Büyük muamma: Patriot’lar İran balistik füzelerini niçin düşüremedi? / ABD büyük bir fırsatı kaçırdı

Büyük muamma: Patriot’lar İran balistik füzelerini niçin düşüremedi? / ABD büyük bir fırsatı kaçırdı
İran’ın 8 Ocak’ta gerçekleştirdiği Ayn el-Esed füze saldırısı, tıpkı Husilerin Suudi Aramco tesislerini vurduğunda olduğu gibi Amerikan Patriot savunma sisteminin balistik füzeler karşısındaki etkisizliğini gösterdi.

 

 

 

Raialyoum

 

 

İran'ın 8 Ocak'ta gerçekleştirdiği Ayn el-Esed füze saldırısı, tıpkı Husilerin Suudi Aramco tesislerini vurduğunda olduğu gibi Amerikan Patriot savunma sisteminin balistik füzeler karşısındaki etkisizliğini gösterdi.

 

Analistler Amerikan savunma sisteminin İran balistik füzelerini niçin engellemediği konusunda şaşkınlık içerisindeler. ABC News'ten askeri analist Sebastian Warblin pek çok kişinin endişe verici bir zayıf nokta olarak değerlendirdiği bu askeri muammayı ele aldı.

 

Pentagon'un, askeri üslerini balistik füzelere engel olmak amaçlı tasarlanmış Patriot bataryalarıyla tahkim etmesine ragmen, bunlar iki Amerikan üssünü bombalayan İran füzelerini durduramadılar. Ve ABD'nin Husi balistik füzelerini karşılamak için Suudi Arabistan'a kurduğu aynı Patriot sistemi, 5 füzeden sadece birini, onu da 5'den fazla Patriot füzesi atarak durdurabilmişti.

 

İran saldırısı Amerikan askeri teknolojisinin üstünlüğünü sergilemek için aslında bir fırsattı. Eğer bu balistik füzeleri havada vurmayı başarabilselerdi, ileride İran ile yapılacak bir yüzleşme için Amerikan ordusunda büyük bir güven yaratılacaktı. ABD ayrıca, hava savunma silahlarının tahtına kurulmuş Rus rakibi S-400 karşısında Patriot'larına sağlayacağı üstün imaj ile askeri savunma sanayisinin prestijini de yükseltmiş olacaktı.

 

 

Medya Şafak