Bahreyn Kralı: İsrail ile ilişkilerin resmen ilanı an meselesi / Hizbullah’ı herkes terörist saymalı

Bahreyn Kralı: İsrail ile ilişkilerin resmen ilanı an meselesi / Hizbullah’ı herkes terörist saymalı
Körfez İşbirliği Konseyi’nin Hizbullah’ı terörist örgütler arasında saymasından sadece birkaç gün sonra Bahreyn Kralı Hamad el Halife’nin bir haham ile bir araya geldiği ve İsrailli müttefiklerinin Arap Ligi’nin de Hizbullah’ı terörist sayması çağrısı yapmasını kendisinin de desteklediğini söylediği ifşa edildi.

 

 

Al Ahad News

 

 

Körfez İşbirliği Konseyi'nin Hizbullah'ı terörist örgütler arasında saymasından sadece birkaç gün sonra Bahreyn Kralı Hamad el Halife'nin bir haham ile bir araya geldiği ve İsrailli müttefiklerinin Arap Ligi'nin de Hizbullah'ı terörist sayması çağrısı yapmasını kendisinin de desteklediğini söylediği ifşa edildi.

 

New York'taki Etnik Yakınlaşma Kurumu başkanı Haham Marc Scheier ile başkent Manama'daki kraliyet sarayında bir araya gelen Halife, birlikte Ortadoğu'daki “bölgesel endişeleri” ele aldılar. Ziyarette El Halife'nin Körfez İşbirliği Konseyi tarafından alınan Hizbullah'ı terörist örgüt sayma kararının Arap Ligi tarafından da alınmasını teklif ettiği kaydedildi.

 

Altı ülkeden müteşekkil Körfez İşbirliği Konseyi Çarşamba günü Hizbullah'ı resmen terörist olarak tanımlamıştı. Bunun sonucu olarak Hizbullah ile ilişkili kurumlara ve finansal ve ticari kaynaklarına yaptırım uygulanabilecek.

 

Bahreyn, Mart 2013 yılında Şii halkının ülke genelinde gerçekleştirdiği protestolardan sonra Hizbullah'ı terörist örgüt ilan eden ilk Arap ülkesiydi.

 

Scheier'in El Halife ile gerçekleştirdiği görüşme esnasında Bahreyn Kralı, Körfez İşbirliği Konseyi içersinde bir ya da iki ülkenin Hizbullah'ın askeri kanadı ile siyasi kanadını birbirinden ayırmak istediğini fakat bu teklifin reddedildiğini söylemiş.

 

Schneier'a göre Bahreyn kralı kendisine "Hizbullah ile mücadelenin Arap dünyasında olabildiğince yaygınlaştırılması gerektiğini ve Arap Ligi'ne üye 22 ülkenin Hizbullah'ı terörist olarak nitelendirmesi gerektiğini" söylemiş.

 

Schneier ise "Körfez ülkeleri ve İsrail arasında paylaşılan Hizbullah düşmanlığının geçmişte Yahudi Devletine düşman olan ülkeler arasında bir ittifak yaratmak için fırsat olarak görülmesi gerektiğini" söylemiş.

 

Schneier ayrıca El Halife'nin "bazı Arap ülkelerinin İsrail ile açık diplomatik ilişkiler geliştirmelerinin sadece an meselesi olduğunu ve Ortadoğu'da ılımlılar ve aşırılıkçılar arasındaki güç dengesinin İsrail'e bağlı olduğunu" söylediğini nakletti.

 

 

www.medyasafak.net