İmam Hamenei “Düşman bir füze atarsa 10 tanesiyle karşılık görür” ifadesiyle ne demek istedi? İran’ın füze stratejisi saldırgan üsleri nasıl etkisiz kılacak?

İmam Hamenei “Düşman bir füze atarsa 10 tanesiyle karşılık görür” ifadesiyle ne demek istedi? İran’ın füze stratejisi saldırgan üsleri nasıl etkisiz kılacak?
Suudi üsleri ya da havaalanları pek çok Patriot füze fırlatıcısına sahiptir. Suudiler açısından en olumlu senaryoda ilk yarım ya da bir saat içerisinde İran tarafından atılacak 30-40 füzeyle bu sistemler etkisiz hale gelecekler. Peki İran saldırının ikinci aşamasında ikinci salvo olarak 30 füze daha ateşlerse ne olacak?

 

 

 

“İran bölgedeki en üstün füze gücü haline geldi – Düşman tek bir füzesinin 10 füzeyle karşılık göreceğini biliyor”

 

 

İslam Devrimi Muhafızları Ordusuna (IRGC) yakın Tasnim Haber Ajansının askeri masa müdürü Hüseyin Deliriyan, 4 Haziran 2018'de twitter üzerinden verdiği mesajlarda İslam Devrimi Lideri Ayetullah Hamenei'nin “bize bir atarlarsa 10 tane yerler” şeklindeki sözlerini analiz etti:

 

“Bugün Rehber Hamenei her hangi bir askeri saldırıya İran'ın vereceği yanıt hakkında ilk kez çok önemli bir stratejiyi dillendirdi. ‘Yaylım ateşi' başlığı altında sunulan bu stratejinin dünyadaki uzmanların dikkatini çekeceği muhakkaktır. Size bu stratejinin gerçek önemini birkaç twit ile açıklayacağım:

 

Bugün Devrim Önderi şunu söyledi: İran füze gücünde bölgede lider ülke haline geldi; düşman tek bir füze ateşlemesi halinde bunun 10 katı cevabını alacağını biliyor. Bu kısa bir cümle olmakla birlikte çok temel ve keskin bir askeri varsayıma dayanıyor ve biz bundan İran'ın yeni füze stratejisi hakkında bir izlenim elde edebiliyoruz.”

 

“Tüm silahlı kuvvetlerin komutanı olan Devrim Liderinin bu cümlesinden iki mesaj anlaşılabilir:

 

İran, yani İslam Devrimi Muhafızları Ordusu (IRGC) Hava Kuvvetlerinin elinde bayağı fazla miktarda balistik füze var.

 

İran kendisine yapılacak herhangi bir askeri saldırıya cevap vermede ciddidir.”

 

“İlk önce, bir ateşlerseniz 10 tane alırsınız, cümlesinin anlamını iyi kavrayalım.”

 

“Bu cümle, askeri anlamda şu demektir: İran'a düşman tarafından atılacak ilk mermiyle İran saldırgan ülkedeki mevzilere topluca füze yağdıracak.  Bu herhangi bir saldırıya yaylım ateşiyle cevap anlamına gelmektedir.”

 

“Toplu ateşin anlamı açıktır. İran saldırgan ülkenin bölge ülkelerindeki pozisyonlarına saldıracağını daha önce açıklamıştı. Buna göre mesela Amerika İran'a tek bir mermi attığında yaklaşık 10 ülkedeki 33 üssünün tamamı İran tarafından saldırıya uğrayacak.”

 

“Füzelerce yapılacak toplu yaylım ateşinin caydırıcı bir strateji olmasına ilaveten başka bir önemli anlamı daha var. İran bölge ülkelerinin hava savunma sistemleri olduğunu biliyor. Fakat saldırgan ya da saldırganlarla yüzleşme noktasında özel bir stratejisi var.”

 

“Bunun en açık manası şudur: İran'a düşman ülkeler son yıllarda dikkate değer hava savunma sistemleri elde etme ya da üretmelerine rağmen bu sistemlerin füze savunma kapasitelerinin bir sınırı var.”

