CIA yeni baştan şekilleniyor, “ABD dış politikası” neo-con şahinlerin elinde

CIA yeni baştan şekilleniyor, “ABD dış politikası” neo-con şahinlerin elinde
Pompeo, haydut CIA direktörlerinin oluşturduğu uzun bir silsilenin son halkasıdır. Teşkilatın şeytani gündemi, demokratik değerlerle ve hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmaz. Pompeo, Washington’un emperyal gündemini, insanlığa karşı daimi savaşını destekleyen neo-con bir şahindir: bunlar ise diplomasiyle bağdaşmayan inançlardır.

 

 

Stephen Landman

 

 

Global Research

 

 

Değişiklik Trump tarafından gayrı resmi bir şekilde, Tillerson yurtdışındayken açıklandı.

 

Salı günü ABD Dışişleri Bakanı şu twit'leri attı: “CIA Direktörü Mike Pompeo, yeni dışişleri bakanımız olacak. Fantastik bir iş yapacak! Verdiği hizmetler için Rex Tillerson'a teşekkürler!” 

 

“Gina Haspel CIA'in yeni direktörü ve bu göreve seçilen ilk kadın olacak. Herkese kutlu olsun!”

 

Rahatsız edici bir seçim olan Haspel, cinsiyet farkı dışında, Pompeo'dan farkı olmayan bir şahin.

 

Daha önceki makalelerde, Trump'ın İran'la olan nükleer anlaşması, Kuzey Kore, derin devlette kesintiler ve bazı başka meselelerde Tillerson'la olan görüş ayrılıkları izah edilmişti.

 

Şahin yönetimin generalleri Trump'ın jeopolitik gündemini yönetirken, Tillerson, kilit önemdeki karar alım merciinin dışında kaldı.  

 

Trump'la olan ilişkisi, Salı günkü açıklamadan çok önce bozulmuştu. Karar şaşırtıcı olmadı – belki tek şaşırtıcı şey bunun daha erken olmamış olmasıdır.

 

Bu, muhtemelen fikirlerin buluşmasıydı. Trump Tillerson'ın gitmesini istiyordu. O da, başkanın lütfuyla olmayan, nazik bir çıkış istiyordu.

 

Pompeo, haydut CIA direktörlerinin oluşturduğu uzun bir silsilenin son halkasıdır. Teşkilatın şeytani gündemi, demokratik değerlerle ve hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmaz.

 

CIA büyük ölçüde, küresel bir mafyatik vurucu timdir ve kontrolsüz gücü herkesi tehdit eder. Teşkilat var olduğu müddetçe, hiçbir yerde hiç kimse güvende değildir.

 

Pompeo, Washington'un emperyal gündemini, insanlığa karşı daimi savaşını destekleyen neo-con bir şahindir: bunlar ise diplomasiyle bağdaşmayan inançlardır.  

 

Onu Trump yönetiminin baş diplomatı olarak tayin etmek, yanlış yönde atılmış dev bir adımdır.

 

Pompeo militan bir şekilde Rusya karşıtı, İran karşıtı, Kuzey Kore karşıtıdır; öteki egemen bağımsız hükümetlerin, dünya barışının ve istikrarın karşısındadır.

 

Pompeo, İran'ın “ABD karşısındaki çok tehlikeli bir tehdit” olduğunu, “Suriye'de önemli bir tutunma noktası olan, dünyanın en büyük terör destekçisi devleti” olduğunu söylerken yalan söylüyordu.

 

Rusya'nın Amerika'nın “düşmanı” olduğunu, Suriye'deki (hükümetin isteği üzerine gerçekleşen) müdahalesinin “kesinlikle Suriye halkı için her şeyi daha kötü hale getirdiğini” söylerken yalan söylüyordu. 

 

“Amerika'nın çıkarları, daha istikrarlı bir Ortadoğu için gerekli koşulları sunmayı içerir” derken yalan söylüyordu.

 

Esad'ın “İranlıların kuklası” olduğunu, “Suriye'de istikrar yaratıcı bir etkisinin olmadığını” söylerken yalan söylüyordu.

 

Hizbullah'ın İran'ın “vekil” gücü olduğunu, Tahran'la birlikte “yayılmacı” bir gündem peşinde koştuğunu söylerken yalan söylüyordu.

 

Rusya'nın Suriye'de IŞİD'le savaşmadığını söylerken yalan söylüyordu. Washington'un gerçekte desteklediği IŞİD'i “yenmek için özenle çalıştığını” söylerken yalan söylüyordu.

 

Kuzey Kore'nin varoluşsal bir tehdit olduğunu, Amerika'yı nükleer silahlarla vurabilir hale gelmesine “sadece birkaç ay” olduğunu söylerken yalan söylüyordu.

 

“Amerika Putin'i püskürtmekle yükümlüdür” sözleriyle Rusya'yı tehdit etti.

 

O haydut bir aktördür ve Trump'ın baş diplomatı olması rahatsız edici bir seçimdir. Onun Kongre'deki ve Langley'deki diplomatik olmayan sicili onu otomatik olarak diskalifiye etmeliydi.  

 

Trump Pompeo'nun yerine yeni CIA direktörü olarak, halen ikinci direktör olarak görev yapan Gina Haspel'i atadı.  

 

Haspel teşkilatı yönetecek ilk kadın ve o da rahatsız edici bir seçim: geçmişte Langlay'in Tayland'daki bir kara deliğini yöneten Haspel, sorgularda işkence yapmasıyla nam salmıştı.

 

11 Eylül sonrasında CIA'in olağanüstü nakil programıyla birlikte dünya çapında kara delik denilen işkence hapishanelerinin kurulmasında yer aldı ve bu gizli hapishanelerde hedef alınan kişilere kötü muamelede bulundu.

 

Aktarılanlara göre, tesislerde başkalarıyla birlikte işkence yaptığını gösteren suçlayıcı video kasetlerinin imha edilmesinden sorumluydu.

 

Pompeo geçmişte, basınçlı suyla sorgulama ve öteki geliştirilmiş sorgu yöntemlerinin işkence teşkil etmediğini söylüyordu. Bu yöntemleri kullanan CIA görevlilerini de “yurtsever” olarak adlandırdı.

 

Haspel'in CIA direktörlüğüne terfi ettirilmesine yanıt olarak Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği hukuk direktörü Jameel Jaffer kendisinden, “savaş suçlusu sıfatını fazlasıyla hak eden biri” olarak söz etti.

 

Haspel Pompeo gibi neo-con bir şahin: her iki isim de aynı kirli kıyafetten türemiş, adil toplumların değer verdiği politikalara temelden karşı olan kişiler.

 

Pompeo'nun dışişleri bakanı olarak Tillerson'ın yerini almasını yorumlayan, Rusya'nın üst meclisi Federasyon Konseyi'nin savunma ve güvenlik komitesi başkan yardımcısı Yevgeny Serebrennikov, Moskova'nın Trump'ın tayin ettiği isimlerle işbirliği yapacağını söylerken şunları ekledi:  

 

“Biz, ülkelerimizin arasındaki gerilimleri azaltacak bir yol izlemek istiyoruz, ancak görünen o ki partnerlerimiz bu isteği paylaşmıyor.”

 

Pomeo ve Haspel'in görevlerine başlayabilmeleri için Senato'dan onay gerekiyor – bunun bir lastik damga olması bekleniyor.

 

 

Çeviri: İlyas Halitoğlu

 

www.medyasafak.net