DEBKA: ABD Suriye'ye Sınırlı Müdahale Planlıyor / Planın Ayrıntıları

DEBKA: ABD Suriye'ye Sınırlı Müdahale Planlıyor / Planın Ayrıntıları
"DEBKAfile Dempsey’in Başkan Obama’nın Suriye’deki iç savaşa sınırlı ABD askeri müdahalesi hakkında son kararını masaya yatırmak için geldiğini haber veriyor. Obama planı, şayet daha ileri giderse, Suudi Arabistan, Emirlikler, İsrail, Ürdün ve muhtemelen Türkiye’yi kapsayacak."

Dempsey, Obama Suriye'ye ABD askeri operasyonuna son kararı vermeden evvel son hususları bağlamak için İsrail ve Ürdün'de

 

ABD Genelkurmay Başkanı General Martin Dempsey 12 Ağustos Pazartesi günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Moshe Ya'alon ve Genelkurmay Başkanı Benny Gantz ile kritik görüşmeler yapmak üzere Ürdün'deki paralel görüşmeleri takiben İsrail'e ulaştı. DEBKAfile Dempsey'in Başkan Obama'nın Suriye'deki iç savaşa sınırlı ABD askeri müdahalesi hakkında son kararını masaya yatırmak için geldiğini haber veriyor. Obama planı, şayet daha ileri giderse, Suudi Arabistan, Emirlikler, İsrail, Ürdün ve muhtemelen Türkiye'yi kapsayacak. DEBKAfile'ın Washington ve askeri kaynakları planın, birçoğu ilk kez 1 Ağustos tarihli DEBKE Weekly 598'de özel olarak haber verilen 11 önemli noktasını ortaya çıkardı.

 

1. ABD, İngiltere, Fransa, Suudi ve Birleşik Arap Emirlikleri orta ve güney Suriye üzerinde Ürdün – İsrail sınırından Şam'ı dahil edecek kadar uzayacak bir uçuşa yasak bölge oluşturacaklar.

 

2. İsrail Hava Kuvvetleri bu kuvvetlere Suriye hava sahasından hava koruması sağlayacak.

 

3. Ürdün – İsrail sınırlarından güneye ve Şam'ın batı banliyölerine uzanan 40 kilometre derinliğinde bir tampon bölge çizilecek. Ordu birlikleri bu kontrolündeki bu bölge başkentin tamamını atış menzili içinde tutacak.

 

4. Suriye ayaklanmasının patlak verdiği Suriye'nin güney kabasası Deraa Özgür Suriye'nin başkenti ilan edilecek.

 

5. Başkan Obama tampon bölgede veya Suriye toprağının herhangi bir yerinde Amerikan askeri olmayacağına, sadece özel eğitimli isyancı kuvvetlerin bulunacağına karar verdi.


6. Bu kuvvetler ABD askeri eğitimcileri tarafından Ürdün'de eğitilmiş 3.000 muhalif savaşçıdan oluşacak.

 

7. DEBKAfile'ın askeri kaynakları, savaşçıları barındırmak için ABD Haşimi Krallığında devasa bir eğitim kampı ve lojistik sistemi henüz bitirdi, şeklinde haber veriyorlar. Bütün silahlar ve malzemeler eğitim için istendi ve ordu bu isyancı kuvveti halihazırda oraya yığmış durumda.

 

8. Suriye operasyonu için Amerikan operasyonel komuta merkezi 57 yaşındaki, Afganistan, Irak ve Libya savaşlarının kıdemlisi ABD'li General John Wright tarafından Amman'da oluşturuldu.

 

9. ABD hava kuvvetleri birlikleri Suriye üzerinde uçuşa yasak bölge dayatmak için Orta Doğu'daki yerlerinde pozisyon almış haldeler ve 36 saat içinde harekete hazırlar.

 

10. ABD'li eğitimciler tarafından eğitilen bir Dürzî birliği özel isyancı kuvvetlerin anahtar öğesi olacak. Bu birlik, Suriye'nin güneyindeki Cebel el Druze'deki 120 köy ve kasabada meskûn milyonluk güçlü topluluk tarafından çıkarıldı. Bunlar Suriye, Ürdün, Irak sınır üçgenine hakim bir pozisyonda yer alıyorlar.

 

11. Özellikle Ürdün ve İsrail'de olmak üzere Orta Doğu'da yerleşik ABD kuvvetleri, şayet Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad uçuşa yasak bölge ve tampon bölge için karşı misillemede bulunma emri verirse, İsraillilere, Ürdünlülere veya Türklere ait hedeflere karşı yapılacak saldırılara karşı hazır bekleyecekler.

 

medyaşafak.com