Mark Glenn: İsrail Obama’ya Kepenk Kapama Baskısı Yapıyor

Mark Glenn: İsrail Obama’ya Kepenk Kapama Baskısı Yapıyor
Bence bu önemli ölçüde Obama’ya, sağlık reformu nedeniyle değil, Benyamin Netanyahu’nun Suriye’de, İran’da istediklerinin hiçbirini alamaması nedeniyle baskı oluşturmak için yapıldı. Hükümet için gerekli olan harcamayı durdurmaktan sorumlu olan tek kişi, Benyamin Netanyahu’nun yakın arkadaşı ve İsrail destekçisi olan Eric Cantor’dur.

Mark Glenn: İsrail Obama'ya kepenk kapama baskısı yapıyor

 

Press TV

 

 

Press TV, Hilal ve Haç Dayanışma Hareketi üyesi Mark Glenn'le, yüzbinlerce sivil çalışan ücretsiz izne çıkarılırken Pentagon yetkililerinin, son 17 yıldır ABD'de ilk kez hükümet kararıyla kepenk kapatılmasının sonuçlarına ilişkin yaptığı uyarı hakkında bir röportaj yaptı.


Aşağıda bu röportajın yaklaşık bir çözümlemesi sunulmaktadır.

 

Press TV: Kepenk kapamanın Pentagon bakımından, askeri boyut bakımından etkilerinin ne olabileceğine bakalım. Ne düşünüyorsunuz? Büyük bir etkisi olur mu, olmaz mı?

 

Glenn: Ben büyük bir etkisi olacağını düşünmüyorum; hiçbir şeyi etkilemez demek yerinde olmaz ama biliyorsunuz ki bu masa başı işleri yapan sivil girişimcilerin yerini üniformalı kişiler alabilir.. 
 

Ordu, şu anda olduğu gibi olağanüstü bir durumda bazı işleri eğer kendisi yapabiliyorsa, bunun için sivillere dayanmak zorunda olmadığından emindir.
 

Tek umut edebileceğimiz şey, önümüzdeki günlerde veya haftalarda Amerikan ordusunun Irak veya Afganistan veya diğer sahnelerdeki operasyonlardan geri çekildiğini duymamızdır. Burada Amerikan ordusu ateşleri sadece Amerikan imparatorluğunu değil İsrail imparatorluğunu da genişletmek için de yakıyor.

 

Fakat temel olarak gördüğümüz şeyin bir drama olduğunu düşünüyorum. Bence bu önemli ölçüde Obama'ya, sağlık reformu nedeniyle değil, Benyamin Netanyahu'nun Suriye'de, İran'da istediklerinin hiçbirini alamaması nedeniyle baskı oluşturmak için yapıldı.


Unutmayalım ki, federal hükümetin çalışır halde kalması için gerekli harcamayı durdurmaktan muhtemelen sorumlu olan tek kişi, Benyamin Netanyahu'nun yakın arkadaşı ve büyük bir İsrail destekçisi olan Eric Cantor'dur.  

 

Press TV: Söylediğiniz perspektiften yola çıkarsak, neden Amerika Birleşik Devletleri içinde sorunun düğüm noktasının tam olarak ne olduğunu görmeye çalışan, bu yöndeki daha fazla bakışa veya analize rastlamıyoruz?

 

Glenn: Çünkü iktidarlar anlıyor ki, eğer Amerikan halkı ülkelerinin özgür bir ülke değil, yabancı bir düşman güç, yani İsrail ve onun Amerika içindeki lobisi tarafından tutsak edilmiş bir ülke olduğunu anlarsa, Amerikan halkı ayağa kalkabilir ve yeniden egemen bir ülkede yaşamamızı sağlayacak şekilde bu virüsü kovabilir.
 

Ve işte bu yüzden sağlık reformuyla ilgili tartışmalarda farklı noktalar ifade edilcek ve Obama'ya karşı olan sağ kanadın öfkesine destek verilecektir, fakat ben sizin de dediğiniz gibi işin düğüm noktasının, Obama'ya baskı yapmak için Temsilciler Meclisi'ndeki konumunu kullanan yabancı bir hükümetin ajanlarının olması olduğuna inanıyorum.

 

Şunu da unutmayalım ki bu kepenk kapama, Benyamin Netanyahu'nun BM'de yaptığı ve Amerika Birleşik Devletleri'nin İsrail'in yıllardan beri söylediği şeyi yapmasını, yani İran'a saldırmasını ve nükleer programını yok etmesini isteyen konuşmasından sadece on saat sonra gerçekleşmektedir. 


 

Press TV: Eğer bu gerçekten Obama'ya baskı yapmaksa, bunun nasıl vuku bulduğunu düşünüyorsunuz? Sizce kepenk kapama uzun vadeli mi olacak? Fikirlerini değiştirmeleri uzun zaman mı alacak? Ya da genel olarak bunun nasıl olduğunu düşünüyorsunuz?

 

Glenn: Evet bunu söylemek kolay değil, fakat ben Obama'nın da diğer tarafa karşı bir düzeyde baskı yapabileceğini düşünüyorum. Eric Cantor gibiler tarafından veya bu ülkedeki İsrail lobisi tarafından tutsak alınmış olsa da, Suriye'yle savaşa, İran'la savaşa karşı olan bir istihbarat topluluğumuz var, bu savaşlara hayli karşı olan bir askeri topluluğumuz var.
 

Bu yüzden her türlü kirli hileye başvuruluyor. Ben bu kepenk kapamanın Obama ve baraberindekilerin birilerine basınç yapmaya başlamasından çok eski olmadığını düşünüyorum. Kimbilir, belki de Netanyahu'yla, Suriye veya İran'la savaşa girmeme, fakat Netanyahu'nun yüzünü, sadece İsrail içinde değil, dünya çapında da kendisi için korkunç derecede kötü olan siyasi durum içinde ak çıkarabilecek bir şeyler yapma noktasında anlaşmaya varabilir.

 

medyasafak.com