Gilad Atzmon: İsrail Militarizmi İçin Oyun Bitti

Gilad Atzmon: İsrail Militarizmi İçin Oyun Bitti
"İsrail militarizmi için oyun bitti. Buna rağmen hala bir miktar öldürüyorlar ama onların caydırıcı gücü gerçekten geçmişte kaldı. Bölgede bir gelecekleri yok. Tarih oldular."

Bir politik analist Press TV'ye İsrail militarizmi için oyun bitti, caydırıcı gücü gerçekten geçmişte kaldı ve bölgede bir gelecekleri yok, dedi.


Gazze'ye yönelik son İsrail savaşı Tel Aviv'in dört yıl içindeki ikinci savaşıdır. İsrail rejimi 2008 yılında yoğun nüfuslu Filistin bölgesine karşı 22 gün süren bir savaş başlatmış ve en az 300'ü çocuk olmak üzere 1.400'den fazla Filistinliyi öldürmüştü.


Press TV yazar, aktivist ve saksafoncu Gilad Atzimon ile meseleyi derinlemesine tartışmak için bir röportaj gerçekleştirdi.


Aşağıdaki metin bu röportajın yaklaşık bir çözümüdür.


Press TV: Çatışmanın haber verildiği tüm ana akım medya içinde Gazze'de ne olduğuna dair bir şey okudunuz mu?


Atzimon: Evet, bunu çok yakından takip ediyorum. Bizim arkadaşlarımızın çoğuna benzemeyen bir şekilde, doğrusu ben İsrail basınını izliyorum ve onların nasıl kafa karıştırdıklarını, nasıl bölündüklerini görmek şok ediyor. Şurası çok açık ki, onların çok azı kan görmek isterler, Filistinlileri görmek isterler, işgali görmek isterler, Filistinlilerin çoğunu görmek isterler ve Filistin medeniyetini görmek isterler.


Press TV: Ama bir dakika durun, İsrail solu buna karşı ve aleyhte sokak gösterileri yaptılar.


Atzimon: İsrail solunun dışındaki sol nasıldır bilmiyorum ama diğer tarafta sağın içindeki bazı insanlar -Benjamin Netanyahu'yu da buna dahil etmek isterim- gerginliğin tırmanışından çok endişeliler.


Unutmamalıyız ki, bu savaş başlangıcında sınırlı bir seçim operasyonuydu. Genellikle İsrail seçimlerinden evvel Başbakan seçime hizmet etmesi için biraz Filistinli öldürmeye karar verir, bu çok iyidir, bu çok iyidir, bu bir seçim yatırımı olarak kabul edilir.

Ve orada ne oldu? Ciddi bir direnişle karşılaştıklarını görebiliriz, Filistinlilerin karşı koyuşunu gördüler.


Press TV: Niçin ciddiydi, İsrail'in üç, dört, beş haneli zararları ile Filistinlilerinki karşılaştırılır mı?


Atzimon: Bu zararların sayısı ile ilgili değildir. Filistinliler, Hamas ve bölgedeki diğer gruplar birçok balistik silah biriktiriyordu, bu ortaya çıktı; yine bu füzelerin İsrail'e çok zarar vermediği, İsrail'in bunlarla başa çıkmak için bir yol bulduğu doğrudur.


Buna karşın, Filistinliler bu mesajı, Tel Aviv'deki halkın ihtiyacı olan mesajı ulaştırma kapasitesindedirler ve doğrusu ben bu roketleri barışçıl bir mesaj olarak kabul ediyorum. Bu çalınan ülkeye bir mesajdır ve biz burada dikenli tellerle çevrildik ama meyve bahçelerimizi, şehirlerimizi, köylerimizi unutmadık, bu baskıdan yorulduk, demektedir.
 

Press TV: Ölen İsraillerin akrabalarının böyle deyip demeyeceklerine emin değilim.


Atzimon: Bu arada, az sayıda İsrailli bu mesajı uygun bir şekilde yorumlama yeteneğine sahip değildir ama ben size başka bir şey söyleyeceğim. İsrail, kendisi ve dünya Yahudiliği tarafından ulusal Yahudi sığınağı olarak kabul ediliyor.


İsraillerin arabaların altına yattıklarını gösteren fotoğrafları gördüğümde, onlar siren seslerini duyduklarında burası bir sığınağa benzemiyor. Yahudiler için daha evvel asla olmamış en tehlikeli yere benziyor. Bence Filistinliler çok sınırlı kaynaklarla ortaya konulan bir taktikle bu mesajı ulaştırmayı başardılar ve doğrusu ben bunu çok güzel buluyorum. Yine onlar cezaya katlanabileceklerini –bunu izlemek bizim için çok acıdır- ve İsrail toplumu birlik halinde değilken birlik olduklarını ispatladılar.


