Dünyanın en kalabalık merasimi: Rakamlarla 2019 Erbain yürüyüşü

Dünyanın en kalabalık merasimi: Rakamlarla 2019 Erbain yürüyüşü
Resmi olmayan kaynaklara göre 4-19 Ekim tarihli bu yılki Erbain törenlerine yaklaşık 21 milyon insan iştirak etti. Bu sayının 17 milyonunu, ülkelerinin nüfusunun %40’ına tekabül edecek şekilde Iraklılar oluşturdu. Bu sayı, Irak’taki toplam Şii nüfusun %75’ine karşılık geliyor. Erbain gününde (geçtiğimiz Cumartesi) ise Kerbela’da 15 milyondan fazla insan bir araya geldi.

 

 

Her yıl milyonlarca insanın İmam Ali'nin (a.s.) kabrinin yer aldığı Necef ile Seyyidü'ş- Şüheda İmam Hüseyin'in (a.s.) medfun olduğu Kerbela arasındaki yaklaşık 80 km.lik mesafeyi yürüyerek gerçekleştirdikleri Erbain merasimine katılımın, bu yıl geçen senelere nispetle çok daha kalabalık olduğu kaydediliyor.

 

Resmi olmayan kaynaklara göre 4-19 Ekim tarihli bu yılki Erbain törenlerine yaklaşık 21 milyon insan iştirak etti. Bu sayının 17 milyonunu, ülkelerinin nüfusunun %40'ına tekabül edecek şekilde Iraklılar oluşturdu. Bu sayı, Irak'taki toplam Şii nüfusun %75'ine karşılık geliyor. Erbain gününde (geçtiğimiz Cumartesi) ise Kerbela'da 15 milyondan fazla insan bir araya geldi.

 

Bu yılki Erbain'e 70'den fazla ülke vatandaşı katıldı. Bunların 3.5 milyonunu İranlı ziyaretçiler oluşturuyor. Üçüncü en kalabalık katılımcı ülke ise 500,000 kişi ile Pakistan. Geri kalan ziyaretçiler ise ağırlıklı olarak Hindistan, Azerbaycan, Türkiye, Lübnan, Kuveyt, Bahreyn ve Arabistanlı kalabalık gruplardan oluşuyor.

 

Ziyaret boyunca (yaklaşık 15 gün) günde ortalama 8 milyon porsiyon yemek servisi yapıldığı ve toplamda 150 milyon litre su ve 500.000 tondan fazla sebze ve meyve ikram edildiği belirtiliyor. Hepsi de ücretsiz olarak verilen bu hizmetler 600.000'den fazla doktor, mühendis, işçi, aşçı, sürücü, din bilgini ve mütercimin gönüllü olarak törenlerde görev almasıyla sağlandı.

 

Merasime Şiilerin dışında binlerce Sünni Müslüman, Hıristiyan ve Sabii kişiden müteşekkil toplulukların da katıldığı gözlendi.

 

 

Medya Şafak