"Arap Dünyası Filistin’e Desteğini Açıklamak Zorunda"

"Arap Dünyası Filistin’e Desteğini Açıklamak Zorunda"
"Ama ben bir tek şey hatırlatmak isterim ki, Filistinlilerin F-16 düşürebildikleri anlaşıldıysa bundan sonra bu olay bölgedeki çatışmanın tarihi seyrini değiştirecek ve bence bu stratejik olarak İsraillilerin stratejilerini bütünüyle etkileyecektir."

Arap dünyası Filistin'e desteğini açıklamak zorunda


Bir politik analist Press TV'ye İsrailliler Filistinlilerin güçlü cevabını eksik değerlendirdi ve onların cevabının arkası gelecek,.dedi.

Yorumlar Filistinli savaşçılar Tel Aviv'in Gazze Şeridi'ne yönelik ölümcül saldırılarına misilleme olarak İsrail şehirlerini roketler ve füzelerle hedeflemeye devam ederken geldi.

Press TV Lübnan Üniversitesinde profesör olan Muhsin Salih ile meseleyi derinlemesine tartışmak için bir röportaj gerçekleştirdi.

Aşağıdaki metin bu röportajın yaklaşık bir çözümüdür.

Press TV: Olanlar hakkında sizin bakış açınızı bilmek istersek, söyler misiniz, İsrail Gazze Şeridi'ne karşı saldırısını arttırmaya karar verip Gazze'nin cevabı geldiğinde, Tel Aviv vurulmaya başlandığında ki bu çok önemli ve bazı açılardan oyunu değiştiricidir, kendi amacına zarar verdiğini ortaya koydu mu ve elbette şimdi gördüğümüz kadarıyla İsrail savunmaya geçti mi?

Salih: Kesinlikle haklısınız, bence İsrailliler Filistinlilerin güçlü cevabını ve ardından gelecek cevabı eksik değerlendirdiler ve bana göre şimdi en azından Mısırlılar, Tunuslular ve Arapların birçoğu onları desteklemeyi ve arka çıkmayı pratikte ve idareciler olarak herhangi bir tereddüde düşmeksizin düşünmelidirler.

Bana göre Arap devrimleri için Filistin meselesine yönelik Mübarek veya Bin Ali yahut diğer dönemlere benzemeyen hislerini ve desteklerini açıklama vaktidir.

Şimdi Araplar için kendi sözlerini ya Arap Birliği yoluyla ya da şayet onlar İsrail'in saldırganlığını desteklemekte ısrar ederlerse İsraillilerle ve hatta Amerikalılarla tüm ilişkileri kesmek yoluyla söyleme zamanıdır.

Ve İsrailliler yeni bir dönemde yaşadıklarını düşünmelidirler, dünyadaki Müslümanların ve Arapların yeni bir düşünce tarzında olduklarını görmelidirler. Bu saldırganlık hiçbir hesap olmaksızın, İsrailliler ve bütün Avrupa Birliği ile tüm ilişkilerde herhangi bir revizyon olmaksızın geçiştirilmemelidir.

Şimdi yeni bir yolumuz. Yeni bir dönemimiz var, Filistinliler çok güçlü bir şekilde karşılık verdiler ve saldırıya karşı birleştiler ve bunu gerçekten yapabilirler ve İsrailleri bozguna uğrattılar, onlar gerçekten çok güçlü bir ısrarla karşılık veriyorlar ve direniyorlar ve bütün bunların arkasında da şimdi yeni bir stratejik denge var, Tel Aviv'i vuran Filistinlilerle yeni bir mantaliteye sahip olduk, Filistin'in kalbi ve İsrail'deki diğer birçok önemli şehir acı çekiyor ki sığınaklara koştular, bence Arapların İsraillilere çok güçlü bir ders vermelerinin tam zamanıdır, Amerika Birleşik Devletleri ve onların askeri gücünden gelen yardımlarla bölgede etkin olamazlar.

Bence şimdi Araplar için bütün çabaları Arap Birliği'nde veya kendi menfaatleri ve Filistinlilerin geleceği için uygun değişimler sağlayacak başkaca organizasyonlarda toplama zamanıdır.

Press TV: Amerika Birleşik Devletleri'nin kendisini kasması ilginç, Amerika Türkiye ve Mısır'dan Gazze Şeridi'nden gelen saldırıları durdurmaları istiyor. Bununla birlikte, Türkiye Başbakanı'nın tamamen ve resmi olarak İsrail'i suçladığını biliyoruz.

