Direnişin Yeni Cephesi: Golan Tepeleri

Direnişin Yeni Cephesi: Golan Tepeleri
"Siyonistler, Golan Tepeleri’nin direnişe açılmasından korkuyorlar. Bu onlar için büyük tehlike getirecektir çünkü pek çok Filistinli ve Lübnanlı ve Suriyeli, 1973 savaşı sonrasındaki mütareke sonrasında kapanan bu cephenin açılması için can atıyordu."

Analist: Suriye Filistin'in özgürleştirilmesine sıkı sıkıya bağlıdır
 

Press TV
 

Press TV, bir Filistinli grubun işgal altındaki Golan Tepeleri'ni özgürleştirmek için savaş birimleri kurmasına dair, Belfast'tan yazar ve Ortadoğu uzmanı Saab Shaath ile bir röportaj yaptı.  


Aşağıda röportajın yaklaşık bir çözümlemesi sunulmaktadır.

Press TV: Filistin Halk Kurtuluş Cephesi – Genel Komutanlık'ın bu kararının anlamına bakalım. On yıllardan beri onlar hakkında bir şey duymuyorduk, şimdi ne oldu da birden bire Golan Tepeleri'ni özgürleştirmeye hazır olduklarını ve bunu yapabileceklerini söylüyorlar?

Shaath: Bir şeyi düzelteyim: Ahmed Cibril'in başında olduğu Filistin Halk Kurtuluş Cephesi-Genel Komutanlık 40 yıldan beri, bir gün bile boş durmadı – bugün de Şam'da Filistinli mültecileri Suriye'deki terör saldırılarından koruyorlar.

Bu nedenle liderleri Ahmed Cibril birkaç yıl önce oğlu Cihad'ı (Cibril) bir Siyonist suikastta kaybetti, zira Cihad İkinci İntifada sürecinde grubun Batı Şeria'daki askeri operasyonlarına liderlik ediyordu. 

Örgüt İkinci İntifada süresince Siyonist topluluğa karşı büyük saldırılar düzenledi. Kasım ayındaki son Gazze savaşında Tel Aviv içindeki askeri noktalara saldırdılar – bunların sorumluluğunun FHKC-GK'ya ait olduğu duyuruldu veya iddia edildi. Dolayısıyla, boş durmuyorlardı.

Bu durumun anlamına girmeden önce iki önemli noktayı izah edeyim: işgal altındaki Golan Tepeleri ve 1973 savaşı. Bu savaş sırasında, Suriye, Mısır ve hatta Siyonist kaynaklarına göre söylenen bir şey var. Mısır ikinci ordusunun komutanının anlattıklarını aktarmak istiyorum... 

Bu savaş sırasında Suriye ordusunun Hule Gölü'ne ulaştığını ve Golan Tepeleri'nin tümü ile bazı şehirler ve Tiberias Gölü de dâhil olmak üzere kuzey Filistin'in bir bölümünü ele geçirdiğini, bunun o tarihteki Siyonist ve Amerikalı askeri planlayıcıları şaşırttığını söylemişti. 

Ve kaynaklar Mısır ordusunun günde 900 hava sortisiyle karşılaşırken Suriye cephesinde günde 5 bin sorti olduğunu söylüyordu. Dolayısıyla neler olduğunu biliyoruz.

Ve daha sonra Mısır Cumhurbaşkanı Sedat, savaştaki partnerlerine danışmadan ve hatta onların öğrenmesine bile izin vermeyerek İsrail'le ateşkes imzaladı. Bu nedenle İsrail o tarihten beri bütün kapasitesini Golan Tepeleri'ne odakladı ve yarısını ele geçirdi. 

Press TV: Neden tam şu anda Golan Tepeleri'ni kurtarmaya çalışacaklarını açıkladıkları noktasına gelirsek?

Shaath: Filistin, coğrafi ve tarihsel olarak Büyük Suriye denilen şeyin bir parçasıdır. Bu yüzden Filistinliler ve Lübnanlılar bu kimliğe ait olduklarını bilirler – onların anneleri Suriye'dir.

Ve Filistin direnişinin bir yükümlülüğü var ve Kudüs'ü veya Batı Şeria'yı veya Gazze'yi veya Filistin'in herhangi bir parçasını özgürleştirme yükümlülükleri olduğu gibi, Golan Tepeleri'ni özgürleştirmeyi de yükümlülük olarak görüyorlar.


Aynısı Lübnan direnişi için de geçerli – Anneleri Suriye'dir ve Suriye, Filistin'in kurtuluşu için Filistinlilerin verdiği mücadelede bir devletten ziyade bir direniş hareketi gibi davranıyor. Bu nedenle bazen bir hükümet olarak Suriye ile bazı Filistinli direniş örgütleri arasında taktiksel bazı farklar görürsünüz, ama bir strateji olarak Suriye, Filistin'in özgürleştirilmesine sıkı sıkıya bağlıdır.

FHKC-Genel Komutanlık, Golan'a odaklanma ve Golan'ı özgürleştirme stratejisinin bir parçası olduğunu kanıtlamak için bu adımı attı. Onlar aynı zamanda Gazze Şeridi'ndeler; son savaşta Gazze Şeridi'nin savunulmasının parçasıydılar.

Press TV: Bu açıklamanın Tel Aviv'i nasıl etkilediğini düşünüyorsunuz? Sizin perspektifinize göre, bunun onların üzerinde etkisi olmuş mudur?

Shaath: Siyonist düşman şimdi korku içinde. Bunun nedeni ise, Rus Dışişleri Bakanı ile, ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin buluşmasının arkasında gizli. 

Bir haftadır bu görüşmeler sonucunda Golan Tepeleri'nin direnişe açılmasından korkuyorlar. Bu onlar için büyük tehlike getirecektir çünkü pek çok Filistinli ve Lübnanlı ve Suriyeli, 1973 savaşı sonrasındaki mütareke sonrasında kapanan bu cephenin açılması için can atıyordu. 

Ve şimdi Filistin ve Lübnan direnişindeki silahların kalitesini görüyorlar. Kaygılanıyorlar ve çok ama çok sayıda askeri Golan Tepeleri bölgesine getiriyorlar.
 

Çeviren: Selim Sezer
 

medyasafak.com