Mark Glenn: Suriye’yle Savaş İsteğinin Arkasında İsrail Var

Mark Glenn: Suriye’yle Savaş İsteğinin Arkasında İsrail Var
"ABD ve İsrail, fakat özellikle de İsrail Suriye krizinin siyasi bir çözümle neticelenmesine tahammül edemez. İsrail, Suriye’yi, tıpkı Irak ve Libya’da olduğu gibi yıkıma uğramış görmek zorundadır."

Press TV, Hilal ve Haç Dayanışması Hareketi'nden Mark Glenn ile, yüksek seviyeli bir İsrail delegasyonunun Suriye meselesini görüşmek üzere ABD'de bulunmasıyla ilgili bir röportaj gerçekleştirdi. Aşağıda bu röportajın yaklaşık özetini bulacaksınız: 

Press TV: Savaş tamtamları çalınmaya devam ediyor fakat ben İsrail'in bundaki rolüne bakmak istiyorum. Tam da her şeyin zirve noktasında, savaş tamtamları çalınırken İsraillilerin Suriye meselesini üst düzey yetkililerle görüşmek üzere ABD'de olması sizce ne kadar önemli? 

Glenn: Güzel. İsrail'i denklemin dışında tutmak suyu denizden boşaltıp denizin yine orda durmasını beklemek gibi bir şey. Bütün bu olup bitenin arkasında İsrail var. İsrail, Orta Doğu'yu uzun erimli jeo-stratejik hedefleri doğrultusunda, kendi lehine yeniden şekillendirmek isteyen taraf ve eğer İsrail olmasaydı bizler tüm bu olup bitene şahit olmayacaktık. 

Her ne kadar ABD tarihi, dünyanın her yanındaki ülkelere yaptığı kabadayılıklarıyla doluysa da, işin doğrusu ABD'nin bugünlerde Orta Doğu'daki bir ülkeyle savaşması kendi lehine değil. ABD yorgun düşmüştür. Eğer İsrail olmasaydı, ABD bütün bu kargaşayı ardında bırakır ve kendi halkının refahıyla meşgul olurdu.

Press TV: Basın konferansına ya da ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin cümlelerine baktığımızda biraz tereddüt görmekteyiz. Çünkü herkes ondan ABD'nin işe girişeceğini söylemesini bekliyordu ama o bunu söylemekten geri durdu.

Sahne arkasında pek çok kavganın olduğunu -özellikle de ABD ve İsrail arasında- düşünenlerden misiniz?

Glenn: Sizin de belirttiğiniz gibi pek çok seviyede münakaşanın sürdüğü kanısındayım. Sadece ABD ve İsrail arasında değil kavga, ABD'nin kendi içinde de kavga var. Özellikle politik sınıf diyebileceğimiz Beyaz Saray ile Kongre üyeleriyle Ordu arasında.

Ordu bu savaşı istemiyor, Amerikan istihbarat servisleri de savaş istemiyor. Başkanı ve tüm “sorumlu üyeleri” uyarıyorlar. Ben bu grubu tırnak içersinde kullanıyorum. Evet siyasiler içersindeki sorumlu kişileri, ABD'nin bu işe giremeyeceği -özellikle de Ruslar işin içindeyken- konusunda uyarıyorlar.

Biliyorsun, Lavrov Suriye üzerinden bir savaşa girmeyi planlamadıklarını söyledi. Bu Suriye için savaşa girmeyiz demekle aynı şey değil. Hepimizin burda diplomatik bir dil kullanıldığını anlamamız lazım.

Lavrov'un da dediği gibi, bence Ruslar Suriye'nin tıpkı Libya ve Irak gibi elden gitmeyeceğine emin olmakta çok ciddiler ve ABD de bunu biliyor.

Bence bu son gösteri -elbette yüzlerce masum insanın ölümünü gösteri olarak tanımladığım için çok üzgünüm, fakat kanımca gerçekleşen şey tam da buydu-  ABD ve İsrail tarafından desteklenen bir terörist nümayişiydi ve kanımca Rusya'yı zor durumda bırakmak için yapıldı.

ABD ve İsrail, fakat özellikle de İsrail Suriye krizinin siyasi bir çözümle neticelenmesine tahammül edemez. İsrail, Suriye'yi, tıpkı Irak ve Libya'da olduğu gibi yıkıma uğramış görmek zorundadır.

medyasafak.com