İsrailli uzman: Hizbullah Siyonistlere stratejik bir şok yaşatabilir

İsrailli uzman: Hizbullah Siyonistlere stratejik bir şok yaşatabilir
İsrailli analiste göre bu durum, Hizbullah’ın “el-Celile’ye kolaylıkla girebilecek yeteneğe” sahip olduğunu tüm dünyanın gözleri önüne seriyor.

 

 

Zuheyr Andraos

 

 

Raialyoum

 

 

 

Yahudilerin önde gelen haber kaynaklarından “WALLA” sitesinin Arap kültürü uzmanı Oryantalist Avi Sakharov, Hizbullah ile işgal ordusu arasında meydana gelecek olan savaşa dair Yahudi devletinin beklediği senaryoyu kaleme aldı. Makalede, Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah'ın tüm konuşmalarında, bazen “el-Celile'nin işgali” bazen de yerleşim bölgelerine sızma olarak adlandırılan bir savaşın patlak vermesi durumunda İsrail topraklarında doğacak tehdidin altı çizildi. İsrailli analiste göre bu durum, Hizbullah'ın “el-Celile'ye kolaylıkla girebilecek yeteneğe” sahip olduğunu tüm dünyanın gözleri önüne seriyor.

 

Siyonistlerin bu konudaki mevcut sorununa değinen oryantalist, bu problemin Hizbullah'ın hâlâ İsrail topraklarının içerisinde (yerleşim bölgelerinde) operasyon yapacak ve bölgeyi ya da yerleşim yerlerini işgal ederek kara başarıları elde edebilecek kapasiteye sahip olmasından kaynaklandığını kaydetti. Buna alternatif olarak tüneller yoluyla kazanılacak bir zaferin, Hizbullah tarafından planlanan stratejik bir sürpriz olduğu değerlendirmesinde bulundu. Aynı zamanda Hizbullah'ın şimdiki tünel sonrası döneminde yerleşimciler ve kuzey sınırındaki bölgeleri işgal etmek ve kontrolü sağlamak için iddialı ve ayrıntılı bir plana sahip olduğunun tahmin edildiğini vurguladı.

 

İsrailli oryantaliste göre, Hizbullah açısından el-Celile'yi işgal etme ihtiyacını önleyebilecek tek şey, bu derece büyük bir korku yaratabilmek için İsrail karşısında yeterli caydırıcılığı elde etmektir. İşte o zaman, İsrail Hizbullah'ın kurmak istediği füze fabrikaları da dâhil olmak üzere Lübnan karşısında her türlü saldırıdan kaçınacaktır.

 

Nasrallah'ın konuşmalarının caydırıcılık yaratma çabalarının bir parçası olduğunu öne süren İsrailli gazeteci şu ifadeleri kullandı: “Hizbullah ve lideri Nasrallah'ın ağzından çıkan her kelimenin, İsrail uzmanlar ve analistler tarafından incelendiğini, ölçüldüğünü ve yankılandığını çok iyi biliyorlar. Dahası Hizbullah'ın gelecek savaşta, İsrail Ordusunu sadece saldırı planları ile değil, kuzeydeki yerleşim bölgelerini savunarak yorgun düşürecek bir durum yaratmak istediği açıktır.”

 

Tünellerin yokluğunda “Rıdvan Birliği” unsurunun devreye girdiğini belirten oryantalist, bu birliğin rolünün gizlice İsrail topraklarına sızmak ve derinliklerine ilerlemek olduğunu ifade etti. Diğer bir deyişle bu durum, İsrail Ordusunun böyle bir operasyon karşısında zorlanacağı ve binlerce savaşçının birçok yer ve yönden yerleşim birimlerinden birine ya da sınır bölgelerine hızla erişeceği anlamına geliyor.

 

Hizbullah'ın şimdiki hedefinin, yoğun topçu savunması kullanarak bu girişimlerinden en az birini başarmak olduğu değerlendiren İsrailli gazeteci, bu savunmanın askeri bölgeler gibi hedefleri yok edebilecek kapasitede ağır füzeler kullanılarak tüm sınır bölgelerinin bombalanmasını kapsadığını belirtti. Öte yandan Hizbullah'ın elinde bugün, operasyon gününe hazırlık olarak, İsrail'de imha edileceği öngörülen tüm temas hatlarını vuracak gerçek bir ateş gücüne sahip olduğunu açıkladı.

 

Oryantalist Avi Sakharov yazısını söyle sürdürdü: Tüm mevkiler ve tüm hava sahası, Hizbullah'ın bu derece sert bir ateş gücü oluşturmasına cesaret veren korkunç planı dâhilindedir. Çünkü hiçbir İsrail gücü sınır hattında faaliyet gösteremez. Hizbullah'ın saldırı planı, gerçek zamanlı istihbarat bilgilerini aktaracak ve İsrail tarafındaki hedefleri bombalayabilecek insansız uçakların kullanılması da dâhil olmak üzere tam bir lojistik ve istihbarat yapılanması olan bir ateş planıdır. Bu planda, Ra's en-Naqoura bölgesinden sınırın en doğusuna kadar uzanan sınır boyunca geniş operasyonları yönetmesi varsayılan komuta ve kontrol oluşturulmuştur.

 

Analiste göre İsrail'in son yıllarda kurduğu kara bariyeri, bu çeşit operasyonların uygulanmasını çok zorlaştıracak olsa da bugün Hizbullah'ın karar mekanizmaları, saldırı gücünün en az bir kısmının yerleşim birimlerine sızmayı başaracağını düşünüyor.

 

İsrailli gazeteci, tüm bunların Siyonist ordunun savunmaya yatırım yapmasını gerektirdiğini, Hizbullah'ın saldırısının İsrail'de yaratacağı etkiyi sadece düşünmenin bile Siyonist kamuoyunda şok etkisi ve savaşa hızla son verilmesi isteği uyandıracağını vurgulayarak sözlerini tamamladı.

 

 

 

Medya Şafak