Irak ve Suriye'deki Suudlu Kaidecilerin sayısı bilinenden çok daha fazla

Irak ve Suriye'deki Suudlu Kaidecilerin sayısı bilinenden çok daha fazla
İngiliz günlük gazetesi The Times, Pazartesi günü, Suriye’de ve Irak’ta savaşan El Kaide bağlantılı Suudi aşırıcıların sayısının, önceden düşünüldüğünden birkaç kat daha fazla olduğunu doğruladı.

 

 

Alahednews.com

 

 

İngiliz günlük gazetesi The Times, Pazartesi günü, Suriye'de ve Irak'ta savaşan El Kaide bağlantılı Suudi aşırıcıların sayısının, önceden düşünüldüğünden birkaç kat daha fazla olduğunu doğruladı.

 

Gazeteye göre sayılar, Riyad'da, onların ülkede savaş başlatmak üzere geri döneceği yönünde korkulara yol açtı.


Gazete, "Suudi hükümeti 1000'den fazla kişinin Suriye'deki çatışmaya katılmak üzere ülkeyi terk ettiğini kabul ediyor, fakat krallıkla birlikte hareket eden Batılı istihbarat kaynakları, bu rakamın 3 bine yakın olabileceğini söylüyor” diye belirtti.

The Times ayrıca, "Yüzlerce kişi daha, El Kaide isyanının Bağdat hükümetini tehdit ettiği komşu Irak'taki savaşa katıldı” diye vurguladı.

Bundan önce Pazar günü, bir Suudi kaynağı, Suudi Arabistan'ın savaştaki dengeyi değiştirerek Başkan Beşar Esad'ı devirmek üzere Suriye'deki silahlı gruplara uçaksavar ve tanksavar roketleri gönderilmesi için Pakistan'la görüşmeler yaptığına dair bilgilerin ortaya çıktığını söyledi. 


Pakistan, Çin yapımı omuzdan ateşlemeli uçaksavar füzelerinin, Anza diye bilinen kendi versiyonunu üretiyor. Suudi karar merkezlerine yakın olan ve isminin açıklanmamasını isteyen kaynak, Riyad'ın silahlı gruplar için bunların her ikisinden de edinmek istediğini söyledi. 


Kaynak, bu ayın başlarında Pakistan Genelkurmay Başkanı General Rahil Şerif'in Riyad'a düzenlediği ve veliaht prens Selman bin Abdülaziz'le bir araya geldiği ziyarete dikkat çekti.

Suudilerin baş diplomatı Prens Suud el-Faysal'ın krallığın baş müttefikini ziyaret etmesinden kısa süre sonra bizzat Prens Selman'da geçen hafta, Pakistan'a giden geniş bir heyete başkanlık etti.  


Ürdün, Suriyeli teröristlere ulaşmadan önce silahların saklanması için kolaylıklar sağlayacak.


Suriye muhalefetinin başı Ahmed Carba, geçen hafta Kuzey Suriye'ye yaptığı kısa bir ziyarette, “güçlü silahların yakında geleceği” sözünü verdi.

Suudi Arabistan, Ürdün'le koordineli bir şekilde hareket ettiği Suriye'nin güney cephesinde güçlü bir etkiye sahip ve Suriye muhalefetinin kaynaklarına göre bu bölgedeki silahlı savaşçıların birleşmesine yardım etti.  


Öte yandan, Suriye muhalefetinden, isminin açıklanmamasını isteyen bir kaynak, Katar ve Türkiye'nin kuzey cephesindeki militanların koordine edilmesinden sorumlu olduğunu söyledi.

Batılı bir diplomata göre iç cephede Suudi Arabistan, Riyad'ın Suriye'yle ilgili çabalarına öncülük eden istihbarat şefi Prens Bender bin Sultan'ı kenara çekti.


Diplomatlar dosyanın, krallıkta 2003-2006 yılları arasında gerçekleşen ölümcül saldırılar dalgasının arkasından El Kaide'ye karşı gerçekleştirdiği başarılı operasyonlarla bilinen  Prens Muhammed bin Nayif'e geçtiğini söyledi.


Diplomatlar, Bender'in idaresinin Amerikalılarda eleştiriye yol açtığını belirtti.

 

medyasafak.com