Amerikan Enstitüsüne Göre Guta Saldırısı Esad’ın İşi Değil

Amerikan Enstitüsüne Göre Guta Saldırısı Esad’ın İşi Değil
Amerikan Massachutetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) tarafından hazırlanan bir rapor geçen Ağustos’ta Şam’ın Guta bölgesinde düzenlenen kimyasal saldırının arkasında Suriye devlet güçlerinin olduğu şeklindeki Amerikan iddiasını yalanlıyor. Rapora göre geliştirilmiş roketin hareket menzili hükümet tarafından kontrol edilen bölgelerden fırlatılamayacak kadar kısa idi.

 

Amerikan Massachutetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) tarafından hazırlanan bir rapor geçen Ağustos'ta Şam'ın Guta bölgesinde düzenlenen kimyasal saldırının arkasında Suriye devlet güçlerinin olduğu şeklindeki Amerikan iddiasını yalanlıyor. Rapora göre geliştirilmiş roketin hareket menzili hükümet tarafından kontrol edilen bölgelerden fırlatılamayacak kadar kısa idi.

 

Eski bir BM silah müfettişi olan Richard Lloyd ve Massachutetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) profesör Theodore Postol tarafından hazırlanan “Possible İmplications of Faulty US Technical Intelligence” (Amerikan Teknik İstihbaratının Hata Yapmasının Muhtemel Etkileri/Sonuçları) başlıklı raporda “Füze muhtemelen,  Suriye hükümeti tarafından kontrol edilen Doğu Guta'dan (Beyaz Saray tarafından 30 Ağustos 2013 tarihinde yayınlanan istihbarat haritasına göre) fırlatılmadı” deniliyor.

 

Lloyd ve Postol matematik hesaplamalara dayanarak söz konusu roketin sahip olduğu aerodinamikle 2 kilometreden daha fazla mesafeye fırlatılmasının mümkün olmadığını söylüyorlar.

 

medyasafak.com