Hizbullah komutanı: Golan’da 10 bin savaşçımız var / Sonraki savaşımız İsrail’in neresinde biter belli değil

Hizbullah komutanı: Golan’da 10 bin savaşçımız var / Sonraki savaşımız İsrail’in neresinde biter belli değil
Söz konusu Hizbullah kaynağı İsrail ile yapılacak sonraki savaşın Suriye’den başlayabileceğini, fakat asıl meselenin nerede biteceği -Natanya, Hayfa ya da Kiryat Shmona mı?- olduğunu söyledi.

 

 

Bir Hizbullah komutanı Middle East Eye'a konuşarak “Hizbullah'ın Rusya ve ABD arasında varılan çatışmasızlık bölgeleri anlaşmasını savaşta pişmiş binlerce savaşçısını güney Suriye'ye yığmak için kullandığı ve İsrail ile gelecekteki muhtemel bir çatışma için müstahkem mevziler hazırladığı” açıklamasında bulundu.

 

İsminin açıklanmaması şartıyla konuşan Hizbullah komutanı tartışmalı Golan Tepeleri cephesi boyunca 10.000 Hizbullah savaşçısının konumlandığını, füze üslerinin ve tünel şebekelerinin inşa edilmekte olduğunu söyledi.

 

Komutan “Çatışmasız bölge planı bizim için daha iyi. Daha özgür bir şekilde çalışıyoruz. Artık bombardıman da olmuyor. Hizbullah'ın güney Suriye'de üslenmiş 10.000'den fazla savaşçısı var. Hizbullah piyadeler, roketler, tanklar ve elit güçlerden oluşan bir ordu. Güney Lübnan'daki gibi faaliyet yürütüyoruz fakat elbette örtülü bir şekilde” ifadelerini kullandı.

 

ABD-Rusya çatışmasızlık planı gereğince Suriye iç savaşındaki kayıpları asgariye indirme amacıyla birkaç sıcak bölgede Temmuz ayından itibaren bazı ateşkesler yürürlüğe konuldu.

 

Bu röportaj aradaki hafif ateşli gerginliğin Salı günü kaynama noktasına gelmesi ve İsrail'in kendi hava sahasını tehdit ettiğini söyleyerek tartışmalı Golan Tepelerinde bir Hizbullah insansız keşif uçağını düşürmesinden birkaç gün önce yapılmıştı.

 

Hizbullah komutanının iddiaları, İran destekli bu Lübnanlı örgütün Golan cephesi boyunca siper kazdığı gerçeğiyle yüzleşmekte zorlanan ve başka bir analistin ifadesiyle de “burası Lübnan'ın güney sınırı ve Bekaa Vadisine ek olarak kendileri için yeni bir tehdit noktasına dönüşeceğinden” İsrail ordusu içinde alarm zilleri çaldırabilir.

 

İsrail ve Hizbullah sonuncu açık savaşını 2006 yılında 34 gün süresince yapmış ve çoğunlukla tecrübesiz olan bir Hizbullah gücü İsrail'in güney Lübnan'a yaptığı kara istilasını püskürtmeyi başarabilmişti.

 

Örgüt o günden bu yana Suriye'de altı yıllık bir savaş ve taktik deneyimi elde etti, Rus özel harekâtçılarının yanında mücadele etti ve böylelikle Lübnan'daki üssünün dışına taşmış oldu.

 

Geçen Perşembe de İsrail ordusu on binlerce askeriyle son 20 yıldaki en büyük tatbikatını gerçekleştirdi ve burada Hizbullah'ın İsrail'in kuzey sınırlarına yapacağı bir saldırının provası yapıldı.

 

 

Söz konusu Hizbullah kaynağı İsrail ile yapılacak sonraki savaşın Suriye'den başlayabileceğini, fakat asıl meselenin nerede biteceği -Natanya, Hayfa ya da Kiryat Shmona mı?- olduğunu söyledi.

 

 

www.medyasafak.net