Hişam Cabir: İsrail Yeni Bir Karşılık Alacak

Hişam Cabir: İsrail Yeni Bir Karşılık Alacak
"İsrail yeni bir karşılık alacak ve bu sefer bence bu savaşın başlangıcı olacak ve Hizbullah’ın da Lübnan’da sessiz kalacağını düşünmüyorum, belki İran’ın da müdahil olacağı bir bölgesel savaşı konuşacağız."

 

Bir analist İsrail rejimi tarafından yakın zaman evvel gerçekleştirilen hava saldırısı Başbakan Benyamin Netanyahu'nun halkının dikkatini iç meselelerden uzaklaştırmak için “bir savaş iklimi yaratma” yoluydu, dedi.


Bu yorum Lübnanlı direniş hareketi Hizbullah'ın İsrail rejiminin Suriye'nin başkentine yakın bir araştırma merkezini hedef alan hava saldırısını kınaması üzerine yapıldı.


Perşembe günü yapılan bir açıklamada Hizbullah “bu yeni Siyonist saldırıyı şiddetle kınadığını” söyleyerek Lübnan'ın komşusuna yönelik gerçek niyetini ortaya koyan İsrail rejiminin Suriye'ye karşı bu saldırısını “barbarca” olarak tanımladı.


Çarşamba günü, Suriye ordusu başkent Şam yakınlarındaki Cemreya'daki bir araştırma merkezine yönelik İsrail hava saldırısında iki kişinin öldürüldüğünü ve beş kişinin yaralandığını söyledi.


Press TV Orta Doğu Çalışmaları Merkezi yöneticisi Hişam Cabir ile meseleyi derinlemesine tartışmak için bir röportaj gerçekleştirdi.

 

Aşağıdaki metin bu röportajın yaklaşık bir çözümüdür.


 

Press TV: Bay Cabir, İsrail'in saldırısı İran, Rusya ve Hizbullah'ın kınamasına sebep oldu. Biliyoruz ki, bir Arap halkının toprağı İsrail tarafından ihlal ediliyordu. Diğer Arap devletleri ve hükümetleri bu konuda niçin sessiz kaldılar?


Cabir: Cevap çok açıktır; Arap ülkeleri, özellikle Körfez ülkeleri Suriye'ye karşı savaşta isyancılarla birlikte müdahildir. Oynayacakları bir rol olmadığını düşünüyorlar.


Arap ülkelerinden Amerika Birleşik Devletleri sebebiyle İsrail'e karşı herhangi bir savaş veya protesto bile beklemeyin zira müttefik olduklarına inandıkları için Suriye gibi devletlerin egemenlik hakkına yönelik böyle bir saldırıyı kınamadılar.

 

Cevap budur ama bu niçin oldu, İsrail bunu niçin yaptı, bu soruya bir cevap veremeyiz.


Press TV: Doğrusu, Suriye'nin bu ihlale nasıl cevap vereceğini düşünüyorsunuz? Suriye hükümetinin buna karşılık vereceğine emin değilim. Şimdi durumu inceliyorlar ve Suriye İsrail'e karşılık verme kapasitesine sahip zira Suriye çok güçlü füzelere sahip, biliyorsunuz binlerce füzesi var, Suriye İsrail'e karşılık verebilir ama mesele şu ki, eğer Suriye İsrail'e misillemede bulunacak olursa ve yüzlerce füze fırlatırsa bu İsrail'e zarar verebilir fakat İsrail'in pozisyonu nasıl olacaktır?

 

Cabir: Elbette, İsrail yeni bir karşılık alacak ve bu sefer bence  bu savaşın başlangıcı olacak ve Hizbullah'ın da Lübnan'da sessiz kalacağını düşünmüyorum, belki İran'ın da müdahil olacağı bir bölgesel savaşı konuşacağız.


Ve şimdi haberlerde duyduğumuza göre Rusya Suriye'nin karşılık vermesini istemiyor, Bayan Ashton da; Avrupalı toplum da Suriye'den serinkanlı davranmasını ve karşılık vermemesini, İsrail'e karşı bir savaş başlatmamasını istedi ve yine Amerika Birleşik Devletleri de üçüncü taraflar aracılığıyla Suriye rejiminin karşılık vermeyeceğini umuyoruz diyerek Suriye'ye bir mesaj gönderdi.


Press TV: Kişisel olarak ben Suriye'nin çok kısa zaman içinde karşılık vereceğini düşünmüyorum ama Suriye İsrail'den gelen bu saldırıyı unutmayacaktır. Bütün mesele budur. Biz Suriye'nin karşılık verip vermeyeceğine karar veremeyiz ama şayet İsrail bu saldırganlığını sürdürse bile bunun böyle olacağını düşünmüyorum.

 

Bu saldırının zamanlaması İsrail'in iç politikadaki problemine denk geldi zira Netanyahu seçimleri kazanmayı umduğu gibi kazanamadı. Yeni kabine bakımından o bir savaş iklimi yaratmayı ve bir acil durum kabinesine sahip olmayı tercih etti.

 

medyasafak.com