Hamas ve Direniş: Örgüt Eleştiri ve Yeniden Değerlendirme Sürecinde

Hamas ve Direniş: Örgüt Eleştiri ve Yeniden Değerlendirme Sürecinde
"Filistin İslami hareketi Hamas, Orta Doğu’da yaşanan dramatik hadiselerin ışığında, kendisini tekrar Direniş kampına sağlam bir şekilde dahil edebilecek büyük bir iç eleştiri ve yeniden değerlendirme sürecine giriyor."

Hamas ve Direniş: Örgüt Eleştiri ve Yeniden Değerlendirme Sürecinde

 

İbrahim Emin

 

El Akhbar

 

 

Filistin İslami hareketi Hamas, Orta Doğu'da yaşanan dramatik hadiselerin ışığında, kendisini tekrar Direniş kampına sağlam bir şekilde dahil edebilecek büyük bir iç eleştiri ve yeniden değerlendirme sürecine giriyor. Bu sürecin tamamlanması biraz zaman alacağa ve kapsamlı olacağa benzerken, hareketin tüm ideolojisini ve politikasını masaya yatırması bekleniyor.

 

Suriye krizi, Mısır'da Müslüman Kardeşler'in devrilişi ve hareketin Direniş ve sözde “ılımlı Arap” kampları karşısındaki pozisyonu; Hamas'ın bu tartışmalarının kalbinde yer alacak. Örgüt bu süreci “eleştiri” olarak adlandırmaya çok istekli değil, bunun yerine bölgede gerçekleşen değişimlerin ileri doğru nasıl adım atılacağını tekrar düşünmeyi gerektirdiğini söylemeyi tercih ediyor.

 

Hamas, Direniş cephesinde bir zamanlar olduğu gibi merkezi bir rol oynamanın peşinde değil, zira önderliği böylesi bir konumun tekrar elde edilebilmesinin kolay olmadığını biliyor. Böylesi bir rolü ne de Müslüman Kardeşler ile olan ittifakında üstlenebilir. Öyle benziyor ki hareket, kendisine daha büyük bir manevra alanı ve gücü ve aynı zamanda tüm taraflarla ilişkiye geçebilme yeteneği sağlayabileceği şekilde, iki kamp arasında bir yer arıyor. 

 

Bununla birlikte, İslamcı hareket Suudi Arabistan'ın rolünden de çok endişeli. Hamas; Suudi Arabistan'ın ABD, İsrail ve bir takım Selefi gruplarla ittifaka girerek Suriye rejimini devirmek, İran'ı kuşatmak ve Gazze dahil bölgedeki Direniş hareketlerini sonlandırmak istediğine inanıyor.

 

Hamas bu Suudi önderlikli ittifakın şu hatlar boyunca ilerlediğine inanıyor:

 

- Mısır'daki Müslüman Kardeşler karşıtı hükümeti desteklemek ve bunu Gazze'deki Hamas'a vurulacak bir darbe ihtimaliyle yapmak,

 

- Şam'daki rejimi devirmek için sınırsız bir savaş başlatmak,

 

- Hizbullah'a karşı savaş başlatmaya hazırlanmak ve örgütü Lübnan'da izole etmek, bunun için de Direniş'in tüm yerel muhaliflerinden yardım almak,

 

- İran karşıtı kışkırtma kampanyalarını sürdürmek, bir yandan da Batı'yı İslam Cumhuriyeti ile doğrudan bir çatışma için cesaretlendirmek,

 

- Müslüman Kardeşler'i ve etki alanlarını Arap dünyasından süpürürken Suud bağlaşığı Selefi hareketi bölgede güçlendirmek

 

Bütün bunların ışığında Hamas, Suud projesine karşı çıkan güçlerin organize olmasına yardım etmede çok önemli bir rol üstlenebilir. Örneğin bir yandan Türkiye ve Katar, öte taraftan da İran, Hizbullah ve Suriye arasında tarafları birbirine yakınlaştırmak için arabulucu rolü oynayabilir pekâlâ.

 

İslamcı hareket İran ile olan sorunlarını halletti bile ve İran, Gazzedeki Hamas'a yaptığı finansal ve askeri yardımı tekrar başlattı. Hamas, Tahran ile yenilenen ilişkilerinin İslam Cumhuriyeti, Türkiye ve Katar arasında uzlaşma sağlamaya temel olmasını umuyor. Bu arada Hamas da, İranlıların partinin Direniş cephesine dönüş yolundaki engelleri temizlemesini umuyor.

 

Çev: Ozan Kemal Sarıalioğlu

 

medyasafak.com