İsrail Suriye’deki El Kaide’ye Silah ve Askeri Yardım Gönderiyor

İsrail Suriye’deki El Kaide’ye Silah ve Askeri Yardım Gönderiyor
Press TV, Montreal’daki Küreselleştirme Araştırmaları Merkezi Müdürü Michel Chossudovsky ile, İsrail rejiminin Suriye’de süregiden yabancı destekli ayaklanmadaki rolü hakkındaki fikirlerini edinmek üzere bir röportaj yaptı.

Michel Chossudovsky ile röportaj

 

Global Research

 

Eğer onlar (Batılı liderler) barış süreci için kaygı duysalar ve samimi olarak buna bağlı olsalardı, El Kaide ile bağlantılı olan ve Suriye'de vahşet ve katliamlara bulaşmış olan bir terör örgütüne destek vermeyi derhal keserlerdi.”

 

Press TV, Montreal'daki Küreselleştirme Araştırmaları Merkezi Müdürü Michel Chossudovsky ile, İsrail rejiminin Suriye'de süregiden yabancı destekli ayaklanmadaki rolü hakkındaki fikirlerini edinmek üzere bir röportaj yaptı.


 

Aşağıda bu röportajın çözümlemesi sunulmaktadır [GR tarafından edit edilmiştir].

Press TV: Sayın Chossudovsky, bugün İsrail'in Moskova'yı güç kullanma ihtimaliyle tehdit ettiğini görüyoruz. İsrail bu denklemde nerede duruyor ve İsrail'den ne kadar fiziksel müdahale bekleyebiliriz?

 

Chossudovsky: Öncelikle, İsrail'in isyanı desteklediğini söylemeliyim. Bir başka deyişle, Suriye'deki El Kaide'yi destekliyor. Golan Tepeleri üzerinden, Suriye hükümetiyle savaşan El Nusra'nın terörist birimlerini destekliyorlar. Lojistik ve silah desteği sağlıyorlar, İsrail araçları Suriye topraklarına giriyor; aynı zamanda Golan Tepeleri'nde isyancılar için kurulmuş bir hastane var.

 

Dolayısıyla İsrail, başından beri, bildiğimiz gibi Katar ve Suudi Arabistan'da eğitilmiş paralı askerler olan çeşitli grupları, sözde İslamcı grupları desteklemiştir.

Bu yüzden, kendimize Suriye tiyatrosundaki temel askeri aktörlerin kim olduğunu sormamız gerekir. Muhalefeti temsil ettiği varsayılan El Nusra isyancıları, Batı askeri ittifakı ve İsrail tarafından destekleniyor.

Bunlar Batı askeri ittifakının piyade askerleridir ve Suriye halkına karşı bir savaş yürütüyorlar.

Avrupa Birliği silah ambargosunu kaldırma kararı aldığında gerçekte akıllarında olan şey, yabancı güçler tarafından desteklenen bu paralı askerler gücüne askeri yardım göndermekti.

Bu, ikili anlaşmalar üzerinden egemen bir ülkeye askeri destek sağlayan Rusya ve İran'ın konumundan hayli farklı bir konumdur.

Aslında karşı karşıya olduğumuz şey, uluslararası hukuka göre yasadışı olduğu gibi, ABD'nin anti-terör kanunlarının da ihlali olacak şekilde, Batı'nın ve İsrail'in terörist bir topluluğa askeri yardım göndermesidir.

Press TV: Sayın Chossudovsky, kısa süre önce ABD'li senatör John McCain Türkiye üzerinden Suriye'ye gitti. Bu ziyareti nasıl yorumluyorsunuz?

 

Chossudovsky: Evet, John McCain ABD'nin anti terörizm talimatlarını açık bir şekilde ihlal ediyor.

 

Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan bir anti-terör listesi, terör örgütleri listesi var ve John Kerry, bu listedeki terör örgütünün temsilcileriyle müzakere ediyor, bağlantı kuruyor. Aynı şey Suriye'ye geçen John McCain için de geçerli, aynı şey yine bu teröristleri destekleyen eski Suriye büyükelçisi Robert Steven Ford için de geçerli.

Dolayısıyla bir yanda Rusların Suriye'ye sunduğu gibi, resmi kanallardan, hükümetten hükümete yapılan askeri yardımla İsrail, İngiltere, Fransa, ABD'nin bir yasadışı örgüte (kendi kriterlerine göre) yaptıkları askeri yardım arasında bir ayrım yapmamız gerekir.

Dolayısıyla bu Batılı yetkililer terörizmle mücadele düzenlemeleri doğrultusunda tutuklanmalıdırlar, zira uluslararası hukuku ihlal ediyorlar.

Press TV: Avrupa Birliği'nin Suriye'ye yönelik silah ambargosunu kaldırması karşısında, 2. Cenevre görüşmelerinin meyve vermesi ve Suriye krizini siyasi yoldan çözmesi konusunda ne kadar iyimsersiniz?

 

Chossudovsky: Ben Batılı liderlerin barışı ve demokrasiyi savaş tehdidiyle inşa etmeye çalıştıklarını düşünüyorum. Temel olarak yaptıkları şey, tehditleri arttırmak ve teröristlere, arada belirtmek gerekirse Suriye Silahlı Kuvvetleri tarafından yenilgiye uğratılan teröristlere, silah göndermek. Dolayısıyla gerçekte, Batı askeri ittifakı bir çıkmaz sokaktadır.

 

Bunun için de şimdi, bütün seçenekleri düşünüyorlar.

Fakat onlar barış süreci için kaygı duysalar ve samimi olarak buna bağlı olsalardı, El Kaide ile bağlantılı olan ve Suriye'de vahşet ve katliamlara bulaşmış olan bir terör örgütüne destek vermeyi derhal keserlerdi.

medyasafak.com