Her şey, Gazze'den gelen bütün haberler İsrail bombardımanına, Hamas'ın ve sivillerin hedef alınmasına rağmen Gazze'deki Filistinlilerin birlik olduklarını gösteriyor ve bu hayret verici bir şeydir.


Press TV: Peki o zaman, bu durumda siz Netanyahu'yu beyaz güvercin olarak resmedeceksiniz… Lieberman ve diğerleri gibi kişiler, sizin tarzınızı anlarlarsa senaryonuzda ne diyecekler?


Atzimon: Bu arada, Netanyahu'yu beyaz güvercin olarak resmetmedim. Netanyahu kendi politik perspektifinden bunu tahmin edilemez bir alan olarak fark ettiğinden, bir kara saldırısı ile meşgul olmayı veya onu bir süre ertelemeyi istemez. O ne olacağını bilmez.


Bence Sharon'un oğlu gibi ve benim geçenlerde yazdığım gibi, Sharon'un oğlunun fikirleri aslında tamamıyla Siyonist felsefeyle, Jabotinsky'nin Demir Duvar fikriyle uyumludur, sizin az evvel söylediğiniz gibi esasında İsrail ordusu Gazze'de unutulup gitti.


Bu Siyonist felsefeyle tamamen uyumludur, Tevrat'ın İsrailli seküler yorumuyla uyumlu olması da yeterince etkileyicidir.


Biliyorsunuz, Tevrat'ta onların hepsini yok et, bir tek nefes alan bile bırakma diyen hükümler bulabilirsiniz ve maalesef İsrail'de…




Press TV: Yahudi doktrini bütün toplumu yok edecek derseniz anti Semitizm ile suçlanabileceksiniz…


Atzimon: Ben bunun bir Yahudi doktrini olduğunu söylemedim. Ben Tevrat'ta açık hükümler var dedim. Bu, doğrusu Yahudilik değildir. Bu, Yahudilik hakkında çok ilginç bir şeydir. Dindar Yahudiler dini ilhamlarını İncil'den değil Talmud'tan alırlar. Şimdi Talmud yeterince tahripkârdır ama farklı sebeplerle.


Press TV: Büyük dinlerin tüm eski unsurlarına rağmen mi?


Azimon: Kesinlikle. İsrail'i böylesine dehşet verici kılan şey İsrail ve Siyonizm'in İncil'den ve Yahudilikten ruhani içeriği boşaltmakta başarılı olmasıdır. Bunu söylediğim için bir anti Semitist olarak kabul edileceksem, bununla yaşayabilirim (benim için fark etmez).


Press TV: Bence sadece net ölü sayıları açısından bir görüşünüz var, düşüncenizi örneklendirir misiniz?


Atzimon: Hayır, bu çok önemli ve kahredici bir noktadır.


Bildiğimiz gibi, 1948'de 750 bin Filistinli kendi ülkelerinde katledildi ve topraklarından sürüldü ve dünya buna gülüyordu, evet 750 bin sürgün, açıkçası katliamlar daha küçük ağırlıktaydı. 1967'de İsrailliler çok büyük bir bölgeyi işgal ettiler ve dünya buna alkış tutuyordu.


1982'de askerdim. 20 bin Lübnanlının hayatını kaybettiğini konuştuğumuzu hatırlıyorum ve dünya liderlerinden büyük bir kınama işitmedik ama bu bir şeylerin başlangıcıydı.

Ve 2006'da İsrail gerçekten yeniliyordu. Bazı kınamalar görmeye başladığından istediği kadar gücü harekete geçiremezdi. Bence 5 veya 6 bin Lübnanlı ve Hizbullah savaşçısı hayatını kaybetti.


Dökme Kurşun Operasyonunda İsrail 1.400 kişiyi öldürdü; rakamlar düşüyor ve bu, Goldstone Raporu ve ciddi kınamayla neticelendi ve şimdi bu operasyonla daha ilk gününden yıkıcı güçlerini harekete geçiremeyeceklerini görebilirler.


İsrail militarizmi için oyun bitti. Buna rağmen hala bir miktar öldürüyorlar ama onların caydırıcı gücü gerçekten geçmişte kaldı. Bölgede bir gelecekleri yok. Tarih oldular.

medyasafak.com