"Erdoğan Türkiye’nin Etkili Olduğu Daha Büyük Bir Orta Doğu Planlıyor"

"Erdoğan Türkiye’nin Etkili Olduğu Daha Büyük Bir Orta Doğu Planlıyor"
"Suriye’den ateşlenerek bir Türk kasabasına düşen havan topunun beş kişiyi öldürmesinin ardından Türk askeri kuvvetleri çatışmalara angaje oldu ve Suriye içine top atışı yaptı."
Erdoğan Türkiye’nin etkili olduğu daha büyük bir Orta Doğu planlıyor

Suriye’den ateşlenerek bir Türk kasabasına düşen havan topunun beş kişiyi öldürmesinin ardından Türk askeri kuvvetleri çatışmalara angaje oldu ve Suriye içine top atışı yaptı.
 


Press TV yazar ve Orta Doğu İşleri uzmanı Bay Saab Şaas ile meseleyi derinlemesine tartışmak için bir röportaj gerçekleştirdi. Aşağıdaki metin bu röportajın yaklaşık bir çözümüdür.

Press TV: Şam ve Ankara arasındaki tansiyon kaynama noktasına geliyor.  Bu oyundan nasıl çıkılmasını bekliyorsunuz?

Şaas: Her şeyden evvel sizin de haberde gösterdiğiniz gibi Suriye’ye karşı bir savaşta Türkiye’nin her türlü müdahalesine karşı Türk halkından gelen bir halk muhalefeti var.

Türk Parlamentosundaki partiler içinde muhalefet var ve bu Erdoğan’ın isteğine karşı bir çeşit muhalefet olarak kabul edilebilir. Öyle ki, Suriye’deki bazı aileleri Türkiye’deki bazı ailelerle ilişkilendiren anlaşma sebebiyle Türk halkı ve Suriye’nin Arap halkı arasındaki bağlara bakarsak, onların aynı sosyal dokuya ait olduklarını görürüz. Bunlar birbirleriyle savaşmayı reddedeceklerdir.

Olan şey şudur; Suriye Türkiye’den gelen ve bazıları Türklerin komutası altında olan ve Türkiye’ye saldıran terörist çetelerin toplandığı yerdir.

Biz endişeliyiz ve Suriye şehirlerinde olan yıkımın farkındayız ve hiç kimse bunu kınamıyor. Dün bazı bombacılar Suriye’nin kuzeyindeki Halep’in merkezine saldırdılar ve bu adamların hepsi Türk bölgesinden geliyorlar ve bunlar Türk yetkililer tarafından eğitiliyorlar. Ne var ki, kimse bu gibi şeyleri kınamıyor.

Bütün dünya şimdi Suriye’den özür talep etti. Hiç kimse Türkiye’den Suriye’de olan tüm bu yıkım için özür talep etmedi. Elbette biz üzgünüz ve herkes her çeşit senaryo içinde kaybolan sivillere üzülecek. Biz Suriye ile Türkiye arasında patlak verecek her türlü savaşı önlemek istiyoruz.

Bütün bu olanlara yakından bakalım. Bir ay evvel ağır silahlıları kuzeyde gördük. İsrailli gruplar geçen ayın başında Golan Tepeleri’ne yığılmaya başladılar ve savaş oyunlarını başlattılar.

Türkiye bu haberi yayımladı ama orada bir çatışma olmadan evvel onlar bunun gibi bir parlamento kararını Suriyeliler Türk uçağını düşürdüğünde bile yayımlamadılar.

Öyleyse orada bir şeyler oluyor. NATO’yu işin içine çekmeye çalışıyorlar. Ama Amerika askeri olarak müdahale etmeyi istemiyor. Arapları ve Türkleri işin içine çekmeyi deneyecekler ve sonra NATO ve İsrail’den destek alacaklar.

Bu mesele hakkında devam etmeme müsaade edin… Erdoğan’ın bölge hakkında bir planı var, o, Amerika Birleşik Devletleri ve Siyonistlerle birlikte Türkiye’nin etkili olduğu daha büyük bir Orta Doğu planına sahip.

Türkiye ve Suudi Arabistan ve Mısır Suriye’yi kontrol altına almak zorunda. Siyonist rejimin nükleer silahıyla ve Türkiye ile Mısır’ın insan gücüyle bu grup Orta Doğu’yu kontrol edebilir ve etkileyebilir. Batının bir çeşit etkisiyle, olduğu kadar eski Osmanlı Projesini başlatmak için Türkler de oyunda yer almak için çalışıyorlar.

Ama Suriye’ye gelince, ben endişeli değilim. Suriye’nin ordusu çok güçlüdür ve Türklere karşı kararlılıkla ayakta durabilir ve aynı zamanda Suriye direniş ile ve yine Türklerden ve Siyonistlerden gelecek her türlü macerayı durduracak Çin, İran ve Rusya gibi diğer ülkelerle stratejik ittifaka sahiptir.

medyaşafak