Kissenger: On Yıl İçinde Artık İsrail Olmayacak

Kissenger: On Yıl İçinde Artık İsrail Olmayacak
İsrail’in kaçınılmaz çöküşü fikri artık bir tabu olmadığı gibi üst düzey Amerikalı yetkililer açık bir şekilde bu gerçeği bildiriyorlar. Birleşik Devletler’in meşhur diplomatı Henry Kissenger, “On yıl içinde artık İsrail olmayacak”, diyor.
Kissenger: On yıl içinde artık İsrail olmayacak

Press TV


İsrail’in kaçınılmaz çöküşü fikri artık bir tabu olmadığı gibi üst düzey Amerikalı yetkililer açık bir şekilde bu gerçeği bildiriyorlar. Birleşik Devletler’in meşhur diplomatı Henry Kissenger, “On yıl içinde artık İsrail olmayacak”, diyor.

Politik köşe yazarı Kevin Baret Pazar günü Press TV’nin web sitesinde yayımlanan makalesinde, “Kissenger’ın beyanı açık ve şartsızdır. O, İsrail’in tehlikede olduğunu söylemiyor, ama eğer trilyonlarca ilave dolar verir ve ordumuzla İsrail’in düşmanlarına yeteri kadar vurursak kurtulabilir. Bir çıkış yolu da teklif etmiyor. Basitçe bir gerçeği açıklıyor: 2022 yılında İsrail olmayacak” yorumuna yer veriyor.

O, Amerika Birleşik Devletleri’nin 16 istihbarat servisinden oluşan Birleşik Devletler İstihbarat Topluluğu tarafından bu yılın başlarında hazırlanan “İsrail sonrası Orta Doğu’ya hazırlık” başlıklı komisyon çalışmasına da dikkat çekiyor ve İstihbarat Topluluğunun raporunun Kissenger’ın iddiası ile örtüştüğünü belirtiyor.

Analist, “Birleşik Devletler’in on altı istihbarat ajansı Arap Baharı, İslami Uyanış ve İran İslam Cumhuriyeti’nin yükselişine bağlı Filistin yanlısı ezici gücün gelişiyle İsrail’in ayakta kalamayacağında hemfikir” diye ekliyor.

Baret, “İstihbarat Topluluğu raporu bir milyardan fazla komşusunun dileklerine karşı İsrail’i desteklemeye devam etmek için Amerika Birleşik Devletleri’nin artık ordusu ve ekonomik kaynaklarının olmadığını” ileri sürüyor ve “Birleşik Devletler’in kendi ulusal çıkarlarının peşinden gitmesini ve İsrail’in fişini çekmesini öneriyor” dedi.

Makalede, Yahudi Kissenger’ın uzun süre İsrail’in ateşli bir dostu olarak görüldüğü gerçeği ve İstihbarat Topluluğu raporunu hazırlayanlar dahil olmak üzere üst düzey Amerikalı yetkililerin çoğunun İsrail yanlısı lobi tarafından etkilendiği hesaba katıldığında, ortaya çıkan mesajlar çok dikkat çekicidir, denildi.

Makale, Amerikalı yetkililer arasında İsrail’in kaderi hakkında ortaya çıkan “kayıtsızlık”ın şu sebeplere dayalı olabileceğini ortaya koyuyor:

— Amerikalı politikacılar ve politik aktivistler “İsrail’in inatçılığından ve fanatizminden bıkıyorlar”

— Amerikalılar İsrail lobisinin kamuoyu tartışmaları üzerindeki buyurgan tavrından alınıyorlar.

— Amerikan Yahudi Topluluğu artık İsrail’i desteklemekte birlik halinde değil.

— İsrail ve destekçilerinin 11 Eylül saldırılarını “yanlış bayrak” operasyonu olarak uyguladıklarına dair ortak bir kanaatin oluşuyor olması— Gerçekte, Amerika Birleşik Devletleri iflas edecek ve binlerce hayatın İsrail için savaşlarda kurban edilişi Birleşik Devletlerin çıkarlarına yarardan çok zarar verecek, deniliyor makalede.

Barret makalesini şöyle bağlıyor; Kissenger’ın ve on altı istihbarat ajansının adımlarını takip ederek apaçık gerçeği kabul etmek Amerikalı politikacılar için asla kolay olmayacak: İsrail raf ömrünün sonuna ulaştı.

medyaşafak