Bizden neden nefret ediyorlar? Amerika'nın süper zenginleri 2012'den bu yana dünya servet artışının neredeyse % 70'ini alıyorlar

Bizden neden nefret ediyorlar? Amerika'nın süper zenginleri 2012'den bu yana dünya servet artışının neredeyse % 70'ini alıyorlar
2012'den 2017'ye kadar küresel zenginlik 37,7 trilyon dolar artmış ve ABD’ninki ise 26 trilyon dolar yükselmiştir. Böylelikle, büyük ölçüde menkul kıymetler borsasındaki yükselmeler nedeniyle, ülkemiz son beş yıl içindeki tüm küresel servet artışının yaklaşık yüzde 70'ini aldı.

 

 

Hoşnutsuzluk ve küresel şiddet için ekonomik teşvikleri keşfetmek

 

 Paul Buchheit

 

 Global Research, 12 Aralık 2017

 

 

Amerika'nın süper zenginleri sadece kendi ülkelerinden değil aynı zamanda dünyanın geri kalanından da alıyor. 2017 Küresel Zenginlik Veri Kitabı-Global Wealth Databook GDW (Tablo 2-4) ve çeşitli savaş raporlarından elde edilen veriler, sınırlarımızın dışındaki insanları neden yabancılaştırdığımızı açıklamaktadır.

 

2012'den 2017'ye kadar küresel zenginlik 37,7 trilyon dolar artmış ve ABD'ninki ise 26 trilyon dolar yükselmiştir. Böylelikle, büyük ölçüde menkul kıymetler borsasındaki yükselmeler nedeniyle, ülkemiz son beş yıl içindeki tüm küresel servet artışının yaklaşık yüzde 70'ini aldı. ABD'nin servetindeki belirleyici paya dayanan Amerika'nın en zengin %10'u -dünyanın yetişkin nüfusunun % 1'inden çok daha azı- son beş yılda dünya zenginlik artışının yarısından fazlasını aldı.

 

Aynı Dönemde İstikrasız Ortadoğu'daki Servet AZALDI

 

Özellikle dünyanın en sorunlu bölgelerinin 2012-2017 yılları arasında topluca servet kaybettiği düşünüldüğünde -hem ortalama hem de medyan-ortanca* zenginlik açısından-, Ortadoğu ve Afrika'daki genç erkeklerin zenginliğin büyük çoğunluğunu alan bir ülkeye karşı kızgınlık duyacak olması şaşırtıcı bir şey değil.

 

Her ne kadar GWD, Ortadoğu ve Afrika'da tek tek bütün ülkelerle ilgili olarak sınırlı verilere sahipse de, bazı veriler mevcut. Medyan zenginlik Suriye, İran ve Yemen'de YERE ÇAKILMIŞ DURUMDA. Tüm Afrika'da neredeyse yarıya inmiş. Dünyanın savaş yürüttüğümüz bölgelerinde zenginlik seviyeleri çökmekte.

 

Terörist Tehdidi Olmayan Ülkeleri Bombalıyoruz

 

Besim bir patlamayla uyandı ve gece gökyüzünü Irak'ta bombalanmış evindeki büyük delikten görebildiğini fark etti. Karısına seslenmek için "Meyede!" diyerek çığlık attı. Ancak, ne ondan ne de kızı Tuka'dan herhangi bir karşılık gelmedi... Hastanede geçen günler sonrasında, Besim cep telefonunu kaldırdı ve bir daha asla göremeyeceği karısının ve kızının gülümseyen görüntülerine baktı. Kontrolsüz bir şekilde hıçkırarak ağlamaya başladı.

 

Dünyanın yeni zenginliğini tekeli altına alan bir ülkenin, eşitsizliğin kurbanlarını yabancılaştırmaktan kaçınacağı düşünülürdü. Ancak, olan bunun tam tersi. ABD, 2016 yılında yedi Ortadoğu ve Afrika ülkesinde binlerce bomba attı. Hava savaşı izleme gruplarının bu bombalamalar sonucunda ölen sivillerin sayılarına dair tahminleri, resmi Pentagon verilerini çok büyük ölçüde aşmış durumdadır.

 

Yemen'in çaresiz sakinleri için Suudi Arabistan saldırıları Amerikan silahlarıyla devam ediyor, Amerikan hedef tespit verileri kullanılıyor ve bombalar Amerikan jetleri tarafından atılıyor. Enerji ve su tesisleri yok ediliyor, hastaneler bombalanıyor ve kontrol altına alınamayan kolera salgını insanları kırıp geçiriyor.

 

Pentagon 20 Afrika ülkesinde yaklaşık 100 misyonda görev yapmaktadır. Cato Enstitüsü'ne göre "ciddi terörizm riski taşımayan" Orta Doğu ülkelerinden biri olmasına rağmen, Somali de bu ülke arasındadır ve bu ülke 2017'de ABD'nin yeni bombalama dalgalarının hedefi olmuştur. Somali'deki bombalama seferleri, hiçbir ABD kamu organında tartışma olmaksızın veya Kongre izni alınmaksızın yürütülmektedir.

 

2001'den beri "Askeri Gücü Kullanma Yetki Yasası", "11 Eylül terör saldırılarını planlamış, onaylamış, icra etmiş veya yardım etmiş olması muhtemel" her ülkeye karşı saldırgan bir eylemde bulunmak üzere yeni korkulan potansiyel düşmanlara ölümcül saldırıları meşrulaştırmak için kullanıldı.

 

Askeri Birliklere Mazaret

 

Parasal büyük çıkarlar, Amerika'yı menkul kıymetler borsası aracılığıyla gittikçe daha fazla vergisi ötelenmiş zenginlik biriktiren ve medyayı bizi abartılı terörist tehditlerle korkutmak için kullanan finansal bir makineye dönüştürdü. Aynı zamanda, daima özgürlük için savaştığımıza inanmaları için Amerikalıların beyni yıkanıyor. Fakat “özgürlük” gittikçe eşitsizleşen ülkemizde çarpıtılmış bir kavram haline geldi. Amerikalı birkaç bin hane halkının servetin büyük bölümünü almakta özgür olması için genç insanların hayatı tehlikeye atılmaktadır.

 


(*): “Aritmetik Ortalama”, veri grubundaki verilerin toplamının serinin veri adedine bölünmesi sonucu elde edilen değerdir. “Ortanca ( Medyan)” ise, sıralanmış veri dağılımında baştan ve sondan aynı sırada bulunan ölçme sonucuna denir. Yani verileri tam ortadan bölen gözleme medyan denir.

 

 

Çeviri: Emir Aşnas

 

www.medyasafak.net