Hizbullah ve İsrail sınırda tam alarm pozisyonunda: Netanyahu’nun “patlamış mısır operasyonu”

Hizbullah ve İsrail sınırda tam alarm pozisyonunda: Netanyahu’nun “patlamış mısır operasyonu”
Netenyahu’nun şu anda yaptığı daha ziyade başındaki belayı def etmek için yeterli gürültüyü çıkaracak bir “patlamış mısır operasyonudur.”

 

 

 

 

 

 

Elijah J. Magnier

 

 

Ejmagnier.com

 

 

İsrail, “güvenlikleri için yakın bir tehdit olarak duran Hizbullah'ın sınırdaki yer altı tünellerini yok etmeye yönelik Kuzey Kalkanı Operasyonu'nun başladığını” duyurdu. İsrail, söz konusu tünelleri araştırmakla meşgul olan ordu mensuplarını korumaları için Hizbullah'tan gelecek olası bir reaksiyona karşı buraya özel birliklerini yolladı. Sınırın öte yanında Hizbullah, normal prosedür gereği, İsrail'in sınırı aşıp operasyonunu Lübnan'a karşı bir saldırganlığa dönüştürmesi ihtimaline karşın birliklerini ve özel kuvvetleri olan Rıdvan güçlerini mobilize etti. Hizbullah'ın bu mobilize hali İsrail'in ve Güney Lübnan'daki yerleşimcilerin gözüyle görüp kulağıyla duyabileceği düzeyde…

 

İyi haber alan kaynakların belirttiğine göre, “İsrail, Hizbullah'ın gelecekteki muhtemel savaşa hazırlandığını düşünerek kimi zaman yerin sarsıldığını hissediyor.” Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah'ın verdiği sürpriz sözünden duyduğu korkular yüzünden İsrail'in genel duruşu ve tavrı, savunmacı ve önleyici şeklinde ifade edilebilir. Seyyid Nasrallah, sadece Lübnan içinde savaşmakla kalmayıp birliklerini İsrail'in içine yönlendireceğini söylemişti.

 

Kaynağım ayrıca şöyle dedi: “Hizbullah'ın askeri kapasitesini, sınırlarındaki karşı koyma ve savunma yeteneklerini güçlendirdiğini gören İsrail‘in, Hizbullah'ın her türlü askeri eylemini ya da savaş hazırlığını gözlemleme çabası oldukça normal. Bundan dolayı İsrail'in Hizbullah'ın planını etkisiz kılmak ve nahoş sürprizlerden kaçınmak yönünde pozisyon alması da gayet olağan bir durumdur.”

 

Son birkaç ay içerisinde İsrail, Güney Lübnan'ın ve özellikle Beyrut'un banliyölerinin üzerindeki dron uçuşlarını yoğunlaştırdı. Kaynağım “İsrail dronları el-Ahed ve el-Reya kampları ve civardaki kum tepelerinin üzerinde yoğunlaşmış durumda” dedi ve devam etti: “İsrail, buradaki yer altı füzelerinin varlığından endişe duyuyor. Muhtemelen, bu arazinin topografyasında en ufak bir değişiklik olduğunda fotoğraflayıp Hizbullah'ın ne planladığını analiz etmek için…”

 

Başbakan Benjamin Netanyahu'nun İsrail'le Lübnan arasındaki gerilimin seviyesini artırmakta olduğuna şüphe yok… Netanyahu, Hizbullah'ın Lübnan'ın deniz, kara ve hava hâkimiyetini ihlal etmek suretiyle artırdığı askeri kapasitesinin İsrail'in güvenliği üzerindeki tehlikeyi temsil ettiğinin altını çizdi. Ayrıca, Amerikan hükümetine kendilerini Hizbullah'a karşı desteklemelerini söyledi. Aslında zaten Amerikan dış işleri bakanlığı, üzerine düşeni -liderlerini ve diğer birçok Şii'yi terör listesine almak suretiyle- Hizbullah'a karşı tehdit seviyesini artırarak yapmıştı. ABD Dış İşleri Bakanı şu anda Netanyahu tarafından dile getirilen her arzuyu yerine getirmeye hazırmış ve adeta ABD'nin değil de İsrail'in Dış İşleri Bakanıymış gibi davranıyor.

 

Geçen ay İsrail ve Gazze arasında gerçekleşen 48 saatlik çatışma, Netanyahu'nun Filistinlilerle ve daha ziyade Hizbullah'la genişletilmiş bir savaşa tutuşmayı pek arzu etmediğini gösterdi. Her iki grup da İsrail'in devasa ateş gücüne rağmen savaş kapasitelerini İsrail üzerinde ciddi bir tahribata yol açabilecek seviyeye yükseltti.

 

Hiçbir İsrail Başbakanı Hizbullah'la İsrail arasında gerçekleşecek bir savaşın muhtemel sonuçlarını kabul edebilecek pozisyonda değil. Netanyahu, uzun menzilli hassas füzelerini, hava saldırılarını ve Mossad marifetiyle gerçekleştirdiği suikastlarını sadece yurtdışında kullanmayı tercih ediyor. Liderinin herhangi bir saldırgan tavra karşı anlık misilleme sözü verdiği Hizbullah'ın üzerine gitmeye henüz hazır değil…

 

İsrail Başbakanının “tünel operasyonunu” şu an üzerinde bulunan iç baskıyı azaltmaya yönelik olarak icra ettiği yönünde bazı şüpheler var. Çünkü İsrail polisi, Netanyahu'nun Bezek Telekomünikasyon Şirketiyle bağlantılı olarak rüşvet, yolsuzluk, dolandırıcılık ve güveni istismar etmek suçlarıyla itham edilmesi tavsiyesinde bulunmuştu. Netenyahu'nun şu anda yaptığı daha ziyade başındaki belayı def etmek için yeterli gürültüyü çıkaracak bir “patlamış mısır operasyonudur.”

 

 

 

Çeviri: Kemal Küçük

 

 

www.medyasafak.net