"İsrail ve Müttefikleri Militanları Silahlandırarak Halep’i Elde Tutmayı Deniyor"

"İsrail ve Müttefikleri Militanları Silahlandırarak Halep’i Elde Tutmayı Deniyor"
Press TV Beyrut’tan politik yorumcu Rıdvan Rızk ile İsrail medyasında yer alan, İsrail’in Suriye’deki isyancılar için silah ve malzeme sağlamak üzere Suudi Arabistan ile 50 milyon dolarlık bir anlaşma yaptığına dair haber hakkında bir röportaj gerçekleştirdi.

Aşağıdaki metin bu röportajın yaklaşık bir çözümüdür.


Press TV: Suudi Arabistan'ın Tel Aviv ile silah satın alma hususunda bir anlaşmaya vardığını çok açık bir biçimde duyuyoruz. Sizce bu eşi benzeri görülmemiş bir şey midir veya sadece Suudi Arabistan ile değil bilakis diğer bölge ülkeleriyle de olmuş mudur?

Rızk: Bunun yeni olduğunu sanmıyorum. Bütün bu gereksiz telaşı şimdi niçin yapıyoruz bilmiyorum. Bu mesele ve onun hakkında konuşmak yeni bir şeyler olacaksa veya Suriye'deki çatışmada sahada bir şey yapacaksa önemlidir.


Hayır, bu çok uzun zamandan beri olmaktaydı ve şimdi açıkça ortaya çıktı, artık gizli değil. Şimdi oyun açık ve katışıksız.


İsrailliler ve aralarında Suudilerin ve Türklerin de olduğu ülkeler isyancılara her türlü silahı sağlıyorlardı ve bunlar çok gelişmiş silahlardır. Aylar evvel isyancılar uçaksavar Stinger füzeleri kullanıyorlardı ve bunlar hala her türlü uçağa karşı çok gelişmiş füzeler olarak kabul ediliyor.

 

Öyleyse, yeni bir adım attıkları, yeni bir şekil aldıkları açıktır. Bence onlar bakımından sebep Halep'i elde tutmaktır, zira Ramazan ayından sonra ordunun Halep şehrinin tümünü özgürleştirmek için büyük bir saldırıya hazırlandığını biliyorlar veya (onlar bilmese bile)  ben biliyorum.

 

İsyancıların planı Suriye'yi bölmek ve Halep bölgesinde mezhep temelli bir devlet kurmak. Şimdi bir sonraki çabaları direnebilmek veya Halep'in Suriye ordusunun ellerine düşmesini önlemeyi denemektir.


Bildiğimiz gibi, Humus neredeyse temizlendi ve şu an temizdir. Bence Suriye hükümetinin Humus'un özgür ve güvenli şehir olduğunu ilan etmesi an meselesidir.. Ve bundan sonra isyancılardan, çetelerin ellerinden özgürleştirilmek üzere geriye sadece Halep şehri kalacak.

 

Bu durumda ekstra bir çaba harcıyorlar. Suudiler Kusayr'da kartlarını kaybettikten sonra (Halep'te) işi sıkı tutmaya çalışıyorlar. Kartlarını Lübnan'da da kaybettiler, buna değişik bir açıdan bakalım; bu onların son kader savaşıdır.


Bence İsrailliler krizin başından bu yana her zaman tüm taraflarla birlikte müdahale ediyordu. Şimdi Suudiler İsrailliler ile Suriye'de sahadaki silahlı gruplara silah sağlamak üzere kesin bir anlaşmaya vardıklarını ilan etmekle güçlü bir adım atıyorlar.
 

medyasafak.com