Analist: Suriye Türkiye ile Savaş İstemiyor

Analist: Suriye Türkiye ile Savaş İstemiyor
Press TV Beyrut’taki Orta Doğu Çalışmaları yöneticisi Hişam Cabir ile Suriye ve Türkiye arasındaki gerginlik meselesini daha fazla aydınlatmak için bir röportaj gerçekleştirdi.
Analist: Suriye Türkiye ile savaş istemiyor

Suriye’den yapılan bir havan topu saldırısı Türkiye’nin güneydoğusundaki sınır bölgesi Akçakale’de üç kişinin ölümüne ve dokuzdan fazla kişinin yaralanmasına sebep oldu.

Türkiye misilleme olarak sınır kasabası Tel Abyad yakınlarındaki bir askeri noktaya saldırdı ve birkaç Suriye askerini öldürdü. Bu hareketi takiben Suriye Türk halkına üzüntüsünü bildirdi ve olayı araştıracağını söyledi.

İran her iki tarafı da askeri saldırılardan uzak durmaya ve düşman komplolarına düşmemeye davet etti.

Press TV Beyrut’taki Orta Doğu Çalışmaları yöneticisi Hişam Cabir ile meseleyi daha fazla aydınlatmak için bir röportaj gerçekleştirdi.

Aşağıdaki metin bu röportajın yaklaşık bir çözümüdür.

Press TV: Cabir Bey, kısa süre önce Suriye Türkiye içine bir havan topu ateşledi ve bunun araştırılacağını söyledi ve tabii ki Türkiye’ye üzüntülerini sundu, buna mukabil Türkiye ağır silahlarını Suriye’ye ateşledi.

Türkiye’nin hareketinden ne anlıyorsunuz? Bu iki ülke arasında tam anlamıyla bir savaşı beklemeli miyiz?

Cabir:  Evet, her şeyden evvel, birçok gözlemci böyle bir durumda birçok olayın vuku bulmasını beklemesine rağmen, bunun 18 ay içinde iki ülke arasında gerçekleşen ilk ağır olay olduğunu söylemek zorundayız.

Suriye Türkiye ile savaşa girmekte hiçbir menfaati olmadığından uzun bir süre Türk Silahlı Kuvvetleriyle bir çatışmaya veya temasa yahut provokasyona girmekten kaçındı.

Yine birçok uzman gözlemci de Türkiye’nin Suriye’ye karşı bir savaşa girişmekte hiçbir menfaati olmadığına inanıyor.

Ama Batı bloğu ve isyancılar güvenli bölge yaratma sözü verdiklerinden beri Türkiye hiçbir şey yapamadı, bence Türkiye savaş uçağı olayından sonra, hatırlıyorsanız, anılan tek olay değildir ve şimdi biz bu olay hakkında, bunun Suriye tarafından açılan bir ateş olmadığını açığa çıkarmak zorundayız.

Bu havandır; havan farklıdır ve birçok gözlemci ile birlikte ben de bu görüşü paylaşıyorum; bu olay, Türk tarafına yönelik bu havan saldırısı, Türkiye karşıtı iki Kürt’ün suikasta uğramasından hemen sonra vuku buldu.

İkincisi, havan isyancıların elinde olabilir ve üçüncüsü, her zaman üçüncü bir taraf vardır ve özellikle Türkiye ile Suriye arasında bir çatışma yaratmakta menfaati bulunan Suriyeli muhalefet.

Ve yine havan kısa mesafelidir; menzili azami üç kilometredir. Sınır boyunca olan budur.

Dördüncüsü, Suriye ile Türkiye arasındaki 800 kilometrelik sınır hakkında konuştuğunuzda, Suriye her zaman bir kazanın vuku bulmasını önlemeye çalışmaktadır.

Ben Türkiye’nin Suriye’ye karşı tam anlamıyla bir savaş başlatacak kadar akılsız olacağını düşünmüyorum.

Press TV: Cabir, eğer iki taraf arasında bir savaş patlak verirse bunun sonuçları ve yankıları nasıl olacak?

Cabir: Türkiye dün NATO’ya çağrı yapmış ve NATO müdahalesini istemiş olsa bile, ben iki ülke arasında herhangi bir savaş olacağını düşünmüyorum.

NATO böyle bir savaşa müdahale etmeyecek. Amerika Birleşik Devletlerinin şimdi, hassaten seçim yılı içinde, Suriye’ye karşı herhangi bir askeri operasyona katılmak için hiçbir menfaati yok ve şu an bunu yapabilirliği veya kapasitesi yahut hazırlığı yok.

Bence bu bir psikolojik operasyon. Elbette sınır boyundaki kızışmaya dikkat etmeliyiz.

Ama hatırlamak zorundayız ki, bir taraftan Türkiye ve Suriyeli muhalefet ile Batılı blok Suriye’nin ülkenin kuzey tarafında Türkiye sınırına yakın bölgedeki kontrolü kaybettiğini görmezden geliyor ve diğer taraftan havan yahut silahlı bir saldırı olduğunda bunlar her zaman Suriye Ordusu’nu suçluyorlar. Bence bu adil olmadığı gibi gerçek de değildir.

medyaşafak