gün gelmeden önce İsrail devleti tarafından öldürülmek zorundadır? Bu üzücüdür. Ben kimse savaşsın istemem ama birileri direnmeye karar vermeden evvel insanlar daha ne kadar beyaz fosforla ve tanklarla bombalanacak, çocuklar hedeflenecek ve kontrol noktalarında taciz edilecekler?

Press TV: Son seferinde, yaklaşık 2008'de, Dökme Kurşun Operasyonu Gazze Şeridi'ni çok harap etti. Bu yüzden bugün hala acı çekiyorlar ve zayıf yönlerin en büyüklerinden birisi olarak, etkili eylemleri olmayan Arap ülkeleri yüzlerini gösteriyordu, diyebiliriz

Bilinen bu yeni manzarada bir şeyler olacağını görebilecek miyiz? Özellikle birçok göz şu an Mısır'a ve Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye odaklandı.

Short: Tabii, gözlerini Ürdün'e de odaklamalılar. Bence, Arap ülkeleri var ama insanların çoğunun menfaatleriyle ilgili liderlere her zaman sahip değiliz.

Ürdün kralı Arapça konuşmaz. O bana Mısır'ı yöneten bazı insanları hatırlatıyor ki, bunlar Nasır gelene kadar Arapça konuşmadılar.

Bence Mısır'da umut verici şeyler oluyor. Ben Suriye'de olanlar hakkındaki öfkeyi ve bölgesel savaş ihtimalini de düşünüyorum zira sahtekâr şeyhliklerin ve NATO menfaatlerine hizmet eden diğerlerinin, Amerika Birleşik Devletleri ve küreselcilerin vekili oldunuz; insanlar onlardan bezdiler.

Bu durumda, bence bu kez bir sabah insanlar uyandığında Orta Doğu'da despot olmak o kadar da iyi bir şey olmayacak, bütün Orta Doğu boyunca özellikle Şii bölgede hareketler var, insanlar artık haklarının inkâr edilmesine izin vermeyecekler ve basitçe söylemek istiyorum ki, şimdi yeni bir liderliğe sahip olmak için soluk soluğa kalan CIA ve Amerika Birleşik Devletleri ile ilgili bir karışıklık var, bu öylesine enteresan bir zaman ki, düzensiz bir geçiş var ve teşkilat az veya çok dünyanın geri kalanını kontrol etmeyi deniyor, Gazze'ye saldırı ve halkın direnişi bununla ilgili.

Ve ben yine namertliği söylemek istiyorum ki, insanlar Hizbullah'a saldırmak zorunda. İlginçtir, Netanyahu bir şeyler kaybetmeksizin Lübnan'a dönemeyeceklerini biliyor.

Artık asimetrik olmayan bir savaş durumuyla yüzleşiyorlar ve şayet Lübnan halkına saldırırsanız, bu,  birkaç yüz İsraillinin ve binlerce Mısırlının öldürüldüğü 67 savaşına birebir karşılık gelebilir.

Press TV: Zamanlama meselesi yine çok önemlidir. Bazı hesaplar temelinde İsrail'in bunu kısa süreliğine planlamadığını düşünmek zor.

Farklı senaryolara bakabilirdik ama sizin düşünceniz nedir, niçin İsrail bunu bu zamanda yapmaya karar verdi? Malum farklı şeyler devam ediyor; elbette Amerika Birleşik Devletlerinden bahsettiniz, Barack Obama'nın yeniden seçilmesinden, ben daha evvel bahsetmiştim ve yine Suriye'de neler olduğu gerçeği biliniyor.

Demek istediğim İsrail burada yaptıkları şeylerin arasında, yaklaşan seçimlerin dışında bir başka amaca sahip midir? Gazze Şeridi'ne saldırmalarıyla?

Short: Evet. Bunu söylemek istiyorum, Monica Lewinsky'i hatırlıyor musunuz? Purosu olan kadın, biliyorsunuz Bill Clinton'a Chicago belediye başkanı Rahm Emanuel tarafından takdim edilmişti.

Monica Lewinsy Yahudidir ve bu olay olduğunda Clinton'un Orta Doğu'da yapmayı planladıklarının bozulduğunu söylersem karıştırıyor değilim.

