Haşdi Şabi Komutanı el-Mühendis: Irak’taki Amerikan işgali karşıtı direnişimizi Hizbullah örgütlemişti

Haşdi Şabi Komutanı el-Mühendis: Irak’taki Amerikan işgali karşıtı direnişimizi Hizbullah örgütlemişti
Mühendis röportajında, 2003 Amerikan Irak işgalinden hemen sonra Mustafa Bedreddin ve İmad Muğniye’nin Irak’a döndüklerini ve Iraklı Şii milisleri işgalci ABD güçlerine karşı “eğitip hazırladıklarını”, kendisinin de bunların arasında yer aldığını kaydetti.

 

 

Irak Halk Seferberlik Güçleri / Haşdi Şabi (PMF) komutan yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis geçtiğimiz günlerde (2 Ocak 2017) Direniş Ekseni yanlısı El Meyadin TV'ye uzunca bir röportaj verdi ve burada Hizbullah'ın Irak sahasındaki varlığını doğrulayarak hareketinin Hizbullah ile olan ortak geçmişinin kökleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

 

Ebu Mehdi Mühendis, Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah ile uzun bir geçmişi olan kişisel bir arkadaşlığı olduğunu belirterek kendisini “Direnişin seyyidi” ve “bölgesel bir sembol” olarak tanımladı. Mühendis ayrıca Hizbullah'ın kurucu figürlerinden ve askeri komutanlarından İmad Muğniye ve Mustafa Bedreddin ile de köklü ve uzun yıllara dayanan şahsi irtibatının olduğunu söyledi. El-Mühendis, “büyük şehitler” olarak tanımladığı bu iki komutanla “sıkı” ve “operasyonel” bir dostluğunun olduğunu belirterek “kendileriyle tanışıklığının 1980'li yılların başında bu ikisinin Saddam Hüseyin rejimine karşı savaşan Şii cihadi grupların eğitimi için Irak'a geldikleri günlere dayandığını” kaydetti.

 

O dönemlerde Ebu Mehdi Mühendis, Mustafa Bedreddin ile birlikte “Dava 17” adlı bir askeri birim içerisinde yer alıyordu. Söz konusu grubun 1983 yılında Kuveyt'teki bazı Amerikan ve Fransız noktalarının ve bazı petrol şirketleri merkezleri ve tesislerinin bombalanması, 1985'de de Kuveyt emirine düzenlenen bir suikastla alakalı olduğu iddia ediliyor.

 

Mühendis röportajında, 2003 Amerikan Irak işgalinden hemen sonra Mustafa Bedreddin ve İmad Muğniye'nin Irak'a döndüklerini ve Iraklı Şii milisleri işgalci ABD güçlerine karşı “eğitip hazırladıklarını", kendisinin de bunların arasında yer aldığını kaydetti. Mühendis o dönemde Ketaibu Hizbullah (Hizbullah Tugayları) üyesiydi ve sadece bu örgütün yüzlerce Amerikan askerinin ölümünden sorumlu olduğu biliniyor. Mühendis'in İran ve Hizbullah'tan geliştirilmiş zırh delici patlayıcılar (EFP) alarak bunları Irak'a sokmakla görevli olduğu iddia ediliyor. Bu patlayıcılar 2003'ten 2011'e dek Irak'ta tasfiye edilen Amerikan askerlerinin en başta gelen ölüm nedeniydi. Bu durumun bir sonucu olarak ABD hükümeti 2009 Temmuz'unda Mühendis'i resmen terörist ilan etmiş ve kendisini İslam Devrimi Muhafızları Ordusu - Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin müşaviri olarak tanımlamıştı.

 

Mühendis, Bedreddin ve Muğniye'nin Iraklı Şii mücahit güçlerin eğitilmesinde çok önemli ve merkezi bir rol üstlendiklerini belirterek bu ikisinin bu güçleri “Amerikalılar karşısındaki direniş hücreleri olarak” organize ettiklerini söyledi. Mühendis Haşdi Şabi'nin geniş bir bölümünün esasında Irak'taki Amerikan varlığı ile savaşmış bu kadrolardan geldiğini de vurguladı ve bundan büyük bir fayda sağladıklarına da işaret etmiş oldu.

 

Ebu Mehdi Mühendis, İran'ın Hizbullah ile birlikte Haşdi Şabi'ye destek vermede köşetaşı rolü oynadığını, kendilerine “silah, cephane, savaş planlaması ve danışmanlık” yardımı sağladıklarını belirtti. Haşdi Şabi'nin artık Irak devletinin resmi fonlarıyla İran ve Hizbullah'tan silah satın alabildiğini, geçmişteyse Tahran ve Hizbullah'ın büyük bir cömertlikle bu silahları karşılıksız verdiğini söyledi.

 

Haşdi Şabi komutanı Mühendis, Amerikalıların ise İranlıların aksine Haşdi Şabi'ye Erbil ve Bağdat'ın savunulmasında hiçbir yardımlarının dokunmadığını vurguladı ve Haşdi Şabi'nin ABD ile ilişkiye ne ihtiyacı olduğunu ne de bunu istediğinin altını çizdi. Öte yandan Türkiye ile barışçıl ilişkiler içerisinde olmayı istediklerini ve Ruslarla da açık iletişimlerinin olduğunu söyledi. Mühendis ayrıca, Haşdi Şabi başkanı Falih el-Feyyad'ın, röportajın yapıldığı esnada Moskova'da bir yolculukta olduğunu ve Rus silahlarının Haşdi Şabi'ye verilmesi için görüşmelerin devam ettiğini ilan etti.

 

Ebu Mehdi Mühendis Haşdi Şabi savaşçılarının Yemen'de “resmi bir şekilde” bulunduğu iddialarını reddederek Husileri “kardeşleri” olarak tanımladı. Bununla birlikte “orada bazı Iraklıların olabileceğini” söyledi ve Haşdi Şabi ile Ensarullah arasında politik bağların mevcudiyetini doğruladı.

 

Mühendis ayrıca Musul ve Irak'taki çatışmalardan sonra Haşdi Şabi güçlerinin Irak ve Suriye hükümetlerinin rızasıyla Suriye'deki savaşa da dahil olabileceklerini belirtti.

 

 

www.medyasafak.net