 

“Örneğin İran, Suudi Arabistan'ı ‘cüce' bir düşman sayıyor. Hava savunma sistemleri Patriot füze sistemlerinden ibaret. Suudi Arabistan eğer İran'a tek bir mermi ateşlerse İran ilk aşamada pek çok önemli Suudi hava üssüne saldıracak.”

 

“Riyad'dakiler dahil tüm önemli Suudi üsleri ya da havaalanları pek çok Patriot füze fırlatıcısına sahiptir. Suudiler açısından en olumlu senaryoda ilk yarım ya da bir saat içerisinde İran tarafından atılacak 30-40 füzeyle bu sistemler etkisiz hale gelecekler.”

 

“Peki İran saldırının ikinci aşamasında ikinci salvo olarak 30 füze daha ateşlerse ne olacak?

 

Şimdi eminim toplu ve seri ateşin ne anlama geldiğini daha iyi kavramışsınızdır.”

 

“Varsayalım ki Suudi üssündeki hava savunma sistemi ilk saldırıya cevap vermiş -ve böylece savunma füzelerinin hazneleri boşalacak- ve İran da aynı anda 30-40 füzesini seri halinde ikinci kez ateşlemiş olsun. Bu durumda bu füzeler 5 dakikadan daha az bir süre içinde artık aktif hava savunmasına sahip olmayan Suudi üssüne ulaşmış olacaklar.”

 

“İran füzeleri nokta atışı yapabilme kudretine ziyadesiyle sahiptir ve ikinci seri ateşlendiğinde tüm üs kesinlikle yok edilecektir. Bu durumda da hava savunma sistemlerinin kullanılır durumda kalmayacağı açıktır.”

 

“Dahası pek çok nedenden dolayı daha ilk saldırı dalgasında çok sayıda füzenin Suud üslerindeki hedeflerini vuracaklarına inanıyorum.”

 

“Yemen'in, Riyad üssü ve diğer mevzilere yaptığı füze saldırısında Suudi Arabistan'ın tek bir Burqan H2 füzesini durdurmak için 4-5 Patriot füzesi yollamak zorunda kaldığına dikkat edilmelidir. Bu nedenle İran'ın toplu füze saldırısında tüm üslerin ilk saldırı dalgasında tamamen ortadan kaldırılacağını tahmin etmek akla uygun olur.”

 

“İran'ın 5 ana Suudi hava üssünü vurmak istediğinde 250-300 füze fırlatmaya ihtiyaç duyacağı artık açıktır. Rehber'in bugün açıkladığı toplu füze ateşi stratejisinin anlamı budur.”

 

“Bahsettiğimiz örnek çerçevesindeki bu stratejiyi uyguladığımızda Suudiler dahil herhangi bir düşman ülkesi karşısında verilecek savaşın ilk bir iki gününde o ülkenin ciddi zarar göreceği kesindir.”

 

“Suudilere gelince, ellerindeki 300-350 bombardıman uçağının yarısından fazlasının savaşın ilk ya da ikinci gününde yok edileceği söylenebilir.”

 

“Rehber'in bugünkü kısa cümlesinde düşmana bildirdiği diğer önemli şey de İran'ın elinde muazzam miktarda, nokta atışı yapma kabiliyeti yüksek ve aynı zamanda toplu bir şekilde fırlatılma kapasitesine sahip füze olduğudur.”

 

“Bu çok önemli bir noktadır: İran saldırgan ya da saldırganlar karşısında toplu ve seri ateşle cevap verebilecek bir füze savunma sistemine sahiptir.”

 

“Ve son bir nokta: Bu füzeler İran'ın savunma silahlarının sadece bir kısmıdır ve eğer gerek duyarsak İran'ın diğer savunma araçlarından da söz edebiliriz.”

 

“Şurası açıktır ki İran farklı amaçlar için bir dizi füze planlayıp üretmiştir ve bölgede birinci sınıf bir füze gücüdür.”

 

 

Çeviri: Medya Şafak