Sonra, Petraeus ile ilişkili bu kadının, babasının soyadı Kranz'dır (Yahudidir demek istiyor) ve Petraeus Amerika'nın İsrail'le ilişkilerini suçlayan, en önemli müttefik değildir diyen 64 sayfalık bir doküman yazmış olduğundan, bunun Mossad'ın veya başka bir grubun önemli bir kişinin hayatının içine attığı bir kadın veya casus yahut İsrail'e göndermek için bilgi toplayan birisi olduğuna inandığımdan söz etsem.

Şimdi Pentagon, CIA veya her neredeyse Amerikalı önemli insanlar bu adamla tehdit edilme yoluna gidildi; İsrail savaşa girmek isterse kendilerine direnebilecek, Amerikan askerleri olmaları sebebiyle anti-Siyonist olarak anılamayacak bu adamlar zayıflatıldı, şimdi baskıyı yaymaya çalışıyorlar ve şu an Obama'yı İsrail'i destekleyeceğine dair sözünü tutmaya zorlamanın zamanı, ne olursa olsun.

Öyleyse İsrail bir savaş başlatırsa Bibi  (Netanyahu) bu imkânı Obama'yı elbette İran'a göre daha hızlı bir şekilde Suriye'ye daha çok müdahale etmeye zorlamanın bir yolu olarak kullanıyor.

Bu Netanyahu'nun istediğidir ve o, Petraeus ve Beyaz Saray'a uzanan tüm yollar üzerinden uyguladıkları bu hile yoluyla (istediğini) aldı ve özellikle Obama'yı tehdit eden başka bir şey var; Petraeus ile ilişkili bu kadın CIA'in siyahi Libyalılara ve diğer siyahi Afrikalılara Bingazi'de işkence ettiğini ve onları öldürdüğünü söylüyor ki bu, kendisine %93 oranında oy sağlayan,  Obama'nın Afrikalı-Amerikalı imajına kesinlikle zarar verecektir; onlardan birisi olmadığım içim memnunum.

Öyleyse burada bir nokta var… Erdemli Suriye halkını yok etmeyi denediği kadar, İran İslam Cumhuriyeti'ne karşı, diğerlerinin yanında, şiddetli yasadışı yaptırımları dayatmış olsa bile savaşa girmeye direnen Obama'ya yardım eden kişilerden kurtulmak yoluyla, bundan hoşlanmayan Obama'yı Netanyahu'ya destek olmaya zorlamanın bir nirengi noktası var.

Press TV: Hamas'a bakınca önemli bir ayrıntıyı ihmal edemeyiz, Hamas, onun temel kurumu, tabiri caizse, Müslüman Kardeşler ve elbette Muhammed Mursi buradan gelerek Mısır Cumhurbaşkanı oldu.

Bu durumda Mursi'nin Hamas'a güçlü desteğinin devam edeceğini düşünmek istiyorum. Mesele bunun ne boyutta olacağıdır?

Short: Peki, Mursi Refah sınır kapısını açmalıdır, konuşmayı kesip bir yana koyalım ve kurban edilen, ağır ağır işleyen bir soykırımla yüzleşen insanları kurtaralım. Demek istediğim eğer o ciddiyse bunu şimdi yapmalı! Refah sınır kapısını şimdi aç ve söylemek istediğim şey onların seçilmeden evvel Hamas'ı yok etme planı vardı ve Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Mahmud Abbas tarafından hazırlanan bu plan Eylül 2008'e kadar gider.

Bunu bilirsek, Gazze halkını desteklemek için yapabileceklerinin hepsini niçin yapmayacaklar? Onların özgürlüğe, yiyeceğe, kendini yönetmeye, Birleşmiş Milletlerde kendi sandalyelerine ihtiyaçları var ve biz Türkiye gibi İsrail'in en iyi dostu ülkelerle uğraşmak zorundayız; onlar sembolik şeyler yapıyorlar ama (ciddi şeyler) yapmak veya çenelerini kapamak zorundalar

Hangi taraftalar? Gazze ve Ramallah halkının tarafındalar mı yoksa Netanyahu'nun tarafındalar mı? Emin değilim.

medyaşafak