"Lübnan Bombalaması Suriye Krizini Bölgeye Yayar"

"Lübnan Bombalaması Suriye Krizini Bölgeye Yayar"
Bazı politik analistler Lübnan’ın başkentinde aralarında üst düzey istihbarat yetkilisinin de bulunduğu en az sekiz kişinin öldürüldüğü ve onlarcasının yaralandığı ölümcül bombalı araba saldırısından İsrail rejimini sorumlu tuttular.
Analist: Lübnan bombalaması Suriye krizini bölgeye yayar

Bazı politik analistler Lübnan’ın başkentinde aralarında üst düzey istihbarat yetkilisinin de bulunduğu en az sekiz kişinin öldürüldüğü ve onlarcasının yaralandığı ölümcül bombalı araba saldırısından İsrail rejimini sorumlu tuttular.

Lübnan İç güvenlik Kuvvetleri İstihbarat Şefi Tuğgeneral Visam el Hasan’ın saldırının hedefi olduğuna inanılıyor. Visam el Hasan kısa bir süre önce Lübnan’daki bir İsrail casus hücresini açığa çıkarmıştı.

Bu arada, Suriye karşıtı 14 Mart ittifakı Başbakan Necib Mikati’yi bombalama olayında sorumluluk alarak istifa etmeye davet etti. 

Suriye saldırıyı kınayarak “korkakça” bir hareket olarak tanımlayan ilk ülkeler arasında yer alıyorken Suriye karşıtı grup Suriye Cumhurbaşkanı Beşar el Esad’ı da saldırıyı yönetmekle suçlayıp Suriye’nin Lübnan elçisinin kovulmasını talep etti.

Press TV meseleyi derinlemesine irdelemek için Washington’dan İstihbarat İnceleme Yöneticisi William Jones ile bir röportaj geçekleştirdi. 

Aşağıdaki metin bu röportajın yaklaşık bir çözümüdür.

Press TV: Her şeyden önce, birçok kişi İsrail’i bu olayın ardındaki başlıca şüpheli olarak gösteriyor zira bu günkü olayda ölen Visam el Hasan İsrail casus ağını bulma ve bozmada çok etkili bir role sahipti. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Jones: Bu noktada, daha fazla ayrıntı olmadan bunu söylemek ve özel olarak birisiyle ilişkilendirmek zordur.

Bence bir tek şey söyleyebilirsiniz, Kofi Annan’ın dünkü konuşmasında vurguladığı gibi, bütün Suriye’deki operasyonlar çok ama çok daha askeri hale geliyor ve bu bölgeye yayılmaya başlayacak.

Bana göre Lübnan’da olan şey bunun zaten gerçekleşiyor olduğunun delilidir, Suriye çatışması bölgesel bir çatışma olmaya başlıyor.

Bu durdurulmazsa, yani bazı anlamlarıyla şiddet durdurulmadıkça ve taraflar en azından bir ateşkes ve muhtemel müzakereler için bir araya getirilmedikçe, bütün bölge boyunca meydana gelecek bazı şeyler göreceksiniz. Bence buradan çıkarılacak ders budur.

Biz daha fazlasını bilene kadar, bu İsrailliler olabilir, birçok şey olabilir.

Suriye’de biliyorsunuz aşırılık yanlıları şimdi kontrolü ele alıyorlar. Bölgede çok aktifler ve etkilerini Lübnan gibi bir yere kesinlikle yayabilirler. Bu nasıl başarıya ulaşır görmek zorundayız.

Bence, Suriye’de başlangıçta ne olmuşsa (benzer şekilde), bu şimdi gerçekten bölgesel bir çatışma oluyor; nihai sonuç budur.

Press TV: Suriye ile Türkiye arasındaki ve genel olarak bölgedeki gerilim açısından, sizce Lübnan bu gerilimin içine sürüklenecek mi?

Jones: Eğer tansiyon yükseltilirse kesinlikle çabucak sürüklenecek. Türkler krize bir çözüm getirmek veya en azından bir çeşit ateşkes oluşturmak için bazı teşebbüslerde bulunuyor olsalar bile, elbette buna dair işaretler var.

En kötü problem, elbette, Batılı ülkelerin ihmalkârlığıdır.

Doğrusu, bu olanların gerçek sebebi ABD, İngiltere ve diğer bazı ülkelerin Suriye’de bir rejim değişikliğine karar vermiş olmaları gerçeğidir ve onlar bu konudaki tavırlarını değiştirmediler.  Var olan tüm bu faktörler devam eder, Türk unsuru, Suudilerin aşırılık yanlılarına silah vermesi devam edecek.

Bence, son birkaç günde Türkiye’de ve diğer yerlerde gördüklerimden çıkardığım netice olarak, bu şiddet devam ederse, bölgesel bir çatışmaya döneceğine dair bir mutabakat var.

Bana göre onların meydana gelenlerden bir menfaati yok ama bu gibi bir noktaya gelen gerilim az çok korkutucudur. Gerçekten Orta Doğu’da bölgesel bir savaşın patlak vereceği noktaya geliyoruz.

medyaşafak