Her şeyden evvel, Amerika Birleşik Devletleri niçin Türkiye ve Mısır'dan Gazze Şeridi'nden gelen saldırıları durdurmalarını istiyor ve niçin Barack Obama İsrail'e baskı yapmaz? Aynı zamanda, bu ülkeler hangi koşullara sahip, mesela Suriye'yi destekliyorlar ve şimdi bir dilemma ile yüzleşiyorlar, Türkiye Gazze Şeridi'nde Filistinlileri destekliyor, Katar'ı da biliyoruz ki, o İsrail Filistinlilere Gazze Şeridi'nde yaptıklarından dolayı cezalandırılmalıdır, diyor.

Salih: Peki, Türkiye Başbakanına inanayım mı bilmiyorum veya Mısır Cumhurbaşkanı'nın dediğine ve Filistinlilere destek yeminine gerçekten inanmak istiyorum. Ben onların eleştiriyi ve Filistin'e desteği ilke meselesi yapmalarını görmek isterim.

Ama ben bir tek şey hatırlatmak isterim ki, Filistinlilerin F-16 düşürebildikleri anlaşıldıysa bundan sonra bu olay bölgedeki çatışmanın tarihi seyrini değiştirecek ve bence bu stratejik olarak İsraillilerin stratejilerini bütünüyle etkileyecektir. Hatta Amerika Birleşik Devletleri'nin bölgedeki Filistin çatışmasına yönelik endişesi ve Amerikalıların Fars Körfezi'ndeki varlığı ve İran İslam Cumhuriyeti ile yapmak istedikleri savaş bile bundan etkilenecek.

Şimdi iki kamp var, Amerikalıların, İsraillilerin ve Ankara ve Mısır dahil olmak üzere İsraillilerle her çeşit anlaşmayı yapanların kampı, bu ikisi bu durum devam edecekse İsrail ve Amerika'yı boykot etmeli ve ilişkiyi durdurmalıdır ve öte tarafta İran İslam Cumhuriyeti, Hamas, Filistin'deki direnişin bazı kolları, Lübnan'daki İslami direniş ve Suriye var.

Ve şimdi kendi tarihlerinde iyi bir şey yapmak istiyorlar, şimdi çatışmanın tarihinde, bundan sonra onlar ellerini uzatmak ve bu tarihi savaşta dengeleri değiştirmek için İran'dan Irak'a oradan Lübnan'a, Suriye'ye direniş kampına katılmak zorundalar.

Kendilerini bazı açıklamalarla gerçekten sınırlamamalılar, faydasız açıklamalarla, Türkiye'den veya Mısır'dan yahut başka yerlerden gelen sözler olsun fark etmez. Bunu söylemek zorunda olduğum için üzgünüm, İslami devrim veya Mısır'daki devrim bize ve Filistinlilere yardım için yeminlerinde gerçekten sadık kalan, devrimi destekleyen bu insanlara bunu göstermeli.

Filistinliler 2008'de öldürülüyordu, şimdi değişen ne oldu ki, bizim bir devrimimiz var, Müslüman Kardeşler'imiz var ve İsrail'in stratejik dostu olan Mübarek'e benzemeyen yeni bir rejime sahibiz.

Şimdi Filistinliler Araplardan ve Arap Birliği'nden gerçekten yardım almıyorlarsa, sizin de dediğiniz gibi Filistin'i bu Siyonist rejimden özgürleştirmek yerine kendileri Suriye'ye karışıyorlarsa ve stratejik yatırım yapıyorlarsa, eğer bunu yapamıyorlarsa, Filistinliler İsraillileri kontrol etmek için gücün her türlüsünü gösterdiğinde bu fırsatı Filistinlilere yardım için vaktinde kullanmıyorlarsa, şimdi onlar bu fırsatı, bütün bölgedeki dengeyi değiştirecek bu tarihi şansı fark etmelidirler.

Mısır halkına inanmak zorundayım ve inanmalıyım ama gerçekten eylemleri, Mısır'daki yeni rejimden gelecek sahadaki işleri görene kadar kararsız olmak zorundayım. İsrail'i boykot etmeliler, Camp David olup olmadığına bakmaksızın bütün anlaşmaları kesmeliler ve ilk adımlarına, öncelikle Filistin'e dönmeliler ve sonra bütün bölge değişikliğe gidecektir.

medyaşafak