Husilerin füze kapasitesi Suudilerin Batı'ya denizden yaptıkları petrol ithalinin güzergahını tehdit ediyor

Husilerin füze kapasitesi Suudilerin Batı'ya denizden yaptıkları petrol ithalinin güzergahını tehdit ediyor
"Bugün Suudilerin Batı ile olan bağlantı noktaları ciddi bir varoluşsal tehdit ile yüz yüze. Husiler eğer Bab el-Mendeb'de bir gemi batırabiliyorsalar, bu durum petrol tankerlerini de kesinlikle batırabileceklerini gösterir ve eğer vaziyet buysa Suudilerin kucaklarında çok ciddi bir sorun var."

 

 

Press TV'ye konuşan bir politik analist "Yemen Husi savaşçılarının Birleşik Arap Emirliklerine ait bir savaş gemisine karşı gerçekleştirdikleri füze saldırısı Suudi Arabistan'da alarm zilleri çaldırarak Suudileri Yemen'deki stratejilerini gözden geçirmek zorunda bıraktı. Aksi halde Arabistan kendi bağımsızlığını riske sokacak" yorumunda bulundu.

 

Culture Wars Online Magazine editörü E. Michael Jones "Bugün Suudilerin Batı ile olan bağlantı noktaları ciddi bir varoluşsal tehdit ile yüz yüze. Husiler eğer Bab el-Mendeb'de bir gemi batırabiliyorsalar, bu durum petrol tankerlerini de kesinlikle batırabileceklerini gösterir ve eğer vaziyet buysa Suudilerin kucaklarında çok ciddi bir sorun var" şeklinde konuştu.

 

Husi Ensarullah savaşçıları dün (1 Ekim Cumartesi) erken saatlerde, füze ile gerçekleştirdikleri bir saldırıyla Kızıl Deniz'deki liman şehri Mokha açıklarında Birleşik Arap Emirliklerine bağlı HSV-2 modelli bir askeri gemiyi tahrip etmişti.

 

Mayın döşeme, askeri operasyonları kontrol etme ve askeri birlikler ve teçhizatın nakliyesinde kullanılabilme özelliğine sahip olan bu yüksek süratli lojistik gemisinin daha önce ABD donanmasına ait olduğu belirtiliyor.

 

Yemen ordusuyla işbirliği içinde faaliyet gösteren Ensarullah savaşçıları bu zamana  dek pek çok düşman savaş gemisini batırdı.

 

10 Ekim 2015'te de Yemen ordusu füzeleri Bab el-Mendeb boğazında bir Suudi savaş gemisini tahrip etmişti. Bundan sadece üç gün önce de Yemen güçleri bölgede başka bir Suudi gemisini vurmuştu.

 

Jones, Suudi liderlerin iki önemli mesele hakkında düşünmek zorunda olduklarını kaydetti: "Bunlardan biri Husilerin elde tuttukları pozisyonları, diğeri de sahip oldukları silahlar. Bu iki şeyi bir araya getirdiğinizde Husilerin Bab el-Mendeb Boğazını kapatma kapasitesine sahip olduklarını görürsünüz. Burası Suudi Arabistan'dan Avrupa'ya giden petrol ve diğer malzemeler için ana gemi güzergahı konumunda."

 

Jones ayrıca şöyle dedi: "Suudiler, Amerikan silahlarını satın alma yoluyla elde ettikleri teknolojik üstünlüklerinin sayesinde tüm çatışmalarda galip geleceklerine inanıyorlar. Fakat şimdiye kadar bu gerçekleşmedi ve bu gelecekte de işe yaramayacak."

 

 

www.medyasafak.net