Foote: İran’da Seçime Katılım Oranı, ABD’dekini Gölgede Bırakıyor

Foote: İran’da Seçime Katılım Oranı, ABD’dekini Gölgede Bırakıyor
"ABD'de, başkanlık yarışındaki katılım oranı yüzde elli civarındadır. Başkanlık yarışı dışındaki şeylerde ise çok daha düşüktür. Belediye, eyalet meclisi gibi şeylerde katılım ancak yüzde kırk, yüzde otuz civarındadır."

Paul Sheldon Foote: İran'da seçime katılım oranı, ABD'dekini gölgede bırakıyor

 

Press TV

 

Press TV, Irvine'deki Kaliforniya Devlet Üniversitesi öğretim üyesi Paul Sheldon Foote ile, İran'ın 11. Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki yüksek katılım oranını tartışmak üzere bir röportaj gerçekleştirdi.  


Aşağıda bu röportajın yaklaşık bir çözümlemesi sunulmaktadır. 

Press TV: Sayın Profesör, bu seçimlerdeki katılım oranını konuşalım. Ülkenin demokrasiyle yönetilmediği yönündeki propagandaya rağmen gerçekleşen katılım oranı hakkındaki izleniminiz nedir?

Sheldon: Tek kelimeyle mükemmel; Amerika'daki başkanlık seçimlerinde gördüğümüz her şeyin ötesinde bir şey bu. Keşke burada da aynısı olsaydı. Günler süren bir heyecan oldu.

Benim İranlı olan eşim orada yaşıyor, İran'da oy verdi ve geceler boyunca insanların sokaklarda olduğunu, coşkulu olduğunu, araçlarla, yürüyerek dolaştığını, seçimden heyecan duyduklarını anlattı…

Press TV: Demokrasi bakımından İran ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki seçimleri nasıl karşılaştırıyorsunuz?

Sheldon: Yaklaşımlar çok farklı. Amerika'da çok az sayıda medya ağının büyük mikrofonları vardır ve konuşacak kişileri sınırlayabilirler.

Ülkede konuşma özgürlüğü olduğunu iddia ediyoruz; doğru, İnternet'te istediğinizi yazabiliyorsunuz, fakat az sayıda insan bunu görüyor. 

Maalesef seçmenlerin çoğu önde gelen haber kanallarına göre hareket ediyor ve orada gördüklerine inanıyor. Son seçimde Cumhuriyetçi Ron Paul, senato yarışıyla ilgili tartışmaların bile dışında bırakıldı. Bazı ana medya kuruluşlarına röportaj vermesine izin verilmedi.   

Muhakkak ki sorunlarımız var ve maalesef pek çok seçmen Amerika'daki bu sorunlarla ilgili bile değil.

Press TV: ABD'deki seçimlere katılım oranı hakkında ne söyleyebilirsiniz?

Sheldon: Başkanlık yarışındaki katılım oranı yüzde elli civarındadır. Başkanlık yarışı dışındaki şeylerde ise çok daha düşüktür. Belediye, eyalet meclisi gibi şeylerde katılım ancak yüzde kırk, yüzde otuz civarındadır.

Press TV: Katılım konusundaki bu isteksizliği nasıl açıklıyorsunuz?

Sheldon: Bilgisizlik ve iki partinin çok benzer olduğu yönündeki inanç. Hangisi olursa olsun, kim kazanırsa kazansız aynı sonucu vereceği, aynı temel çıkarlara hizmet edileceği düşüncesi diyebilirim. 
 

medyasafak.com