Al-Akhbar gazetesi yazarı: İran ile savaş çıkarsa bazı sözde devletler yıkılabilir / Dünyanın her yanından güçler İran’a yardıma koşacak

Al-Akhbar gazetesi yazarı: İran ile savaş çıkarsa bazı sözde devletler yıkılabilir / Dünyanın her yanından güçler İran’a yardıma koşacak
Lübnan’da yayın yapan Direniş yanlısı Al-Akhbar gazetesi editörü İbrahim el-Emin (Ibrahim Al-Amin), 16 Mayıs 2019’da kaleme aldığı makalede önemli noktalara değindi. İşte o makalenin ilgili bölümlerinin çevirisi:

 

 

Lübnan'da yayın yapan Direniş yanlısı Al-Akhbar gazetesi editörü İbrahim el-Emin (Ibrahim Al-Amin), 16 Mayıs 2019'da kaleme aldığı makalede önemli noktalara değindi. İşte o makalenin ilgili bölümlerinin çevirisi:

 

“İran ile savaş taraftarları, İran'ın yüzleşeceği sorunların bu ülkeye geri adım attırıp müzakere masasına oturtacağına inanıyorlar. Bazıları İran'daki fiili durumun Irak-İran Savaşı'nın bittiği 30 yıl önceki döneme benzediğine inanıyor ve ülke önderliğinin rejimin ayakta kalmasını her şeyden önemli gördüğü şeklindeki yanlış düşünceye kapılıyorlar. İmam Humeyni'nin Irak ile savaşı sonlandırma kararı almasına benzer şekilde, fiili İran liderliğinin de baskıya ve ciddi bir darbeye maruz kalması durumunda geri adım atacağı fikrindeler.”

 

“İran bugün, Irak ile savaşta olduğu günlere kıyasla ekonomik, politik ve askeri açıdan yüzlerce kez daha güçlüdür. Kendisine dayatılan kuşatmaya ve tüm zorluklara rağmen durumla baş edecek kuvvete sahiptir. Ekonomisinin karakteri ekonomik baskıya direnme imkânını kendisine vermektedir.”

 

“Tahran, izolasyonunu engelleyecek şekilde dünya ve bölge ile yakın ilişkilere sahiptir. İran ile savaşında Saddam Hüseyin'e destek veren Körfez ülkeleri aynı şekilde düşünmemekte ve kendi çıkarlarını Amerika'nınkilerden öncelemektedirler… Avrupa bile İran'a geçmiştekinden farklı davranmaktadır, aynı şekilde Türkiye, Afganistan, Pakistan ve Rusya da.”

 

“İran bugün Batı Avrupa'nın en uç noktalarını tehdit edebilecek cephaneliğe sahiptir ve aynı şekilde Ortadoğu'daki tüm etki merkezlerini tahrip edebilir. Büyük orduların ve ABD gibi ülkelerin çıkarlarına uygun düşmeyecek uzun dönemli savaşlar başlatmak için gerekli olan çatışma kapasitelerine sahiptir. Bunun da ötesinde bugün mevcut olan bazı sözde devletleri zayıflatacak hatta belki de ortadan bile kaldırabilecektir.”

 

“İran'ın bu savaşta kendisine katılacak müttefikleri var: Afganistan'da gerçek bir ordu; Suriye ve Irak'ta etkili bir güç; Hizbullah gibi devletimsi bir parti; Yemen'in geniş imkânları ve ayrıca Filistin'de ve Arap dünyasının diğer bölgelerinde yardımına gelme gereği hissedecek kişiler…”

 

“Suudi Arabistan'daki merkezi petrol tesislerine Yemenli kuvvetler tarafından yapılan hava saldırılarının ve aynı şekilde BAE'deki petrol tankerlerinin vurulmasının -bunun sorumlusu her kim ise- bazı sonuçları oldu. Bu hamleler İran gibi bir ülke karşısında girişilecek bir savaşın yıkıcı sonuçları olacağı mesajını ilettiler. Burada altı çizilmesi gereken nokta tankerlerin Dubai ya da Fars Körfezi içinde değil Hürmüz Boğazı dışında hedeflenmiş olmalarıdır. Bazıları İran Körfez'i kapatsa da Körfez dışındaki petrol trafiğine engel olmayacağını söylüyordu. Fakat artık Körfez dışında da çok kapsamlı ve yoğun benzer operasyonların tekrar gerçekleşmeyeceğine hiç kimse emin olamaz.”

 

“Dikkate alınması gereken başka bir nokta da, Trump'ın bölge ülkelerindeki tüm ABD vatandaşlarına tedbir alma uyarısında bulunup binlerce Amerikalı diplomat ve görevliye bir çeşit sokağa çıkma yasağı uygulaması oldu. Ayrıca bölgedeki askeri üslerini ve politik ve diplomatik karargâhlarını korumak için tatbikatlar gerçekleştiriyor. Fakat savaş patlak verirse bunların hiçbiri işe yaramayacak. Amerika'yı savaş için kışkırtan İsrail, Suudi Arabistan, BAE ve diğer müttefikleri de savaş çıktığında bunun alevlerinin kendilerini de saracağını iyi biliyorlar.”

 

“Lübnan ve Filistin'deki bize gelince, herkes İran karşısındaki bir savaşın asıl amacının bölgedeki İran müttefiklerini hedefleyerek İsrail'in güvenliğini ve emniyetini sağlamak olduğunu biliyor. Her şeyden daha fazla Hizbullah'ın peşindeler ve bunu Hizbullah da çok iyi biliyor. Kendi gücü ve konumunun farkında ve bu seferberlikte merkezi bir rol oynayacak.”

 

“Tek bir senaryoyu düşünmek yeterli olacaktır. Düşman, Lübnan'daki direnişçileri ve üslerini tehdit ettiğinde Hasan Nasrallah İsrail'in Dimona'daki nükleer tesislerini ve Hayfa'daki amonyak tanklarını hedefleme ihtimalini ima etmişti. Düşmanın İran'ı, yani Direniş Ekseninin ana merkezi ve savunucusunu tehdit etmesi durumunda pozisyonun nasıl şekilleneceğini sadece hayal edebiliriz.”

 

“Bir defasında Sovyet lideri Josef Stalin'e Sovyetler Birliği ve dünya komünist hareketi arasındaki ilişkilerin doğası sorulduğunda o şöyle cevap vermişti: Biz dünyadaki tüm komünist partileri destekler, yardımda bulunuruz. Hepimiz kendi durumuza ve şartlarımıza göre davranırız. Herhangi bir ülkedeki komünist bir parti bir kriz yaşadığında ona en uygun şekilde nasıl yardım edeceğimize bakarız. Ve eğer biz bir kriz yaşarsak, dünyanın dört bir yanındaki komünistler de Sovyetler Birliğinin yardımına gelmekte şüphe etmeyecektir.”

 

 

Medya Şafak