Irak Savaşı ile Trump’ın muhtemel İran Savaşı arasındaki 10 fark

Irak Savaşı ile Trump’ın muhtemel İran Savaşı arasındaki 10 fark
İran en az 1.5 milyon paramiliter Besic kuvvetini gerilla savaşı için seferber edebilir. (Elbette bu sayı, yazarın atfettiği 2007 tarihli bir yazının iddiasıdır. Başka bir kaynağa göre “İran, 10 günden kısa bir sürede 6 milyon savaşçıyı cepheye sürebilir.” ) Şii Iraklılar, pek çok Suriyeli, Afganistan Hazaraları ve Pakistan’daki yaklaşık 40 milyon Şii bir savaşta İran’ı destekleyecektir.

 

 

Juan Cole

 

 

Global Research

 

 

17 Mayıs 2019

 

 

1. İran, coğrafi olarak Irak'tan 3.77 kez, yani neredeyse 4 kat daha büyüktür.

 

2. Irak işgal edildiğinde nüfusu 26 milyondu. İran'ın bugünkü nüfusu ise 81 milyondur.

 

3. Bush'un işgalinden önce General Eric Shinseki Kongre'ye sunduğu brifingde, ABD ordusunun Balkanlardaki tecrübesine dayanarak, Irak'ta güvenliğin sağlanması için 800,000 asker gerektiğini söylemişti. Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ise 100,000 askerin yeterli olduğunda ısrar etti ve 6 ay içerisinde birlikleri geri çekebileceği hatalı inancına sahipti. Bush'un Irak'taki genel valisi Paul Bremer sonraları “Irak'ta hiçbir zaman yeterli askerimiz olmadı” diye itiraf edecekti.

 

4. İran'ın nüfusu Irak'tan 3 kat daha çok olduğu için, Shinseki'nin hesabına göre ABD İran'ı işgal için 2.4 milyon askere ihtiyaç duyacaktır.

 

5. ABD'nin toplam askeri personeli yaklaşık 2.141.900 iken bunların 1.281900 aktif görevdedir ve geri kalanı rezerv güçlerdir.

 

6. Irak ordusu ABD hava kuvvetleri tarafından kömür dumanına çevrilen güçlü tank tümenlerine sahip konvansiyonel bir askeri güçtü. ABD sadece Iraklılar işgale karşı gerilla taktiklerine başvurdukları zaman sorunla karşılaştı ve hiçbir zaman da bununla etkili bir şekilde baş edemedi.

 

7. İran en az 1.5 milyon paramiliter Besic kuvvetini gerilla savaşı için seferber edebilir. (Elbette bu sayı, yazarın atfettiği 2007 tarihli bir yazının iddiasıdır. Başka bir kaynağa göre “İran, 10 günden kısa bir sürede 6 milyon savaşçıyı cepheye sürebilir.” Bkz. http://medyasafak.net/haber/2118/devrim-muhafizlari--10-gunden-az-surede-6-milyon-savasciyi-cepheye-sur) Bu sayıya 500 binden fazla askeri olan aktif resmi ordusu dahil değil.

 

8. Irak genel olarak küçük bir Sünni azınlık (muhtemelen nüfusun %17'si) tarafından yönetilmekteydi. İran ise nüfusun %90'ını oluşturan Şii bir çoğunlukça yönetilmektedir. İran'daki Şii çoğunluk Amerikalı işgalciler karşısında kitlesel bir mücadele başlatacaktır.

 

9. Bush Irak karşısındaki savaşta Britanya ve İspanya gibi enternasyonal müttefikler bulmuştu. Batı Avrupa'da hiç kimse Trump'ın İran karşısındaki savaşına katılmayacaktır, bu ABD'yi izole edecek ve bu durum ABD'yi tek taraflı davranan bir kabadayı olarak gösterecektir.

 

10. Irak'ın komşuları, zamanında Saddam tarafından hırpalandıkları için Bush'un işgaline güçlü bir şekilde karşı çıkmadılar. Fakat Şii Iraklılar, pek çok Suriyeli, Afganistan Hazaraları ve Pakistan'daki yaklaşık 40 milyon Şii bir savaşta İran'ı destekleyecektir.

 

 

Medya Şafak